KÉK HÍREK

Cigarettahiány jöhet jövő héttől

Az Országos Dohányboltellátó és a nagy dohánygyártó cégek képtelenek megállapodni, számos márka eltűnhet a trafikok polcairól.

Link másolása

Nem sikerült megállapodnia az Országos Dohányboltellátónak és a nagy dohánygyártó cégeknek, amelyek megpróbálják szabotálni a jövő héttől érvénybe lépő új rendszer működését. Kivárásos alapon arra apellálnak, hogy rövidesen az EU betiltja az egészet. A trafikosok ugyan felkészültek az átmeneti cigarettahiányra és raktároznak, de ha a vártnál hosszabbra nyúlik ez az időszak, egyes márkák - mint például a Marlboro, a Multifilter vagy a Philip Morris - eltűnhetnek a polcaikról - írja az Index.

Magyarországon négy nagy dohánygyártó van jelen, közülük csak a British American Tobacco (BAT) van jelenleg kedvezményezett helyzetben - ők nyerték meg ugyanis a dohánynagykereskedelmi koncessziót a Tabán Trafikkal együtt, a többi nagy cég rovására.

Azaz jelenleg csak ők vehetnek részt a Dohányboltellátó működtetésében, ami a trafikok kizárólagos ellátója.

A piacvezető Philip Morris, a JTI és az Imperial Brüsszelig mentek, hogy az Európai Bizottsághoz fordulva javítsanak a helyzetükön. A belső piaci szabályozásért felelős EU-biztos, Elżbieta Bieńkowska erős kritikával illette a kormányt, véleménye szerint

sehol nem ennyire feltűnő Európában, hogy csak olyanok árusíthatnak dohányterméket, akiknek jó a kapcsolatuk a kormánnyal.

Magyarország válasz gyanánt "a nemzetközi dohánylobbi emberének" nevezte Bieńkowskát. Brüsszelből december elejéig megválaszolandó kérdéseket küldtek a kormánynak az új szabályozással kapcsolatban - ha ebben nem adnak elég meggyőző indoklást a kifogásolható pontokra és miértekre, Magyarország ellen kötelezettségszegési eljárás indulhat és elkaszálhatják a dohányellátásról szóló törvényt.

cigi2

Ugyan a Dohányboltellátó kizárólagos trafikellátási joga november 1-től lépett érvénybe, de november 17-ig még a régi szereplők is szállíthatnak a dohányboltokba. Innentől kezdve azonban a Dohányboltellátót nem lehet majd megkerülni. Azonban most úgy tűnik, a trafikoknak

a BAT saját termékein (mint például a PallMall, a Dunhill, a Sopianae vagy a Lucky Strike) nem nagyon lesz más árujuk.

Ez azt jelenti, hogy rövidesen készlethiány léphet fel például Marlboróból, Helikonból, Multifilterből, Philip Morrisból, Benson&Hedgesből vagy Golden Gate-ből, mert bár a trafikok igyekeztek felkészülni és raktározni ezekből, kapacitásaik végesek.

A jelenlegi körülmények között nem valószínű, hogy a nagy dohánygyártók megalkusznak a Dohányboltellátóval, amely szerintük monopolhelyzetét kihasználva kemény feltételeket szab nekik. Ezen kívül, az eddigiek alapján joggal bízhatnak egy számukra kedvező EU-s ítéletben. Ha így történik és a Dohányboltellátó nem működhet tovább ebben a formában, számukra jobban megéri ezt az időszakot átvészelni azzal, hogy nem árulják sehol termékeiket. Cserébe nem kell aprópénzért felszámolniuk az egész hálózatukat, átszervezniük vagy akár elbocsátaniuk alkalmazottaikat. Ha pedig a bizottság elkaszálja a nagykereskedelmi monopóliumot, rögtön készen állhatnak az új helyzetben.

A költségvetésnek jókora hányada származik a dohánybevételből. Ha számos cigarettatípus eltűnik a trafikok polcairól, csökkenhet a cigaretta iránti kereslet vagy felvirágozhat a feketekereskedelem.

Ha hasznos volt a hír, oszd meg másokkal is!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


KÉK HÍREK
Horrorisztikus gázolást rögzített egy térfigyelő kamera a Bécsi úton
A felvételen látszik, hogy piros volt a lámpa a gyalogosoknak, egy férfi mégis úgy döntött, átkel az úton.

Link másolása

A Szépvölgyi út és a Bécsi út kereszteződésében, a villamostól indult el egy középkorú férfi az út másik oldalára. A piros jelzés ellenére is lelépett az úttestre, ahol elütötte egy nagy sebességgel érkező fehér autó. A Bp-i Autósok Közössége megtudta, hogy

a férfit súlyos sérülésekkel kórházba szállították, miután több métert repült.

Az alábbi videót csak erős idegzettel rendelkezőknek ajánljuk megnézni:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

22 éves, ismert nógrádi vállalkozó halt meg a zagyvaszántói balesetben
Gáspár Győző is megemlékezett róla a közösségi oldalán, ugyanis jó viszonyban van B. Tamás családjával.
Címkép: Unsplash - szmo.hu
2022. április 10.


Link másolása

A 22 éves férfi április 9-én, dél körül sodródott le a 16-os főút Zagyvaszántóhoz közeli szakaszáról. A Porsche sofőrje olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen meghalt.

A Bp-i Autósok portál azt írja, egy Salgótarjánban ismert fiatal vállalkozó, B. Tamás volt az áldozat.

“Szomorú szombat ez a mai nap… szomorú, mert a kedves barátunk elvesztették egyetlen gyermeküket!

Apaként felgondolni, átérezni sem tudom, hogy ezt a súlyos tragédiát hogyan lehet feldolgozni… 22!!!Sajnos Neked csak ennyi adatott Tomika! A mennyek országa lett az új otthonod, az angyalok vigyáznak Rád! Istenem! Ez felfoghatatlan!” - írta Gáspár Győző a Facebookon, ahová képet is feltöltött az áldozatról.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÉK HÍREK
Büntetőfékezett egy kisteherautós egy 40 óvodást szállító busz előtt Szentendrén
Az ovisok kirándulni indultak. Szerencsére mindegyikük be volt kötve, így senki sem sérült meg.
Címkép: police.hu - szmo.hu
2022. április 07.


Link másolása

Óvodásokat szállító autóbusz előtt fékezett be egy kisteherautó Szentendrénél - számolt be róla a police.hu.

A kisteherautó a Dobogókői útról szeretett volna jobbra kanyarodni Budapest felé a 11-es útra, a busz elé sorolt volna be, de nem tudott. Miután sikerült kikanyarodnia, megelőzte a buszt, majd visszatérve a külső sávba beletaposott a fékbe.

A buszsofőr próbálta elkerülni a balesetet, de a két jármű között nagyon kicsi volt a távolság, nem tudott időben megállni, a kisteherautónak ütközött.

Mindkét jármű megsérült.

Az autóbuszon 40 kisgyerek utazott öt óvónő kíséretében, a szentendrei ovisok kirándulni indultak. A 3 és 6 év közötti lurkóknak és vigyázóiknak nem esett baja, mindnyájan használták a biztonsági övet.

Az autóbusz elején és hátulján egyértelmű jelzés figyelmeztetett: „Gyermekszállítás”.

A kisteherautó 50 éves pilisvörösvári vezetője nem tett vallomást, annyit mondott csak, nem érzi úgy, hogy büntetőfékezett volna, a gyanúsítás ellen panaszt tett.

Egy, az ütközés, valamint az azt megelőzően történtek szemtanúja szerint a busznak esélye sem volt elkerülni a balesetet. Arra is kitért, a külső sáv előttük járműmentes volt, a kisteherautó fékezését semmilyen közlekedési szituáció nem indokolta.

A Szentendrei Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya közúti veszélyeztetés bűntettének megalapozott gyanúja miatt indított büntetőeljárást az 50 éves férfi ellen, egyben elvették vezetői engedélyét.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÉK HÍREK
Felhozták a jósvafői barlangban elhunyt búvár holttestét
A Terrorelhárítási Központ (TEK) közölte, hogy a balesetet szenvedett búvár megtalálásáért folyó művelet vasárnap rendkívüli esemény nélkül befejeződött.
Forrás: TEK/MTI - szmo.hu
2022. április 10.


Link másolása

Azt írták, hogy a jósvafői Kossuth-barlangban április 3-án eltűnt barlangi búvár utáni kutatás, megtalálása, felszínre hozatala és a művelet technikai biztosítása rendkívüli körülmények között történt.

Kiemelték, hogy a művelet koordinálását végző Terrorelhárítási Központ szakemberei a barlangi- és búvármentő szakemberekkel végig a lehető leggyorsabb, de a legbiztonságosabb végrehajtást szem előtt tartva működtek együtt a helyszínen.

Mede Márton tűzoltó főtörzsőrmester, tűzoltóbúvár, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság búvárszolgálatának tagja múlt vasárnap szabadidejében hajtott végre tervezett feltáró merülést, amely közben eltűnt.

A Terrorelhárítási Központ főigazgatója, Hajdu János köszönetét fejezte ki a mentésben közreműködőknek. A közlemény szerint a műveletben 18 szervezet, mentőszolgálat, egyetem és cég vett részt.

A címlapképen az látható, ahogy a TEK fõigazgatója (középen) koordinálja a Kossuth-barlangban eltûnt búvár utáni kutatási mûveletet.

Link másolása
KÖVESS MINKET: