hirdetés

KÉK HÍREK

A diákok negyede funkcionális analfabéta - így kerülnek be a középiskolákba

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége most azért küzd, hogy legyen újra 18 év a tankötelezettség, illetve kössék kötelező vizsgához az általános iskola befejezését.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2018. szeptember 24.

hirdetés

Újra 18 éves korra emelnék a tankötelezettséget és kötelező vizsgához kötnék az általános iskola befejezését a munkaadók. Ennek oka, hogy szövetségük szerint a diákok negyede funkcionális analfabétaként kezdi a középiskolát, derül ki az RTL Klub híradójából.

2018 második negyedévében közel 84 ezer üres állás volt Magyarországon. A dolgozók száma évi akár 40-50 ezerrel tovább csökkenhet a munkaadók szerint - ez azt jelenti, hogy várhatóan ennyivel kevesebb lesz a pályakezdő, mint a nyugdíjba vonuló munkavállaló.

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke, Gablini Gábor szerint külföldről nem lehet megoldani az utánpótlást. "A mi felelősségünk az, hogy a Magyarországon élő gyerekeket ne engedjük lemorzsolódni. Sajnos ma 25 százalék funkcionális analfabéta kerül be a rendszerbe", nyilatkozta a riportban, utalást téve a PISA-eredményekre is.

Az MGYOSZ kezdeményezi a kormánynál, hogy ne engedjék középiskolába azokat a fiatalokat, akinek korábbi tanulmányaik során nem sikerül elsajátítania az alapvető szövegértési és számolási készségeket. Azt is javasolják, hogy kössék egységes, kötelező vizsgához az általános iskola befejezését, emellett a tankötelezettséget is visszaemelnék 16-ról 18 évre.

Az RTL Klub a kormánytól is érdeklődött, támogatják-e a 18 éves korhatár visszaállítását. Erre a kérdésre nem kaptak választ, de a kormány azt írta: míg 2010-ben a rekord magas munkanélküliséggel kellett megküzdeniük, addig ma "egy kellemesebb problémáról, a munkaerőhiányról kell beszélnünk".

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk