hirdetés

KÉK HÍREK

Betiltották a gumikesztyűt a SOTE klinikán, mert már arra sincs pénz

A dolgozóknak nejlonkesztyűben kell ellátniuk a betegeket, pedig a bőrklinikán nagy a fertőzésveszély kockázata.
Kép: illusztráció (Pixabay) - szmo.hu
2016. április 07.

hirdetés

Március végétől gumi védőkesztyű helyett már csak nejlonkesztyűt húzhatnak fel a SOTE Bőr- Nemikórtani és Bőronkológiai Intézetben dolgozók - írja az Index. Ugyanebben az intézetben a legnagyobb a fertőzés veszélye, és nem mellesleg a nejlon nem is véd a fertőzések továbbadásától, a vezetőség a döntést "akut pénzhiányra" hivatkozva hozta meg.

Az Index úgy tudja, Kárpáti Sarolta igazgató azzal indokolta a határozatot, hogy a bejelentést megelőző napon teljesen kifogyott a védőkesztyű a műtőkből, emiatt több műtétet és kezelést is kénytelenek voltak elhalasztani. Az új szabály március végétől él, vonatkozik például azokra az ápolókra, akik a betegek ágyneműit cserélik, de azokra az orvosokra is, akik vizsgálják őket. A műtő és a fekély-ambulancia munkatársait nem érinti.

kesztyu

Azt még a kórház munkavédelmi oktatásán is tanítják, hogy a nejlonkesztyű nem véd meg a baktériumoktól és a továbbfertőzéstől, ebben az intézetben pedig különösen hangsúlyos a megfelelő higiéniai felszereltség, hiszen a különösen óvatos bánásmódot igénylő autoimmun-betegek mellett például fekélyeseket is kezelnek.

A dolgozók tisztában vannak ezzel, így pedig kénytelenek maguknak megvásárolni a gumikesztyűt, dobozonként 3-4 ezer forintért - a szappannal, kézfertőtlenítővel, kéztörlővel és vécépapírral együtt, ugyanis ezek is fogyóeszközök és ezeket sem pótolja többnyire senki helyettük.

hirdetés

kesztyu2

A hírportál megkeresésére a SOTE sajtóosztálya azt válaszolta, nincs korlátozás a védőeszközök használatában a SOTE egyetlen klinikáján sem. "A védőkesztyűk alkalmazása minden klinikán az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásai alapján történik" - írják.

"Felhívtam a SOTE-t, beszéltem a főnővérrel, megkértem, írja össze, mire van szükség az osztályon és mi elvisszük nekik" - írja Bihari Viktória blogger, social media szakember a Facebookon. "Tökre zavarban volt, de azt ígérte, megírja a listát. Visszük a szappant, vécépapírt és a gumikesztyűt, ha megjött a válasz!"

Ha hasznos volt a hír, oszd meg másokkal is!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk