hirdetés

KÉK HÍREK

Majdnem 100 ezren nem kapnak diplomát, mert nincs nyelvvizsgájuk

Az Oktatási Hivatal adatai lesújtóak. Rengeteg diploma megy kárba.
Címkép: PxHere - szmo.hu
2018. június 14.

hirdetés

Majdnem százezer, egész pontosan 91.595. Ennyi hallgató nem veheti át idén a diplomáját, kizárólag azért, mert nincs meg a feltételként szabott középfokú nyelvvizsgája - írja a Magyar Hírlap az Oktatási Hivataltól kikért adatokra alapozva.

A záróvizsgát tehát az egyetemisták sikeresen letették, de ezzel semmire se mennek, mert a végzettségükhöz se papírjuk, se nyelvtudásuk nincs.

A probléma nem új: a Hivatal szerint csak tavaly több mint tízezer olyan diplomát adtak ki, amelyhez a záróvizsgát valamely korábbi évben tették le. A kormány ezért találta ki néhány éve a Diplomamentő Programot, mert az adatok már akkor is azt mutatták, hogy 2006–2013 között mintegy 50 ezer végzett diák nem tudta átvenni a diplomáját nyelvvizsga hiányában. A program keretében ingyen nyelvi képzéseket kínáltak a hallgatóknak, de csak alig pár ezren éltek ezzel a lehetőséggel. A kormány most bekeményít:

2020-tól, két év múlva csak azok kerülhetnek be egyetemre vagy főiskolára, akiknek van legalább egy középfokú nyelvvizsgájuk.

Ez kétségtelenül le fogja szűkíteni a kört: a Magyar Tudományos Akadémia adatai szerint jelenleg az a helyzet, hogy a felsőoktatásba jelentkezők több mint felének nincs nyelvvizsgája.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk