/kekhirek/akar-5-csekket-is-kaphatsz-egy-het-alatt-ha-nem-veszed-eszre-ezt-a-tablat/
hirdetés

KÉK HÍREK

Akár 5 csekket is kaphatsz egy hét alatt, ha nem veszed észre ezt a táblát

Megelégelte a közterület-felügyelet, hogy a tiltás ellenére jobbra kanyarodnak az autósok: egy hónap alatt 203 millió forintnyi bírságot szabtak ki.

Link másolása

hirdetés

Már egy ideje kint van a tábla a Bécsi út és a Szépvölgyi út kereszteződésében, amely előírja, hogy csak egyenesen lehet haladni. Mégis tömegével kanyarodnak jobbra az autósok. Korábban engedélyezett volt ugyan, de mostanra már a jelzőlámpa és az útburkolat felfestése is jelöli a kötelező haladási irányt.

A fonódó villamoshálózatot 2016. január 16-án adták át itt, emiatt változtatták meg a forgalmi rendet. A jobbra kanyarodó autósok ugyanis egyszerre kaptak zöldet a gyalogosokkal, így feltartották a villamost. De most már, hogy csak egyenesen haladhatnak ebben a kereszteződésben, ez nem történhet meg.

A közterület-felügyelet többféleképpen is próbálta figyelmeztetni az autósokat, hogy megváltozott a forgalmi rend. Táblákkal jelezték, neonzöld kerettel ellátott, figyelemfelkeltő KRESZ-táblát helyeztek ki, szóban figyelmeztették az autósokat (a bekanyarodni vágyó autósokat továbbintették, hogy haladjanak tovább egyenesen), illetve megállították a szabálytalankodókat.

Mivel mindez nem oldotta meg a problémát, elkezdtek bírságokat osztogatni a kereszteződésnél. De ez a megoldás sem vált be. Egyrészt, mert az út nem elég széles ahhoz, hogy ott félreállítsák az autóst, másrészt, mert amíg egy vezetővel szemben intézkedtek, másik három már be is kanyarodott szabálytalanul mögöttük.

Ezért tavaly decemberben Óbuda-Békásmegyer Közterület-felügyelete szabályszegéseket ellenőrző kamerákat helyezett ki a környékre. Az automatikus rendszer januárban már tesztüzemben működött: a szabályostól eltérő irányban haladó járműveket észreveszi, és készít róluk elölről és hátulról is jó néhány fotót - olvasható a vezess.hu-n.

hirdetés

Ez az új tábla:

Card

Korábban ez volt kint:tabla

És erre a sarokra helyezték ki a kamerát:kam

A rendszer február óta már élesben működik. A portál kíváncsi volt, vajon hány szabálysértést rögzít a kamera, hány autóst bírságolnak meg naponta, ezért megkereste a közterület-felügyeletet.

Kiderült, naponta több száz szabályszegés történt.

"2017. február 1-28. között 4063 gépkocsival szemben szabtunk ki bírságot. A kormányrendeletben meghatározott bírság kötelező összege 50.000 Ft" – írta dr. Böjtös Zoltán, a közterület-felügyelet igazgatója a vezess.hu-nak.

Ez azt jelenti, hogy egyetlen hónap alatt 203 150 000 forintnyi bírságot szabtak ki az autósokra.

Az is világosan látszik a rendszer adataiból, hogy vannak olyanok, akik nem figyelmetlenségből kanyarodtak jobbra a tiltott helyen, hanem szándékosan, a szabályt figyelmen kívül hagyva. Így történhetett, hogy akik rendszeresen arra járnak és szabálytalanul kanyarodnak, a rendszer élesítése után egy hét alatt akár 3-5 bírságot is kaptak.

Böjtös Zoltán elmondta, a kamerás rendszer működése óta a napi szabályszegések száma folyamatosan csökken. Szerinte azok, akik eddig rendszeresen itt kanyarodtak jobbra, már nem teszik ezt.

"Ez nem szabálysértési hanem szabályszegési eljárás. A jármű üzemben tartója csak akkor mentesül a bírság megfizetése alól, ha a jármű tényleges vezetője – tehát nem az üzemben tartó – teljes bizonyító erejű magánokiratban nyilatkozik arról, hogy a járművet a szabályszegés idején ő vezette. Ilyen nyilatkozat hiányában a bírságot az üzemben tartó köteles kifizetni" - hívta fel a figyelmet a vezess.hu.

Forrás: vezess.hu


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk