KÉK HÍREK

Az év vicce lett a karmelita kolostor óriásplakátjából

A feladat annyi lett volna, hogy írják oda ugyanazt angolul. Meg is csinálták...

Link másolása

Úgy tűnik, a Várban éppen átalakítás alatt álló karmelita kolostor információs plakátjaiból máris az év vicce lett. A plakátokról készült képeket egy olvasó küldte be. A Félrefordításokkal foglalkozó blog, a Leiter Jakab írását a Nyest szíves engedélyével közöljük.

"Szóljatok a fordítónak, hogy itt van ez a szöveg, írja le ugyanezt angolul. De mindegyik képen pontosan ugyanaz legyen ám angolul, nehogy ebbe is bele tudjanak kötni; tudjátok, mennyire necces így is az egész projekt."

Ehhez nem is kell bevezető, elég annyi, hogy Balázsnak köszönjük szépen ezeket a képeket — elmondása szerint a budai Várban, a karmelita kolostor építkezésénél (Miniszterelnökség), az építési területet határoló ideiglenes falon látta meg ezt a precíz fordítói munkát (kattintásra nagyobb lesz):

nyest1

Tehát az Egykori kolostor és présház angol megfelelője ezek szerint Same in English.

Érdekes módon azonban a Same in English a jó fordítása a Tallherr József állapotfelvételi terve, 1786 mondatnak is. Jó, ennek azért egyáltalán nem kellene meglepőnek lennie, hiszen mindnyájan fel tudunk sorolni egy csomó mondatpárt, amelyek mindkét darabjának jó fordítása lehet ugyanaz az angol mondat. Persze, ha ortodox módon állunk a kérdéshez, akkor a same in English csak annyit jelent, hogy 'ugyanez angolul', de ez a mi hibánk.

De van ám tovább is:

nyest2

Hát igen, ebből is látszik, hogy a magyar mennyivel kifejezőbb nyelv, mint az angol — nézzétek meg, angolul ezt a harmadik, teljesen más mondatot is ugyanúgy mondják. A fordítási hiba nyilván kizárható, mert egy ilyen kaliberű projektnél biztosan nagyon odafigyelnek minden részletre.

Az igazi furcsaság azonban most következik:

nyest3

Ezek szerint azért csak van olyan mondat, amit nem úgy mondanak angolul, hogy same in English.

A bevezetőben leírtam egy félig viccesnek szánt elméletet arról, hogyan jöhetett létre ez a fordítás (félrefordításnak nem lehet nevezni, mert valójában nem is fordították le), de annyira nem tűnik reálisnak a feltételezés. Más magyarázatot viszont egyszerűen nem tudtam kitalálni — de erre van a kommentszekció, ti jöttök!

Szerintem ez egyébként minden tekintetben felveszi a versenyt a világhírűvé vált kínai darabbal, a Translate server error című remekművel - erről még blogunk előző helyén írtunk.

Ugyanebben a kategóriában a másik klasszikus (ez is bejárta az egész netet, jogosan) az, amikor a fordító "házon kívül vagyok"-üzenetét nézték velszi fordításnak.

FRISSÍTÉS: Ahogy a konyvtaros.tumblr.com-on megjelent képeken látszik, a feliratot rekordgyorsasággal, alig pár óra alatt kijavították.

Forrás: Nyest.hu/Leiter Jakab blog

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


KÉK HÍREK
Horrorisztikus gázolást rögzített egy térfigyelő kamera a Bécsi úton
A felvételen látszik, hogy piros volt a lámpa a gyalogosoknak, egy férfi mégis úgy döntött, átkel az úton.

Link másolása

A Szépvölgyi út és a Bécsi út kereszteződésében, a villamostól indult el egy középkorú férfi az út másik oldalára. A piros jelzés ellenére is lelépett az úttestre, ahol elütötte egy nagy sebességgel érkező fehér autó. A Bp-i Autósok Közössége megtudta, hogy

a férfit súlyos sérülésekkel kórházba szállították, miután több métert repült.

Az alábbi videót csak erős idegzettel rendelkezőknek ajánljuk megnézni:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

22 éves, ismert nógrádi vállalkozó halt meg a zagyvaszántói balesetben
Gáspár Győző is megemlékezett róla a közösségi oldalán, ugyanis jó viszonyban van B. Tamás családjával.
Címkép: Unsplash - szmo.hu
2022. április 10.


Link másolása

A 22 éves férfi április 9-én, dél körül sodródott le a 16-os főút Zagyvaszántóhoz közeli szakaszáról. A Porsche sofőrje olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen meghalt.

A Bp-i Autósok portál azt írja, egy Salgótarjánban ismert fiatal vállalkozó, B. Tamás volt az áldozat.

“Szomorú szombat ez a mai nap… szomorú, mert a kedves barátunk elvesztették egyetlen gyermeküket!

Apaként felgondolni, átérezni sem tudom, hogy ezt a súlyos tragédiát hogyan lehet feldolgozni… 22!!!Sajnos Neked csak ennyi adatott Tomika! A mennyek országa lett az új otthonod, az angyalok vigyáznak Rád! Istenem! Ez felfoghatatlan!” - írta Gáspár Győző a Facebookon, ahová képet is feltöltött az áldozatról.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÉK HÍREK
Büntetőfékezett egy kisteherautós egy 40 óvodást szállító busz előtt Szentendrén
Az ovisok kirándulni indultak. Szerencsére mindegyikük be volt kötve, így senki sem sérült meg.
Címkép: police.hu - szmo.hu
2022. április 07.


Link másolása

Óvodásokat szállító autóbusz előtt fékezett be egy kisteherautó Szentendrénél - számolt be róla a police.hu.

A kisteherautó a Dobogókői útról szeretett volna jobbra kanyarodni Budapest felé a 11-es útra, a busz elé sorolt volna be, de nem tudott. Miután sikerült kikanyarodnia, megelőzte a buszt, majd visszatérve a külső sávba beletaposott a fékbe.

A buszsofőr próbálta elkerülni a balesetet, de a két jármű között nagyon kicsi volt a távolság, nem tudott időben megállni, a kisteherautónak ütközött.

Mindkét jármű megsérült.

Az autóbuszon 40 kisgyerek utazott öt óvónő kíséretében, a szentendrei ovisok kirándulni indultak. A 3 és 6 év közötti lurkóknak és vigyázóiknak nem esett baja, mindnyájan használták a biztonsági övet.

Az autóbusz elején és hátulján egyértelmű jelzés figyelmeztetett: „Gyermekszállítás”.

A kisteherautó 50 éves pilisvörösvári vezetője nem tett vallomást, annyit mondott csak, nem érzi úgy, hogy büntetőfékezett volna, a gyanúsítás ellen panaszt tett.

Egy, az ütközés, valamint az azt megelőzően történtek szemtanúja szerint a busznak esélye sem volt elkerülni a balesetet. Arra is kitért, a külső sáv előttük járműmentes volt, a kisteherautó fékezését semmilyen közlekedési szituáció nem indokolta.

A Szentendrei Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya közúti veszélyeztetés bűntettének megalapozott gyanúja miatt indított büntetőeljárást az 50 éves férfi ellen, egyben elvették vezetői engedélyét.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÉK HÍREK
Felhozták a jósvafői barlangban elhunyt búvár holttestét
A Terrorelhárítási Központ (TEK) közölte, hogy a balesetet szenvedett búvár megtalálásáért folyó művelet vasárnap rendkívüli esemény nélkül befejeződött.
Forrás: TEK/MTI - szmo.hu
2022. április 10.


Link másolása

Azt írták, hogy a jósvafői Kossuth-barlangban április 3-án eltűnt barlangi búvár utáni kutatás, megtalálása, felszínre hozatala és a művelet technikai biztosítása rendkívüli körülmények között történt.

Kiemelték, hogy a művelet koordinálását végző Terrorelhárítási Központ szakemberei a barlangi- és búvármentő szakemberekkel végig a lehető leggyorsabb, de a legbiztonságosabb végrehajtást szem előtt tartva működtek együtt a helyszínen.

Mede Márton tűzoltó főtörzsőrmester, tűzoltóbúvár, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság búvárszolgálatának tagja múlt vasárnap szabadidejében hajtott végre tervezett feltáró merülést, amely közben eltűnt.

A Terrorelhárítási Központ főigazgatója, Hajdu János köszönetét fejezte ki a mentésben közreműködőknek. A közlemény szerint a műveletben 18 szervezet, mentőszolgálat, egyetem és cég vett részt.

A címlapképen az látható, ahogy a TEK fõigazgatója (középen) koordinálja a Kossuth-barlangban eltûnt búvár utáni kutatási mûveletet.

Link másolása
KÖVESS MINKET: