KÉK HÍREK

A nők mától ingyen dolgoznak

Európában a nők átlag két havi munkabérrel kevesebbet keresnek mint a férfiak, Magyarországon a helyzet még rosszabb.

Link másolása

Egy évben két hónapot ingyen dolgoznak a nők. November 2-tól számítva év végéig már csak a férfiak kapnak fizetést munkájukért Európában. A férfiak és nők közötti fizetési különbségekre hívta fel a figyelmet egy tanulmány kapcsán az Európai Bizottság. Magyarországon még az EU-s átlagnál is rosszabb az átlagos órabér, míg az átlagkereseteknél azért jobb a helyzet - írta a napi.hu.

munka1

Európában a nők átlagos órabére 16,3 százalékkal alacsonyabb a férfiakéhoz képest. Ha ezt napra visszaszámoljuk, akkor november 2-tól az év végéig a nők nem kapnak bért munkájukért. Összkeresetükben még nagyobb a szakadék, 41,1 százalék.

Nem csak a havi bérben mutatkozik meg a szakadék. Hosszabb távon kihat ez a nyugdíjakra is. A nők átlagos nyugdíja a halmozott hátrányok miatt átlagosan 39 százalékkal alacsonyabb.

munka3

Magyarországon még rosszabb a helyzet az átlagos órabérben, nálunk 18,4 százalék a különbség, míg az összkeresetben 32,7 százalék.

A bizottság szerint több oka van a különbségeknek:

- a vezető posztokat főleg férfiak töltik be, gyakrabban kapnak magasabb pozíciót és ezzel együtt magasabb fizetést

- a nők sokkal több nem fizetős munkát végeznek, pl. gyereknevelés, házimunka, családi gondozás (a férfiak heti 9 órát végeznek ilyen tevékenységet, míg a nők 26 órát, azaz napi átlag 4 órát)

- a nők gyakrabban lépnek ki ideiglenesen a munkaerőpiacról, ez kihat a későbbi karrierjükre, fizetésükre, majd nyugdíjukra

- egyes szakmák elnőiesedtek (pl. oktatás, kereskedelem), alacsonyabb fizetéssel

- bár nem lehetne, mégis van bérdiszkrimináció

munka_no2

Egy közvélemény-kutatásból az is kiderült, hogy az európaiak szerint a nemek közötti fizetéskülönbség egy súlyos probléma, amit mielőbb kezelni kell. Bár vannak rá törvények, mégis csak nagyon lassan csökken a különbség. Ha ez a tendencia maradna, akkor kb. 70 év kéne ahhoz, hogy a szakadék megszűnjön a férfiak és a nők fizetése között.

További részleteket ITT olvashatsz.

Fotók: pixabay

Ha érdekes volt a téma, oszd meg ismerőseiddel is!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


KÉK HÍREK
Horrorisztikus gázolást rögzített egy térfigyelő kamera a Bécsi úton
A felvételen látszik, hogy piros volt a lámpa a gyalogosoknak, egy férfi mégis úgy döntött, átkel az úton.

Link másolása

A Szépvölgyi út és a Bécsi út kereszteződésében, a villamostól indult el egy középkorú férfi az út másik oldalára. A piros jelzés ellenére is lelépett az úttestre, ahol elütötte egy nagy sebességgel érkező fehér autó. A Bp-i Autósok Közössége megtudta, hogy

a férfit súlyos sérülésekkel kórházba szállították, miután több métert repült.

Az alábbi videót csak erős idegzettel rendelkezőknek ajánljuk megnézni:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

22 éves, ismert nógrádi vállalkozó halt meg a zagyvaszántói balesetben
Gáspár Győző is megemlékezett róla a közösségi oldalán, ugyanis jó viszonyban van B. Tamás családjával.
Címkép: Unsplash - szmo.hu
2022. április 10.


Link másolása

A 22 éves férfi április 9-én, dél körül sodródott le a 16-os főút Zagyvaszántóhoz közeli szakaszáról. A Porsche sofőrje olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen meghalt.

A Bp-i Autósok portál azt írja, egy Salgótarjánban ismert fiatal vállalkozó, B. Tamás volt az áldozat.

“Szomorú szombat ez a mai nap… szomorú, mert a kedves barátunk elvesztették egyetlen gyermeküket!

Apaként felgondolni, átérezni sem tudom, hogy ezt a súlyos tragédiát hogyan lehet feldolgozni… 22!!!Sajnos Neked csak ennyi adatott Tomika! A mennyek országa lett az új otthonod, az angyalok vigyáznak Rád! Istenem! Ez felfoghatatlan!” - írta Gáspár Győző a Facebookon, ahová képet is feltöltött az áldozatról.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÉK HÍREK
Büntetőfékezett egy kisteherautós egy 40 óvodást szállító busz előtt Szentendrén
Az ovisok kirándulni indultak. Szerencsére mindegyikük be volt kötve, így senki sem sérült meg.
Címkép: police.hu - szmo.hu
2022. április 07.


Link másolása

Óvodásokat szállító autóbusz előtt fékezett be egy kisteherautó Szentendrénél - számolt be róla a police.hu.

A kisteherautó a Dobogókői útról szeretett volna jobbra kanyarodni Budapest felé a 11-es útra, a busz elé sorolt volna be, de nem tudott. Miután sikerült kikanyarodnia, megelőzte a buszt, majd visszatérve a külső sávba beletaposott a fékbe.

A buszsofőr próbálta elkerülni a balesetet, de a két jármű között nagyon kicsi volt a távolság, nem tudott időben megállni, a kisteherautónak ütközött.

Mindkét jármű megsérült.

Az autóbuszon 40 kisgyerek utazott öt óvónő kíséretében, a szentendrei ovisok kirándulni indultak. A 3 és 6 év közötti lurkóknak és vigyázóiknak nem esett baja, mindnyájan használták a biztonsági övet.

Az autóbusz elején és hátulján egyértelmű jelzés figyelmeztetett: „Gyermekszállítás”.

A kisteherautó 50 éves pilisvörösvári vezetője nem tett vallomást, annyit mondott csak, nem érzi úgy, hogy büntetőfékezett volna, a gyanúsítás ellen panaszt tett.

Egy, az ütközés, valamint az azt megelőzően történtek szemtanúja szerint a busznak esélye sem volt elkerülni a balesetet. Arra is kitért, a külső sáv előttük járműmentes volt, a kisteherautó fékezését semmilyen közlekedési szituáció nem indokolta.

A Szentendrei Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya közúti veszélyeztetés bűntettének megalapozott gyanúja miatt indított büntetőeljárást az 50 éves férfi ellen, egyben elvették vezetői engedélyét.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÉK HÍREK
Felhozták a jósvafői barlangban elhunyt búvár holttestét
A Terrorelhárítási Központ (TEK) közölte, hogy a balesetet szenvedett búvár megtalálásáért folyó művelet vasárnap rendkívüli esemény nélkül befejeződött.
Forrás: TEK/MTI - szmo.hu
2022. április 10.


Link másolása

Azt írták, hogy a jósvafői Kossuth-barlangban április 3-án eltűnt barlangi búvár utáni kutatás, megtalálása, felszínre hozatala és a művelet technikai biztosítása rendkívüli körülmények között történt.

Kiemelték, hogy a művelet koordinálását végző Terrorelhárítási Központ szakemberei a barlangi- és búvármentő szakemberekkel végig a lehető leggyorsabb, de a legbiztonságosabb végrehajtást szem előtt tartva működtek együtt a helyszínen.

Mede Márton tűzoltó főtörzsőrmester, tűzoltóbúvár, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság búvárszolgálatának tagja múlt vasárnap szabadidejében hajtott végre tervezett feltáró merülést, amely közben eltűnt.

A Terrorelhárítási Központ főigazgatója, Hajdu János köszönetét fejezte ki a mentésben közreműködőknek. A közlemény szerint a műveletben 18 szervezet, mentőszolgálat, egyetem és cég vett részt.

A címlapképen az látható, ahogy a TEK fõigazgatója (középen) koordinálja a Kossuth-barlangban eltûnt búvár utáni kutatási mûveletet.

Link másolása
KÖVESS MINKET: