KÉK HÍREK

Bevetésen érte találat egy magyar pilóta gépét Dél-Szudánban

Czingáli Tibor évtizedek óta az első magyar vadászpilóta, akit éles bevetésen lőttek meg. Kockáztatott, de túlélte.

Link másolása

[caption id="attachment_720052" align="alignnone" width="2817"] L39 Albatros[/caption]

Czingáli Tibor az egyetlen olyan magyar pilóta, akit éles bevetésen találat ért az elmúlt évtizedekben. Czingáli nagyot kockáztatott, és ez majdnem az életébe került. Dél-Szudánban hajtott végre egy olyan manővert, amelynek során eltalálták a gépét, de végül nem esett komolyabb baja.

A magyar vadászpilóta egy Albatros típusú gépen ült, és a dél-szudáni kormány megbízásából repült a kormányellenes lázadó erők által uralt terület fölé - írja a Blikk. Az volt a feladata, hogy hatoljon be az ellenséges területre, majd egy füstgenerátorral jelölje meg a lázadó csapatok pozícióját a kormányhű csapatok harci helikopterei számára.

Czingáli ennél kockázatosabb feladatot nem is vállalhatott volna, hiszen 700 km-es sebességgel repülve közelítették meg másodpilótájával az ellenséges területet, majd mintegy 10 méteres magasságban elhúztak a lázadók feje felett.czingali

– Mivel a világ ezen szegletén az emberek még kisrepülőt sem nagyon látnak, nemhogy vadászrepülőt, ezért egy ilyen manővernek elég komoly pszichológiai vagy elrettentő hatása van a felfegyverzett lázadókra – mondta a Blikknek a magyar vadászpilóta.

Ám Czingáliék elkövettek egy olyan hibát, amely majdnem az életükbe került: visszarepültek ugynarra a területre, ahol már egyszer elkövetett egy majdnem végzetes, mindenesetre komoly hibát: visszamentek ugyanarra a területre, amely felett már egyszer elrepültek. A rutinos pilóta így emlékszik a kockázatos esetre:

– hogy ráfordultam a célra, újra megközelítettem a lázadók területét, és a gépet csúnya találat érte. Amikor az ember egy ilyen eset után számvetést tart, a nyers eredmény magáért beszél: centiken múlott az életem.czi2

Az üzemanyag-póttartályt találták el, amely szerencsére már üres volt, hiszen visszafelé repültek. Ha tele vannak, szintén vége az életüknek. A lőszer átütötte a tartályt, más kárt nem okozott.

Egyébként az Albatros vadászgép támadó harci gép, de Tiborék gépe nem volt felfegyverezve a füstgenerátoron kívül. A földi célpontokra így nem tudnak válaszcsapást mérni, a feladatuk így még inkább veszélyesnek mondható.

Egy héten 3-4 hasonló bevetésen viszi a vásárra a bőrét a magyar pilóta, a dél-szudáni Juba városából szállnak fel, onnan mintegy 5-600 méterre lévő célpontokra kell rárepülniük.

A dél-szudáni polgárháborúról, amely 2013-ban tört ki, és törzsi-politikai konfliktusok állnak a hátterében, itt olvashattok többet.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


KÉK HÍREK
Horrorisztikus gázolást rögzített egy térfigyelő kamera a Bécsi úton
A felvételen látszik, hogy piros volt a lámpa a gyalogosoknak, egy férfi mégis úgy döntött, átkel az úton.

Link másolása

A Szépvölgyi út és a Bécsi út kereszteződésében, a villamostól indult el egy középkorú férfi az út másik oldalára. A piros jelzés ellenére is lelépett az úttestre, ahol elütötte egy nagy sebességgel érkező fehér autó. A Bp-i Autósok Közössége megtudta, hogy

a férfit súlyos sérülésekkel kórházba szállították, miután több métert repült.

Az alábbi videót csak erős idegzettel rendelkezőknek ajánljuk megnézni:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

22 éves, ismert nógrádi vállalkozó halt meg a zagyvaszántói balesetben
Gáspár Győző is megemlékezett róla a közösségi oldalán, ugyanis jó viszonyban van B. Tamás családjával.
Címkép: Unsplash - szmo.hu
2022. április 10.


Link másolása

A 22 éves férfi április 9-én, dél körül sodródott le a 16-os főút Zagyvaszántóhoz közeli szakaszáról. A Porsche sofőrje olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen meghalt.

A Bp-i Autósok portál azt írja, egy Salgótarjánban ismert fiatal vállalkozó, B. Tamás volt az áldozat.

“Szomorú szombat ez a mai nap… szomorú, mert a kedves barátunk elvesztették egyetlen gyermeküket!

Apaként felgondolni, átérezni sem tudom, hogy ezt a súlyos tragédiát hogyan lehet feldolgozni… 22!!!Sajnos Neked csak ennyi adatott Tomika! A mennyek országa lett az új otthonod, az angyalok vigyáznak Rád! Istenem! Ez felfoghatatlan!” - írta Gáspár Győző a Facebookon, ahová képet is feltöltött az áldozatról.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÉK HÍREK
Büntetőfékezett egy kisteherautós egy 40 óvodást szállító busz előtt Szentendrén
Az ovisok kirándulni indultak. Szerencsére mindegyikük be volt kötve, így senki sem sérült meg.
Címkép: police.hu - szmo.hu
2022. április 07.


Link másolása

Óvodásokat szállító autóbusz előtt fékezett be egy kisteherautó Szentendrénél - számolt be róla a police.hu.

A kisteherautó a Dobogókői útról szeretett volna jobbra kanyarodni Budapest felé a 11-es útra, a busz elé sorolt volna be, de nem tudott. Miután sikerült kikanyarodnia, megelőzte a buszt, majd visszatérve a külső sávba beletaposott a fékbe.

A buszsofőr próbálta elkerülni a balesetet, de a két jármű között nagyon kicsi volt a távolság, nem tudott időben megállni, a kisteherautónak ütközött.

Mindkét jármű megsérült.

Az autóbuszon 40 kisgyerek utazott öt óvónő kíséretében, a szentendrei ovisok kirándulni indultak. A 3 és 6 év közötti lurkóknak és vigyázóiknak nem esett baja, mindnyájan használták a biztonsági övet.

Az autóbusz elején és hátulján egyértelmű jelzés figyelmeztetett: „Gyermekszállítás”.

A kisteherautó 50 éves pilisvörösvári vezetője nem tett vallomást, annyit mondott csak, nem érzi úgy, hogy büntetőfékezett volna, a gyanúsítás ellen panaszt tett.

Egy, az ütközés, valamint az azt megelőzően történtek szemtanúja szerint a busznak esélye sem volt elkerülni a balesetet. Arra is kitért, a külső sáv előttük járműmentes volt, a kisteherautó fékezését semmilyen közlekedési szituáció nem indokolta.

A Szentendrei Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya közúti veszélyeztetés bűntettének megalapozott gyanúja miatt indított büntetőeljárást az 50 éves férfi ellen, egyben elvették vezetői engedélyét.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÉK HÍREK
Felhozták a jósvafői barlangban elhunyt búvár holttestét
A Terrorelhárítási Központ (TEK) közölte, hogy a balesetet szenvedett búvár megtalálásáért folyó művelet vasárnap rendkívüli esemény nélkül befejeződött.
Forrás: TEK/MTI - szmo.hu
2022. április 10.


Link másolása

Azt írták, hogy a jósvafői Kossuth-barlangban április 3-án eltűnt barlangi búvár utáni kutatás, megtalálása, felszínre hozatala és a művelet technikai biztosítása rendkívüli körülmények között történt.

Kiemelték, hogy a művelet koordinálását végző Terrorelhárítási Központ szakemberei a barlangi- és búvármentő szakemberekkel végig a lehető leggyorsabb, de a legbiztonságosabb végrehajtást szem előtt tartva működtek együtt a helyszínen.

Mede Márton tűzoltó főtörzsőrmester, tűzoltóbúvár, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság búvárszolgálatának tagja múlt vasárnap szabadidejében hajtott végre tervezett feltáró merülést, amely közben eltűnt.

A Terrorelhárítási Központ főigazgatója, Hajdu János köszönetét fejezte ki a mentésben közreműködőknek. A közlemény szerint a műveletben 18 szervezet, mentőszolgálat, egyetem és cég vett részt.

A címlapképen az látható, ahogy a TEK fõigazgatója (középen) koordinálja a Kossuth-barlangban eltûnt búvár utáni kutatási mûveletet.

Link másolása
KÖVESS MINKET: