/kekhirek/audi-sztrajk-mar-tobbe-kerul-a-gyarnak-mint-amennyit-a-dolgozok-kertek/
hirdetés

KÉK HÍREK

Audi-sztrájk: már többe kerül a gyárnak, mint amennyit a dolgozók kértek

A szakszervezet szerint bérköveteléseikre a gyár 3,5 napi árbevételéből futná. Ennél már hosszabb ideje sztrájkolnak.
hirdetés

Csütörtök reggel hat óta áll a győri Audi gyár, ahol eddig példátlan, egyhetes sztrájkot hirdetett az Audi Hungária Független Szakszervezet (AHFSZ). Nincs előremozdulás a sztrájktárgyalásokon – mondta a 24.hu-nak az AHFSZ kommunikációs vezetője, Szimacsek Tibor hétfő reggel. Követelésük továbbra is 18 százalékos, minimum 75 ezer forintos béremelés, a gyár azonban csak 10 százalékot ajánlott.

A szakszervezet úgy számol, hogy bérköveteléseik kiegyenlítése a gyár 3 és fél napi árbevételéből kijönne, vagyis a hétfő reggeli állapot szerint már több mint 4 napja tartó sztrájk már komoly veszteség a cégnek.

Ahogyan korábban megírtuk: a sztrájkoló dolgozók azt hangsúlyozták, nem a német bérszínvonalat szeretnék kikényszeríteni. Elégedetlenségük oka, hogy bár a magyarországi gyár termelékenysége kimagasló, az alkalmazottak bére mégis jóval elmarad nem csak nyugat-európai társaikétól, de a környező országokétól is. Szlovákiában átlagosan 28, Csehországban 25, Lengyelországban pedig 39 százalékkal többet visz haza egy munkavállaló, aki valamelyik, a Volkswagen csoporthoz tartozó gyáregységben dolgozik.

Szimacsek Tibor hangsúlyozta, hogy az érdekképviselet korábban sem a 3-4-szeres német bérekért küzdött, hanem a jelenleg a kelet-közép-európai telephelyek béreihez való felzárkózás megkezdéséért. "Ha a munkáltató a szakszervezet mostani követelését teljesítené, szóról szóra, betűről betűre elfogadná, még mindig nem érnénk utol az előttünk lévő szlovák telephely bérezését" - idézte Szimacsek Tibort az Infostart.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk