KÉK HÍREK

A legismertebb szír-magyar, Al Ghaoui Hesna üzenete

Ír családjáról és köszönetet mond mindazoknak, akik önzetlenül támogatják őt a menekültek megsegítésére szervezett akciójában.

Link másolása

Al Ghaoui Hesna riporternő Facebook-oldalán köszönte meg mindazoknak a segítséget, akik eddig is megtettek mindent a menekültek támogatására. Az újságírónő édesapja szíriai, családja egyelőre épségben van Damaszkuszban.

Írását változtatás nélkül közöljük.

Az ismerőseim itt, facebookon tudják, hogy én soha nem voltam egy nagy FB felhasználó, ritkán osztottam meg akár infót, akár fotókat magamról, talán azért, mert a nyilvánosság a hivatásomnál foga egyébként is épp elég része az életemnek, és hiába ez a privát oldalam, ami ide kikerül, az általában nem marad a privát szféra része. Úgyhogy az elmúlt hónapokban sem osztottam, posztoltam azt sem, amit magánemberkét tettem a menekültek segítéséért, tettem, amit én fontosnak tartottam, és szándékosan nem akartam, hogy bárki ezért like-okat nyomjon. De be kell látnom, hogy mégis fontos megosztani ezeket a dolgokat, mert így tudunk másokat elgondolkodtatni, inspirálni - és tudom, hogy rám most különösen sokan figyelnek a származásom miatt. Bár sokatoknak egyáltalán nincs is inspirációra szüksége: ámulattal nézem és követem, hogy a drága barátaim közül milyen sokat végtelen energiát fektetnek a menekültek segítésébe!

Köszönet nektek, félig szíriaiként ezért külön hálával tartozom! Szóval ezért is döntöttem úgy, hogy magánakciók helyett, vagyis inkább mellett belefogok ennek a segélycsomagnak a megszervezésébe, a Ti segítségetekkel, aminek hála rengeteg gyógyszer, esőkabát, hálózsák, bébiétel és sok más is összegyűlt! Köszönöm mindenkinek, aki akár tárgyi adománnyal, akár egy kedves szóval vagy like-kal támogatta mindezt - különösen Katarina Durica-nak, Garami Judit-nak és Viki Palkovics-nak az önzetlen belefektetett energiát a szervezésbe! És köszönöm azoknak is, akik az elmúlt hónapokban érdeklődtek az én családom jóléte felől.

Szerencsés vagyok, a családom épségben van, egyelőre kitartanak Damaszkuszban, és bíznak abban, hogy a fővárosban nem fog elszabadulni a pokol. De bele se merek gondolni, mi lesz, ha egyszer oda is betör az ISIS. És bele se merek gondolni, mi lesz, ha egyszer nekik kell átmenni azon a tortúrán, amin a menekülteknek most át kell menniük. A szívem megszakadna. De jó tudni, hogy Magyarországon ennyi önzetlen és segíteni kész ember van! Jó látni, hogy hogyan mozdultatok meg Ti is egy emberként, hogy ruhát, vizet, játékokat, ételeket vigyetek a menekülteknek! Hogy beszélgessetek velük, mert egy jó szó sokszor mindennél többet ér!

Megható volt látni, hogy a Migration Aid önkéntes csapata milyen emberfeletti kitartással főzi nap, mint nap a rengeteg adag ételt – munkaidő után, esőben, hőségriadóban – egy apró szuterénban! Ezt látva - akármilyen nehéz idők is ezek mindkét országnak - egyaránt büszke vagyok arra, hogy magyar vagyok, és hogy szíriai.

Al Ghaoui Hesna Facebook-posztját itt találjátok.

Címlapfotó: Hesna FB-oldala

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


KÉK HÍREK
Horrorisztikus gázolást rögzített egy térfigyelő kamera a Bécsi úton
A felvételen látszik, hogy piros volt a lámpa a gyalogosoknak, egy férfi mégis úgy döntött, átkel az úton.

Link másolása

A Szépvölgyi út és a Bécsi út kereszteződésében, a villamostól indult el egy középkorú férfi az út másik oldalára. A piros jelzés ellenére is lelépett az úttestre, ahol elütötte egy nagy sebességgel érkező fehér autó. A Bp-i Autósok Közössége megtudta, hogy

a férfit súlyos sérülésekkel kórházba szállították, miután több métert repült.

Az alábbi videót csak erős idegzettel rendelkezőknek ajánljuk megnézni:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

22 éves, ismert nógrádi vállalkozó halt meg a zagyvaszántói balesetben
Gáspár Győző is megemlékezett róla a közösségi oldalán, ugyanis jó viszonyban van B. Tamás családjával.
Címkép: Unsplash - szmo.hu
2022. április 10.


Link másolása

A 22 éves férfi április 9-én, dél körül sodródott le a 16-os főút Zagyvaszántóhoz közeli szakaszáról. A Porsche sofőrje olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen meghalt.

A Bp-i Autósok portál azt írja, egy Salgótarjánban ismert fiatal vállalkozó, B. Tamás volt az áldozat.

“Szomorú szombat ez a mai nap… szomorú, mert a kedves barátunk elvesztették egyetlen gyermeküket!

Apaként felgondolni, átérezni sem tudom, hogy ezt a súlyos tragédiát hogyan lehet feldolgozni… 22!!!Sajnos Neked csak ennyi adatott Tomika! A mennyek országa lett az új otthonod, az angyalok vigyáznak Rád! Istenem! Ez felfoghatatlan!” - írta Gáspár Győző a Facebookon, ahová képet is feltöltött az áldozatról.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÉK HÍREK
Büntetőfékezett egy kisteherautós egy 40 óvodást szállító busz előtt Szentendrén
Az ovisok kirándulni indultak. Szerencsére mindegyikük be volt kötve, így senki sem sérült meg.
Címkép: police.hu - szmo.hu
2022. április 07.


Link másolása

Óvodásokat szállító autóbusz előtt fékezett be egy kisteherautó Szentendrénél - számolt be róla a police.hu.

A kisteherautó a Dobogókői útról szeretett volna jobbra kanyarodni Budapest felé a 11-es útra, a busz elé sorolt volna be, de nem tudott. Miután sikerült kikanyarodnia, megelőzte a buszt, majd visszatérve a külső sávba beletaposott a fékbe.

A buszsofőr próbálta elkerülni a balesetet, de a két jármű között nagyon kicsi volt a távolság, nem tudott időben megállni, a kisteherautónak ütközött.

Mindkét jármű megsérült.

Az autóbuszon 40 kisgyerek utazott öt óvónő kíséretében, a szentendrei ovisok kirándulni indultak. A 3 és 6 év közötti lurkóknak és vigyázóiknak nem esett baja, mindnyájan használták a biztonsági övet.

Az autóbusz elején és hátulján egyértelmű jelzés figyelmeztetett: „Gyermekszállítás”.

A kisteherautó 50 éves pilisvörösvári vezetője nem tett vallomást, annyit mondott csak, nem érzi úgy, hogy büntetőfékezett volna, a gyanúsítás ellen panaszt tett.

Egy, az ütközés, valamint az azt megelőzően történtek szemtanúja szerint a busznak esélye sem volt elkerülni a balesetet. Arra is kitért, a külső sáv előttük járműmentes volt, a kisteherautó fékezését semmilyen közlekedési szituáció nem indokolta.

A Szentendrei Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya közúti veszélyeztetés bűntettének megalapozott gyanúja miatt indított büntetőeljárást az 50 éves férfi ellen, egyben elvették vezetői engedélyét.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÉK HÍREK
Felhozták a jósvafői barlangban elhunyt búvár holttestét
A Terrorelhárítási Központ (TEK) közölte, hogy a balesetet szenvedett búvár megtalálásáért folyó művelet vasárnap rendkívüli esemény nélkül befejeződött.
Forrás: TEK/MTI - szmo.hu
2022. április 10.


Link másolása

Azt írták, hogy a jósvafői Kossuth-barlangban április 3-án eltűnt barlangi búvár utáni kutatás, megtalálása, felszínre hozatala és a művelet technikai biztosítása rendkívüli körülmények között történt.

Kiemelték, hogy a művelet koordinálását végző Terrorelhárítási Központ szakemberei a barlangi- és búvármentő szakemberekkel végig a lehető leggyorsabb, de a legbiztonságosabb végrehajtást szem előtt tartva működtek együtt a helyszínen.

Mede Márton tűzoltó főtörzsőrmester, tűzoltóbúvár, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság búvárszolgálatának tagja múlt vasárnap szabadidejében hajtott végre tervezett feltáró merülést, amely közben eltűnt.

A Terrorelhárítási Központ főigazgatója, Hajdu János köszönetét fejezte ki a mentésben közreműködőknek. A közlemény szerint a műveletben 18 szervezet, mentőszolgálat, egyetem és cég vett részt.

A címlapképen az látható, ahogy a TEK fõigazgatója (középen) koordinálja a Kossuth-barlangban eltûnt búvár utáni kutatási mûveletet.

Link másolása
KÖVESS MINKET: