KÖZÖSSÉG
A Rovatból

Az élelmiszer harmadát kidobjuk a kukába

Egy ENSZ jelentés szerint az élelmiszerek egyharmada a szemétben végzi. Ezt szemlélteti egy osztrák fotós sorozata.
A Felelős Gasztrohős blog cikke - szmo.hu
2014. december 02.


Link másolása

One third  - a project on food waste

A fotós Klaus Pichler 9 hónapra a lakásának fürdőszobáját műanyag tárolóedények válogatott kollekciójának adta át. Mindegyik edényben olyan ételek voltak, amelyek az iparosodott európai országok állampolgárai számra könnyen elérhetőek. Az eper másfél hét alatt rohadt meg. A rohadó csirke szaga miatt napokig nem tudott aludni.

Hasznos volt, hogy ebben az időszakban egyedül élt, nem pedig a a barátnőjével és a macskájával. “Nem tudnám újra végigcsinálni” – mondta a National Geographic-nak. A termékeknél feltüntetett adatok közül a széndioxid "lábnyom" azt mutatja meg, hogy az adott termék "élete" során hány kg szén-dioxidot bocsát ki.

One third  - a project on food waste

"Pink Lady" alma

Származási hely: Sao Paolo, Brazil

Termelés módja: kültéri ültetvény

Szüretelés ideje: november - december

Szállítási távolság: 10.150 km

Szállítási mód: repülő, teherautó

Széndioxid "lábnyom"/kg: 11,05 kg

Vízigény/kg: 434 l

Ár: 1,69 € / kg

Kik is azok a Felelős Gasztrohősök?

Judit és Saci írja a blogot a környezetbarát étkezési kultúra elterjesztésére céljából. Zöld éttermeket, hazai termelőket és a "zöld" étkezés alapjait mutatják be belföldön és külföldön.

Ha megfogadjátok tippjeiket és a finom falatok mellett a környezetre is gondoltok, ti is Felelős Gasztrohősök lehettek.

One third  - a project on food waste

“A” osztályú, szabadtartású csirkétől származó tojás.

Származási hely: Kolontár, Magyarország

Gyártás módja: nagyüzemi termelés

Szezonalitás: egész évben kapható

Szállítási távolság: 196 km

Szállítás módja: teherautó

Szén-dioxid "lábnyom"/kg: 5,82 kg

Vízigény/kg: 3061 liter

Ár: 1,39 € / kg

One third  - a project on food waste

Korpás kenyér

Származási hely: Bécs, Ausztria

Gyártás módja: nagyüzemi termelés

Szezonalitás: egész évben kapható

Szállítási távolság: 120 kmes körzetből

Szállítás módja: teherautó

Szén-dioxid "lábnyom"/kg: 0,79 kg

Vízigény/kg: 1608 l

Ár: 3,55 € / kg

One third  - a project on food waste

Emmentali sajt

Származási hely: Signau, Svájc

Gyártás módja: nagyüzemi termelés

Szezonalitás: egész évben kapható

Szállítási távolság: 871 km

Szállítás módja: teherautó

Szén-dioxid "lábnyom"/kg: 8,65 kg

Vízigény/kg: 3646 l

Ár: 36 € / kg

Egyharmad (ONE THIRD) – projekt az élelmiszerhulladékról

Az ENSZ szerint a világon megtermelt élelmiszer egyharmada a kukába kerül – ennek legnagyobb része a világ iparosodott részén, a “Globális Északon.” Ezzel egy időben 925 millió embert fenyeget az éhezés világszerte.

Az “Egyharmad” című sorozat az egyének által elpazarolt élelmiszer és a globalizált élelmiszer-termelés közötti kapcsolatot mutatja be. A csendéletté rendezett rohadó étel egy absztrakt portrét mutat az élelmiszer-pazarlásról, míg a képeket kísérő szöveg a téma mélyére mutat.

Az “Egyharmad” túlmutat a “minőségét megőrzi” dátumon, hogy dokumentálja a globális élelmiszer-hulladék minden dimenzióját.

Pichler Ausztria egy vidéki tartományában nőtt fel, ahol az állattartás és a húsevés a kultúra fontos része volt. Mindezek ellen lázadt fel, amikor vegetáriánus lett – megszokta tehát, hogy kritikusan tekintsen a saját étkezési szokásaira. Az ötlet, hogy vizuálisan mutassa be az ENSZ jelentését, spontán jött – és rögtön el is kezdett dolgozni rajta.

Amikor időnként belenézett a műanyag dobozokba, elámult a rothadás és a penész virágzásán, a formák és a textúrák változatosságán, amelyek normális esetben a szemünktől távol, a szemetesben jelennek meg.

De a fotózás csupán a projekt egyik része volt. Minden fényképet kiegészít az étel története és az erőforrások, amelyek szükségesek voltak ahhoz, hogy az étel eljusson a termőföldről (vagy gyárból) a polcokra. Ez a két szempont – hulladék és a szállítás – az érem két oldala.

One third  - a project on food waste

"Elsanta" eper

Származási hely: San Giovanni Lupatoto, Verona, Olaszország

Termelési mód: üvegházhatású fólia

Szüretelés ideje: június-október

Szállítási távolság: 741 km

Szállítási mód: teherautó

Széndioxid "lábnyom"/kg: 0,35 kg

Vízigény/kg: 348 l

Price: 7,96 € / kg

One third  - a project on food waste

Bébirépa

Származási hely: Tuvaila, Arumeru, Tanzánia

Termelési mód: kültéri ültetvény

Szüretelési idő: egész évben

Szállítási távolság: 6.068 km

Szállítási mód: repülő, teherautó

Szándioxid "lábnyom"/kg: 6,59 kg

Vízigény/kg: 24 l

Ár: 39,95 € / kg

Az adatokat Pichler maga gyűjtötte össze, ami szintén komoly kihívást jelentett. Az európai törvények értelmében az élelmiszerek eredetét nyilván kell tartani, a kereskedők és a gyártók azonban nem kötelesek megosztani ezt az információt a vásárlókkal. Pichler tehát falba ütközött, amikor elmondta szándékát, ezért trükkös megoldásokhoz kellett fordulnia. Nyomozása során számos üzletből kísérték ki, miután az élelmiszerek csomagolását fotózta.

Számos esetben hízelgéssel tudott információt szerezni: eljátszotta, hogy annyira meg van elégedve a termékkel, hogy mindenképp tudni akarja annak történetét.

Bár Pichler megkönnyebbült, amikor végére ért a projektnek, kitartásáért váratlan jutalmat kapott: egy telefont a FAO-tól. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete ugyanis tökéletesnek találta a sorozatot az élelmiszer-hulladékról szóló tanulmányának illusztrálására, és világszerte kiállításokon mutatja be a csendéleteket.

A projekt összes fotóját itt nézhetitek meg. A környezettudatós életmóddal kapcsolatban sok más érdekességet pedig itt olvashattok.

Oszd meg ismerőseiddel, ha tetszett a cikk!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


KÖZÖSSÉG
Szívszorító dallal búcsúzott Lang Györgyitől Falusi Mariann
Az énekesnő Dés László és Bereményi Géza Ez a hely című szerzeményt osztotta meg, ahol ketten énekelnek Lang Györgyivel.

Link másolása

Megírtuk mi is tegnap, hogy hosszú, méltósággal viselt betegség után, otthonában, barátai és családja körében, 66 éves korában, álmában elhunyt Lang Györgyi. A közösségi oldalakon sokan emlékeztek meg a színésznő-énekesnőről.

A Pa-dö-dő másik tagja, Falusi Mariann, az énekesnő Dés László és Bereményi Géza Ez a hely című szerzeményt osztotta meg, ahol ketten énekelnek Lang Györgyivel.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
KÖZÖSSÉG
„Egy-két évig bennem volt, hogy meg kéne nézni azt a hegyet” – Erőss Zsolt özvegye tíz éve már átélte azt, amit Suhajda Szilárd családja most
Sterczer Hilda gyászát dolgozza fel a vasárnap este az RTL-en látható Mélységek és magasságok című film.

Link másolása

Szinte napra pontosan 10 évvel Suhajda Szilárd halála előtt hunyt el Erőss Zsolt és Kiss Péter. Erőss özvegye, Sterczer Hilda akkor ugyanazt élte át, amit az elmúlt egy hétben Suhajda Szilárd feleségének kellett: szerelme soha többé nem tért vissza a hegyről. Hilda gyászáról mozifilm készült Magasságok és mélységek címmel.

Tíz év telt el Erőss Zsolt halála óta, halálának körülményeit, az itthon maradottak vívódásait, küzdelmeit a Magasságok és mélységek című film mutatja be, ami Erőss Zsolt özvegyének visszaemlékezései alapján készült.

Egy hete egy másik feleség és kisfiú gyászol, újabb magyar hegymászó, Suhajda Szilárd vesztette életét a Himalája havas hegycsúcsai között. 3 nap eltéréssel 10 évvel később, mint Erőss Zsolt.

"Az ember azzal szembesül egy ilyen halálkor, vagy akár egy nagyobb balesetkor, hogy ezek szerint nem vagyunk sérthetetlenek. Én biztos voltam benne, hogy ha van ember, aki jól tud nyolcezrest mászni és nem fog vele soha, semmi történni, az Zsolt. És ha vele történhet egy ilyen baleset, akkor bárkivel"

– mondta Sterczer Hilda, Erőss Zsolt felesége még évekkel korábban a Fókusznak.

Hozzátette, miután a férje meghalt, „egy-két évig ez bennem volt, hogy meg kéne nézni azt a hegyet, ami Zsoltnak az utolsó mászása volt, hogy milyen is az a hegy, ami elvette tőlem Zsoltot.”

„Én biztos voltam benne, hogy Zsolttal soha semmi nem fog történni” – Sterczer Hilda gyászát dolgozza fel a vasárnap este az RTL-en látható Mélységek és magasságok.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Nagy vitát váltott ki a közösségi oldalakon Suhajda Szilárd halála
Közben rengetegen emlékeznek meg a hegymászóról. Szülővárosában, Békéscsabán vasárnap több százan rótták le kegyeletüket.

Link másolása

Sokan támadják a Mount Everesten eltűnt hegymászót, amiért családapaként ekkora kockázatnak tette ki magát és családját. Az RTL híradójának nyilatkozó pszichológus szerint a Suhajda Szilárdhoz hasonló emberekben rendkívül erős a motiváció a nagy erőfeszítéssel járó kihívásokra. Szerinte inkább a szélsőséges reakciókkal van gond.

Közben rengetegen emlékeznek meg a hegymászóról. Szülővárosában, Békéscsabán vasárnap több százan rótták le kegyeletüket.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

KÖZÖSSÉG
Ezzel a szívhez szóló gesztussal tisztelgett Suhajda Szilárd emléke előtt egy parasportoló
Patkás Tamás nyílt vízi paraúszó a Mount Everest magasságával megegyező távot, 8850 métert úszott le vasárnap az elhunyt hegymászó tiszteletére.

Link másolása

A Mount Everest magasságával megegyező távot, 8850 métert úszott le vasárnap Patkás Tamás nyílt vízi paraúszó, hogy ezzel tisztelegjen Suhajda Szilárd emléke előtt.

„Ma egy rendhagyó edzésem volt az Ikrényi tavon, melyen Suhajda Szilárd emlékére leúsztam a Mount Everest magasság távját a 8850 métert. A FINA szabályzata szerint megállás és kapaszkodás nélkül 4 órát voltam a vízben. Sport baráti tiszteletből szeretném ezt az úszást ajánlani, egyben részvétem a családnak!”

– írta Facebook-oldalán a sportoló.

Patkás Tamás 1994-ben egy üzemi baleset következtében vesztette el mindkét lábát a MÁV győri rendező pályaudvarán. A rehabilitációt követően elképesztő akaraterőről tanúságot téve megtanult művégtagokkal járni és autót vezetni is. Később az ország egyetlen nyílt vízi paraúszójává vált.

Suhajda Szilárdról szombat délután derült ki, hogy nem találta meg az értő küldött mentőcsapat, így lényegében semmilyen esély nem maradt arra, hogy életben van a békéscsabai hegymászó.

(via Index)


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk