KÉK HÍREK

Bátyja gyilkolhatta meg a transznemű kurd nőt, akinek bujkálnia kellett az őt halálosan megfenyegető családja elől

A 23 éves nő már kamaszkora óta egyedül élt, mivel a családja kitagadta, és folyton költöznie kellett, hogy ne találjanak rá.

Link másolása

Többször is halálosan megfenyegették, ezért bujkálnia kellett a családja elől annak a transznemű kurd nőnek, akit február elején lőttek agyon az iraki Kurdisztánban - írja a Guardian.

Doski Azad holttestét Dahúk városának közelében, egy árokban találták meg. Kezei meg voltak kötözve, és két lőtt sebet találtak rajta. A rendőrség a nő Németországban élő bátyját gyanúsítja a gyilkossággal, elfogatóparancsot adtak ki ellene.

Barátai szerint Azad már kamaszkora óta a saját lábán élt, miután a családja kitagadta őt. A transznemű nő sminkesként dolgozott Dahúkban, de gyakran költözött, nehogy a rokonai rátaláljanak. Ugyanis bár már régóta nem élt velük, a családtagok azzal fenyegették, hogy meg fogják ölni, ha egyszer egyedül találják valahol.

Egy barát elmondása szerint már korábban is volt példa arra, hogy Azad azt mondta neki, a bátyja végezni akar vele, ezért elment a rendőrségre.

A rendőrség szerint becsületgyilkosság történt, mivel a családja nem tudta elfogadni, hogy Azad transznemű. A húgát agyonlövő férfi feltehetően csak ebből a célból utazott Dahúkba, majd rögtön utána vissza is ment Németországba. A rendőrök igyekeznek minél hamarabb előkeríteni.

Tavaly is volt példa egy hasonló gyilkosságra, akkor szintén egy transznemű nőt öltek meg a családtagjai. Yeksani emberi jogi csoport szerint

egyre több LMBTQ-közösséghez tartozó ember esik gyűlöletbűncselekmény áldozatául Kurdisztánban, ahol komolyan megbélyegzik azokat, akik nyíltan vállalják önmagukat. Az ilyen szintű szabadság ugyanis már jelentős kockázatnak számít ott, ezt Doski esete is jól mutatja.

A becsületgyilkosságok nagyon gyakoriak, a családtagok pedig még annyira sem tisztelik a megölt szerettüket, hogy tisztességesen eltemessék őket. Több száz névtelen, csupán számokkal megkülönböztetett sír van a temetőkben - mondta el a jogvédő csoport vezetője.

Rasha Younes, a Human Rights Watch emberi jogi szervezet kutatója rámutatott arra, hogy az iraki törvények nem nyújtanak védelmet az LMBTQ-emberek számára, és ha valakiről megtudják, hogy ebbe a közösségbe tartozik, akkor gyakorlatilag büntetlenül tönkretehetik az életét és meg is ölhetik.

„Tragikus és elszomorító, hogy valakinek ekkora árat kell fizetnie azért, mert önmaga”

– mondta Amed Sherwan kurd aktivista.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


KÉK HÍREK
Horrorisztikus gázolást rögzített egy térfigyelő kamera a Bécsi úton
A felvételen látszik, hogy piros volt a lámpa a gyalogosoknak, egy férfi mégis úgy döntött, átkel az úton.

Link másolása

A Szépvölgyi út és a Bécsi út kereszteződésében, a villamostól indult el egy középkorú férfi az út másik oldalára. A piros jelzés ellenére is lelépett az úttestre, ahol elütötte egy nagy sebességgel érkező fehér autó. A Bp-i Autósok Közössége megtudta, hogy

a férfit súlyos sérülésekkel kórházba szállították, miután több métert repült.

Az alábbi videót csak erős idegzettel rendelkezőknek ajánljuk megnézni:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

22 éves, ismert nógrádi vállalkozó halt meg a zagyvaszántói balesetben
Gáspár Győző is megemlékezett róla a közösségi oldalán, ugyanis jó viszonyban van B. Tamás családjával.
Címkép: Unsplash - szmo.hu
2022. április 10.


Link másolása

A 22 éves férfi április 9-én, dél körül sodródott le a 16-os főút Zagyvaszántóhoz közeli szakaszáról. A Porsche sofőrje olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen meghalt.

A Bp-i Autósok portál azt írja, egy Salgótarjánban ismert fiatal vállalkozó, B. Tamás volt az áldozat.

“Szomorú szombat ez a mai nap… szomorú, mert a kedves barátunk elvesztették egyetlen gyermeküket!

Apaként felgondolni, átérezni sem tudom, hogy ezt a súlyos tragédiát hogyan lehet feldolgozni… 22!!!Sajnos Neked csak ennyi adatott Tomika! A mennyek országa lett az új otthonod, az angyalok vigyáznak Rád! Istenem! Ez felfoghatatlan!” - írta Gáspár Győző a Facebookon, ahová képet is feltöltött az áldozatról.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÉK HÍREK
Büntetőfékezett egy kisteherautós egy 40 óvodást szállító busz előtt Szentendrén
Az ovisok kirándulni indultak. Szerencsére mindegyikük be volt kötve, így senki sem sérült meg.
Címkép: police.hu - szmo.hu
2022. április 07.


Link másolása

Óvodásokat szállító autóbusz előtt fékezett be egy kisteherautó Szentendrénél - számolt be róla a police.hu.

A kisteherautó a Dobogókői útról szeretett volna jobbra kanyarodni Budapest felé a 11-es útra, a busz elé sorolt volna be, de nem tudott. Miután sikerült kikanyarodnia, megelőzte a buszt, majd visszatérve a külső sávba beletaposott a fékbe.

A buszsofőr próbálta elkerülni a balesetet, de a két jármű között nagyon kicsi volt a távolság, nem tudott időben megállni, a kisteherautónak ütközött.

Mindkét jármű megsérült.

Az autóbuszon 40 kisgyerek utazott öt óvónő kíséretében, a szentendrei ovisok kirándulni indultak. A 3 és 6 év közötti lurkóknak és vigyázóiknak nem esett baja, mindnyájan használták a biztonsági övet.

Az autóbusz elején és hátulján egyértelmű jelzés figyelmeztetett: „Gyermekszállítás”.

A kisteherautó 50 éves pilisvörösvári vezetője nem tett vallomást, annyit mondott csak, nem érzi úgy, hogy büntetőfékezett volna, a gyanúsítás ellen panaszt tett.

Egy, az ütközés, valamint az azt megelőzően történtek szemtanúja szerint a busznak esélye sem volt elkerülni a balesetet. Arra is kitért, a külső sáv előttük járműmentes volt, a kisteherautó fékezését semmilyen közlekedési szituáció nem indokolta.

A Szentendrei Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya közúti veszélyeztetés bűntettének megalapozott gyanúja miatt indított büntetőeljárást az 50 éves férfi ellen, egyben elvették vezetői engedélyét.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÉK HÍREK
Felhozták a jósvafői barlangban elhunyt búvár holttestét
A Terrorelhárítási Központ (TEK) közölte, hogy a balesetet szenvedett búvár megtalálásáért folyó művelet vasárnap rendkívüli esemény nélkül befejeződött.
Forrás: TEK/MTI - szmo.hu
2022. április 10.


Link másolása

Azt írták, hogy a jósvafői Kossuth-barlangban április 3-án eltűnt barlangi búvár utáni kutatás, megtalálása, felszínre hozatala és a művelet technikai biztosítása rendkívüli körülmények között történt.

Kiemelték, hogy a művelet koordinálását végző Terrorelhárítási Központ szakemberei a barlangi- és búvármentő szakemberekkel végig a lehető leggyorsabb, de a legbiztonságosabb végrehajtást szem előtt tartva működtek együtt a helyszínen.

Mede Márton tűzoltó főtörzsőrmester, tűzoltóbúvár, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság búvárszolgálatának tagja múlt vasárnap szabadidejében hajtott végre tervezett feltáró merülést, amely közben eltűnt.

A Terrorelhárítási Központ főigazgatója, Hajdu János köszönetét fejezte ki a mentésben közreműködőknek. A közlemény szerint a műveletben 18 szervezet, mentőszolgálat, egyetem és cég vett részt.

A címlapképen az látható, ahogy a TEK fõigazgatója (középen) koordinálja a Kossuth-barlangban eltûnt búvár utáni kutatási mûveletet.

Link másolása
KÖVESS MINKET: