hirdetés

KÉK HÍREK

Barátságos embernek ismerték szomszédai az egyik londoni terroristát

Az egyik szomszéd még pingpongozott és sütögetett is a huszonéves támadóval.

Link másolása

hirdetés

Ahogyan arról korábban mi is beszámoltunk, a szombat esti londoni terrortámadás három elkövetőjét a helyszínen agyonlőtték a rendőrök. Azóta a rendőrség 12 további gyanúsítottat vett őrizetbe az eset kapcsán.

A rendőrség jelenleg is házkutatásokat tart a kelet-londoni Barking városrészben. A Guardiannak a környéken lakók számoltak be róla, hogy feltehetőleg az egyik lelőtt terrorista lakását is átkutatták.

A Telegraph videót is közölt róla, ahogyan az egyik letartóztatott embert az autójukhoz kísérik a rendőrök:

A Sky News élő videót is közölt a témában, kattints IDE a lejátszáshoz!

Egy névtelenül nyilatkozó nő elmesélte, hogy a híradóban látta az egyik halott terrorista fényképét, és egyből ráismert benne a szomszédjára. Mint mondta, egy pakisztáni férfiról van szó, aki szerinte a húszas évei közepén járhat, házas és egy alig 2 éves gyermeke is van. Gyanúja beigazolódott, amikor vasárnap reggel látta, ahogyan a rendőrök a férfi piros Peugeot-ját fotózzák.

hirdetés

"Rájöttem, hogy ő volt az. Sokkoló. Itt mindenkinek van munkája és családja. Sohasem gondoltuk volna, hogy itt bárki képes lenne ilyesmire. Minden este láttam őket. Felesége van és gyereke, mindig kitette őket a ház előtt, amíg parkolóhelyet keresett."

"
Soha nem beszélt az itteni nőkkel. [...] Sosem nézett ránk, amikor pedig mégis, nem tűnt boldognak. Olyan arcot vágott, mintha nem örülne neki, hogy egy nő este az utcán van."

Elmondása szerint a férfi és a felesége is hagyományos muszlim viseletet hordott. A férfi szakállas volt, hosszú ruhában járt, a nő pedig teljesen eltakarta az arcát.

A 25 éves Michael Mimbo, aki szintén a környéken lakik, éppen a munkahelyére indult, amikor megérkeztek a rendőrök. "Fékcsikorgást hallottam, és valakik azt kiabálták: 'A földre, a földre!'. Kimentem, hogy megnézzem, mi történik. Mindenütt fegyveres rendőrök voltak."

"
Három ember feküdt a földön, az összes rendőr rájuk szegezte a fegyverét. Az egyikük menekülni próbált, őt sokkolóval ártalmatlanították. Tiszta káosz volt az egész."

Mimbo szerint a rendőrök nála összesen 5 embert tartóztattak le a rendőrök: négy férfit és egy nőt. Ő sem ismerte a terroristát, de látta már korábban.

Egy másik szomszéd, a 35 éves Furqan Navi szerint a földszinti lakásban, ahol a rendőrök házkutatást tartottak, három éve élt egy család. "Óriási kiabálást hallottam, ezért kinéztem az ablakon. Mindenhol fegyveres rendőrök voltak, nagyon ijesztő volt az egész."

Navi barátságosnak nevezte a támadót, akinek szerinte két gyereke is volt. "A feleségével és két gyerekével élt a házban, már nagyjából három éve. Barátságosnak tűnt, de nem ismertem igazán."

Egy másik szomszéd két nappal korábban beszélt is vele.

"
Nagyon barátságos, jó embernek néztem. Sokat láttam a gyerekével játszani. A húszas éveiben lehetett"

- mondta.

A Barking városrészben élő Ken Chigbo a Sky Newsnak mesélte el, hogy ismerte az egyik támadót, és éppen tegnap beszélt vele utoljára.

"Éppen költözöm, ezért volt egy nagy teherautó a házam előtt. Odajött hozzám és azt mondta: 'Ken, látom költözöl". Mindig nagyon barátságosnak ismertem. De most volt valami furcsa a közeledésében. Nehéz megfogalmazni, hogy mi volt az. Arról kérdezgetett, hová költözöm, majd a teherautóra terelte a szót."

"
'Hol bérelted a teherautót, Ken? Mennyibe került? Automata sebváltós is van belőle?' Rengeteg részlet érdekelte, ami csak utólag nyert értelmet számomra. Akkor nem tulajdonítottam neki jelentőséget."

Chigbo a Daily Mailnek azt nyilatkozta,

a férfi korábban sütögetni is elhívta őt, és többször pingpongoztak is együtt.

Társaságkedvelő, közvetlen embernek ismerte, ezért különösen sokkolta az eset. Mint mondta, a férfi brit akcentussal beszélt, a Koránról tanította az embereket, és több muszlim viseletet hordó férfi is járt hozzá.

Videó az egyik letartóztatásról:

Címkép: YouTube


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
KÉK HÍREK
A hóesést akarták megnézni, legalább 21-en meghaltak Pakisztánban
Több mint százezer autóval indultak útnak, ebből ezernél is több akadt el az utakon.

Link másolása

hirdetés

Turisták özönlötték el a Pakisztán északi részén található Muree városát, ugyanis a térségben szokatlanul sok hó esett. A BBC információi szerint több mint százezer autóval érkeztek a nézelődők, ám péntekről szombatra virradóan sokan az utakon ragadtak a havazás miatt – írta meg a 24.hu.

A rendőrség információi szerint a több mint ezer autóban legalább 21-en meghaltak.

Közülük legkevesebb hatan halálra fagytak, a többi esetben egyelőre nem ismerik a halál okát. Sejthető azonban, hogy néhányan megfulladtak az autóikban, mivel a kihűlés ellen járatták a motorokat. Az alábbi Twitter-videó bemutatja, hogy milyen kétségbeejtő a helyzet a helyszínen:

hirdetés

Az ország belügyminisztere elmondta, hogy az elmúlt 15-20 évben nem volt ennyi turista a környéken, ebből adódik a krízis. Murree környékét katasztrófa sújtotta övezetté nyilvánították és jelenleg a gáz- és vízszolgáltatás is akadozik.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
KÉK HÍREK
Meghalt egy kerékpáros, aki tévedésből hajthatott fel az M43-as autópályára
A férfin nem volt fényvisszaverő mellény, ki szeretett volna húzódni a leállósávba, ekkor érte a baleset.

Link másolása

hirdetés

Halálra gázoltak egy, a belső sávban bicikliző középkorú férfit az M43-as autópályán. A baleset péntek délután történt Algyő közelében. A biciklis a sztráda előtti körforgalomnál mehetett fel az autópályára, tévedésből.

Úgy tudni, megpróbált kihajtani a leállósávra, amikor elsodorta egy furgon, majd egy kocsi is elütötte.

A férfin nem volt fényvisszaverő mellény, a sérüléseibe a helyszínen belehalt.

A Tények teljes riportja az esetről


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÉK HÍREK
Életfogytiglant kaptak az ártatlan georgiai fekete férfit lelövő gyilkosok
Ketten közülük életük végéig börtönben maradnak, a megbánás legkisebb jelét sem mutatták. Az ítéletet mindhárman megfellebbezik.

Link másolása

hirdetés

Gregory McMichael (66), Travis McMichael (35) és William Bryan ügye két évvel ezelőtt kezdődött. A három elkövető az autójával üldözőbe vett egy fekete férfit, Ahmed Arberyt, aki a környékükön kocogott. Az indokuk az volt, hogy Arbery hasonlított egy betörőre – ezért megtámadták, dulakodni kezdtek vele, Travis pedig egy sörétes puskával megölte.

A három vádlott bűnösségéről már novemberben döntött az esküdtszék.

Az apja-fia páros és az akciót levideózó szomszédjuk arról próbálta meggyőzni az esküdteket, hogy önvédelemből cselekedtek, ezt azonban nem hitték el nekik – írja a 444.hu. Az ügyben döntő bíró a két fővádlottat – a két McMichaelt – kőszívűnek nevezte, és mivel a megbánás legkisebb jelét sem mutatták, életfogytiglani börtönre ítélte őket. Bryan szintén életfogytiglanit kapott, de 30 év múlva feltételesen szabadulhat. Az ítélet ellen mindhárman fellebbeztek.

Arbery gyilkosai hamarosan egy külön perben újra bíróság elé állnak gyűlöletbűncselekmény gyanúja miatt.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÉK HÍREK
Egy zárt rendőrségi területre jutott be valaki illegálisan a Budai Vár közelében, a TEK is kivonult
A helyszínen késő este több rendőri szerv is intézkedett.

Link másolása

hirdetés

Illegálisan hatolt be valaki egy zárt rendőrségi területre a Budai Vár közelében szombaton késő este - írta éjjel az MTI. Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) sajtóügyelete annyit közölt, hogy "több rendőri szerv (KR, BRFK, TEK) részvételével intézkedés van folyamatban egy zárt rendőrségi területre történt illegális behatolás miatt".

A Telex arról számolt be, hogy több olvasójuk is jelezte, szombat este 10 óra körül sok rendőrségi járművet láttak.

Egyikük elmondta, hogy többek között

a TEK páncélozott járművét, körülbelül 20 kisbuszt is látott, melyek a Vár felé mentek.

Egy másik olvasó pedig sok egyenruhást is látott, akik egy "gyártelephez hasonlító területre nyomultak be".

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: