/kekhirek/a-valasztasok-elott-kitett-facebook-posztjai-miatt-kuldhettek-el-egy-ugyeszt/
hirdetés

KÉK HÍREK

A választások előtt kitett Facebook-posztjai miatt küldhettek el egy ügyészt

Birkanyájról készült fotó, összefogás és Kósa Lajos szerepelt a posztjaiban.
hirdetés

Pap Balázs ügyész ellen áprilisban indult fegyelmi eljárás, majd június elején azonnali hatállyal menesztették posztjáról. A férfi 13 éven át képviselte a vádhatóságot. Az áprilisi választások előtt három politikai tartalmú Facebook-posztot osztott meg, emiatt kellett távoznia. Pap pert indított, amelyben tanúként kihallgatták a fővárosi főügyészt és helyettesét is, akik szerint Pap márciusi posztjai túlmutatnak a szólásszabadság keretein.

Egyik posztja egy birkanyájat ábrázoló kép volt, amelyet március 15-én osztott meg. Ehhez azt a leírást fűzte: "a mai ünnepről ennyi fog megmaradni nekem. Itthon is maradtam, alszom, filmet nézek, elvagyok". A leváltott ügyész szerint ez csak egy szellemes megjegyzés arról, hogy nem szívesen mozdulna ki, nincsen benne politikai állásfoglalás.

A másik posztja egy továbbosztott bejegyzés az Orbán Lapjáról Kitiltottak Társasága nevű FB-oldalról. Ezen a képen összefogó kezek láthatóak, amelyekre az ellenzéki pártok logója került fel. Rajta azzal a felirattal: "Ha ezt a képet 1 millióan megosztjuk, akkor biztosan lesz összefogás! Itt az idő, most vagy soha!". Az ügyész úgy véli, ez csak az összefogás erényére hívja fel a figyelmet.

A harmadik kérdéses bejegyzés egy Index-cikk megosztása volt, amely Kósáról és a csengeri örökösnőről szólt. Ehhez azt a megjegyzést fűzte:

"Nos, minden »vádlott« maga választja meg a védekezése sorvezetőjét, maximum kiröhögjük, hajrá… ja, és április 8".

hirdetés

Pap szerint ennek sincs politikai tartalma, az alperesek viszont nem így látják. Szerintük a poszt prejudikációnak minősül, ami elfogadhatatlan.

Az ügyész ellen fegyelmi eljárás indult, amiben nem tett vallomást. Kérte, hogy bizonyítsák be, hogy a posztok valóban tőle származnak, és hogy azokat jogszerűen szerezték meg.

A második meghallgatáson az derült ki, hogy a budapesti főügyész helyettese kapta meg a három képüzenetet, amiben a posztok látszódtak, ezután kérte a felettese, Ibolya Tibor (aki javaslatot tett az ügyész felmentésére), hogy az ügyészségi informatikus nézze meg Pap Facebook-oldalát és nyomtassa ki a három bejegyzést valamint az ismerősi listát. Ez elvileg március 19-én történt. (A szóban forgó posztok március 14-én, 15-én és 17-én születtek.)

Pap szerint viszont a bejegyzéseit már sokkal korábban lementették, így meghallgatták az informatikust is aki beismerte, hogy a mentés nem 19-én készült.

A fővárosi főügyész, Ibolya Tibor és helyettese, Fürcht Pál azonban mereven ragaszkodtak ahhoz, hogy a posztok méltatlanok egy ügyészhez - írja a 24.hu.

A perben azt fogják eldönteni, hogy bizonyított volt-e a jogsértés a lefolytatott fegyelmi eljárásban, és ha igen, a bizonyítás valóban jogszerű volt-e. Döntetnek majd arról is, hogy a szólásszabadság részét képezi-e a három Facebook-poszt, illetve, hogy arányos szankció-e a hivatalvesztés a fegyelmi jogsértés miatt egy 13 év ügyészi szolgálatot teljesítő és számos szakmai elismerésben részesült ügyész esetében.

A felmentett ügyész a perben szeretné megkapni az elmaradt bérét, illetve ha kiderülne, hogy jogellenesen szüntették meg a munkaviszonyát, úgy 20 millió forint kártérítést követel.

November 28-a a következő tárgyalási nap.

Forrás: 24.hu, Index


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk