hirdetés

KÉK HÍREK

Az egész országban hiánycikk lett a HPV elleni védőoltás

A gyártók december közepére ígérik, hogy a kilenckomponensű vakcina újra kapható lesz.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2017. november 22.

hirdetés

Hiánycikké vált az országban a HPV elleni oltás. A probléma nem csak minket, az egész régiót is érinti - írta a Magyar Nemzet.

A méhnyakrák kialakulásáért leggyakrabban felelős humán papillomavírus ellen készült négy- és a legújabb kilenckomponensű oltás előállításával gondok vannak. Bár az igények is megnőttek, de a fő probléma a vakcinagyártással van. Ez egy bonyolult folyamat, és ha gondok lépnek fel, akkor nehéz újraindítani a rendszert.

A HPV a férfiakat is fenyegeti

A HPV okozta méhnyakrák évente 500 nő haláláért felelős, a férfiaknál pedig nyelvgyöki rák alakulhat ki tőle, tíz esetből kilencen életüket vesztik a fertőzöttek közül. A betegség évekig tünetmentes. De ez a vírus okozza a jóindulatú kinövésnek számító nemi szervi szemölcsöt is, amely minden tíz emberből egyet érinthet. Az óvszerhasználat sem nyújt teljes védelmet. Már kisebb hámsérülésen keresztül is képes fertőzni, ráadásul a tünetmentes időszakban észrevétlenül terjedhet.

A szakértők tavaly figyelmeztettek, hogy ugrásszerűen megnőtt a HPV okozta rákos megbetegedések száma. A nők körében 20 százalékkal több lett a beteg és 8 százalékkal nőtt a halálos áldozatok száma. A férfiaknál 35 százalékkal több megbetegedést okozott a vírus. Ugyanakkor gond, hogy a lakosság ötöde még nem hallott a szexuális úton fertőző HPV-ről.

A HPV elleni négy- és kilenckomponensű oltás a száz ismert HPV-típus közül azok ellen véd, melyek leggyakrabban okoznak rákos megbetegedést vagy szemölcsöt.

hirdetés

Az oltás nem támogatott, teljes árat kell fizetni érte. A négykomponensű HPV-vakcina oltásonkénti ára 18 ezer forint, a kilenckomponensű vakcina oltásonként 28 ezer forint körül kapható. Mindkettőből 3-3 szükséges a védettséghez.

A gyártó azt közölte, hogy a kilenckomponensű vakcinát december közepétől lehet majd újra kapni, a másikról még nem nyilatkoztak.

A nemzeti immunizációs programban a 7. osztályos lányokat szülői kérésre térítésmentesen oltják be HPV ellen, de ők csak a kétkomponensű oltást kaphatják. Az érintettek több mint 70 százaléka igényelte eddig az oltást.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk