/kekhirek/afrikai-sertespestis-asp-fertozes-magyarorszag-2018/
hirdetés

KÉK HÍREK

Itt az afrikai sertéspestis: akcióba lépnek a magyar hatóságok

Nem lehet ellene védekezni sem gyógykezeléssel, sem vakcinázással, a fertőzés visszaszorításának egyetlen eszköze a megelőzés.
hirdetés

Még augusztusban felkeresik a hatósági állatorvosok a kisebb hazai gazdaságokat, hogy vissza lehessen szorítani az afrikai sertéspestist - nyilatkozta az országos főállatorvos, Bognár Lajos.

Az M1 aktuális csatornának adott interjújában azt mondta: Magyarországon a vírust nem terjedt át házi sertésekre, eddig csak vaddisznóban találták meg a vírust, Heves, illetve Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.

Védekezni lehetetlen ellene, csak a megelőzés jöhet szóba. Kerítéssel kell körbezárni az állattartó telepeket, fertőtleníteni kell az ott használt eszközöket, és a sertéseket nem etethetik élelmiszer-hulladékkal.

A vírus ellen nincs vakcina, sem gyógymód.

A emberre nem terjed át, de a fertőzött állatok 3-4 napon belül elpusztulnak.

hirdetés
Romániában az elmúlt hetekben nagy mértékben romlott a járványhelyzet, több mint 500 járvány-kitörést jelentettek, nagy számban házi sertésekben is. Eddig mintegy 50 ezer sertést kellett leölni. Ukrajnából, Lengyelországból, a Vajdaságból egyaránt jelentettek eseteket.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk