KÉK HÍREK

A budapestiek a leggazdagabbak

Ez derült ki a Központi Statisztikai Hivatal friss kutatásából. Az Észak-Alföldön élőkhöz képest háromszoros is lehet a vagyonuk.
Forrás: Világgazdaság - szmo.hu
2017. február 06.


Link másolása

Messze a fővárosiak rendelkeznek a legnagyobb vagyonnal a Világgazdaság hétfő reggeli cikke szerint. Míg egy átlagos fővárosi nettó vagyona 17,3 millió forint, az Észak-Alföldön mindössze 5,5 milliós átlagot mértek a statisztikusok. A vagyon nagysága azonban nemcsak a földrajzi régiótól függ, hanem a háztartás méretétől is - írja a híroldal.

Ezek az adatok a Központi Statisztikai Hivatal 2014 végén végzett kutatásából származnak. A most nyilvánosságra hozott kutatásból kiderült, hogy az emberek vagyoni helyzete között óriási különbségek vannak ma Magyarországon.

A felmérés szerint 2014 végén

Közép-Magyarország volt hazánk leggazdagabb régiója: az itt élők vagyona másfélszerese az országos átlagnak.

Itt a háztartások átlagos nettó vagyona 26,1 millió forint volt, ami egy főre vetítve 15,3 millió forintot jelent. Ezen belül Budapesten 2014 nagyjából 28 millió forint volt a háztartások átlagos nettó vagyona, ami egy főre vetítve nagyjából 17,3 millió forint.budapest 2

Az ország második leggazdagabb régiója a Nyugat-Dunántúl: ez a terület körülbelül 20 százalékkal maradt el Közép-Magyarországtól, vagyis itt az átlagos egy főre jutó vagyon 10,4 millió forint.

A legszegényebb régió továbbra is az Észak-Alföld,

ahol a háztartások átlagos vagyona 10,4 milliós, ami egy főre vetítve mindössze 5,5 milliós átlagos jelent. Ez a budapesti átlagos vagyonnak mindössze az egyharmada.

A háztartások jövedelmi és vagyoni helyzete a legszorosabb kapcsolatot a munkaerőpiaci helyzetükkel mutatta - írja a Világgazdaság. Az aktív háztartások nettó vagyona országosan átlag 20,7 millió forint, ott azonban, ahol a fő kereső munkanélküli, ez az összeg mindössze 7 millió forintos. Az egyéb inaktív háztartások nettó vagyona 9,6 millió forintot ért el.

A kutatásból az is kiderült, hogy

a gyermeket nevelő háztartások átlagban nézve vagyonosabbak, mint a gyermektelenek:

előbbiek vagyona átlagosan 19,3 milliós, utóbbiaké csak 14,3 milliós. Ugyanakkor az egy főre jutó vagyonban a gyermekesek maradtak alul: az ő vagyonuk mindössze 4,9 milliós, míg a gyermekteleneké 7,9 milliós.

A leghátrányosabb helyzetben - nem meglepő módon - a gyermeküket egyedül nevelő szülők állnak: azokban a háztartásokban, ahol egy felnőtt és egy gyermek él együtt, az egy főre jutó átlagos vagyon mindössze 3,5 millió forint.

Szintén nem meglepő, hogy a gyermekes háztartások közül azok a legvagyonosabbak, ahol két felnőtt csak egy gyereket nevel: itt 5,9 millió forint az egy főre jutó vagyon. Minden háztartástípust figyelembe véve pedig az egyedülálló felnőttek vagyona a legnagyobb: nettó 9,9 millió forint.

Képek: Mervai Márk

Ha érdekes volt a cikk, kattints a megosztásra!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


KÉK HÍREK
Horrorisztikus gázolást rögzített egy térfigyelő kamera a Bécsi úton
A felvételen látszik, hogy piros volt a lámpa a gyalogosoknak, egy férfi mégis úgy döntött, átkel az úton.

Link másolása

A Szépvölgyi út és a Bécsi út kereszteződésében, a villamostól indult el egy középkorú férfi az út másik oldalára. A piros jelzés ellenére is lelépett az úttestre, ahol elütötte egy nagy sebességgel érkező fehér autó. A Bp-i Autósok Közössége megtudta, hogy

a férfit súlyos sérülésekkel kórházba szállították, miután több métert repült.

Az alábbi videót csak erős idegzettel rendelkezőknek ajánljuk megnézni:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

22 éves, ismert nógrádi vállalkozó halt meg a zagyvaszántói balesetben
Gáspár Győző is megemlékezett róla a közösségi oldalán, ugyanis jó viszonyban van B. Tamás családjával.
Címkép: Unsplash - szmo.hu
2022. április 10.


Link másolása

A 22 éves férfi április 9-én, dél körül sodródott le a 16-os főút Zagyvaszántóhoz közeli szakaszáról. A Porsche sofőrje olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen meghalt.

A Bp-i Autósok portál azt írja, egy Salgótarjánban ismert fiatal vállalkozó, B. Tamás volt az áldozat.

“Szomorú szombat ez a mai nap… szomorú, mert a kedves barátunk elvesztették egyetlen gyermeküket!

Apaként felgondolni, átérezni sem tudom, hogy ezt a súlyos tragédiát hogyan lehet feldolgozni… 22!!!Sajnos Neked csak ennyi adatott Tomika! A mennyek országa lett az új otthonod, az angyalok vigyáznak Rád! Istenem! Ez felfoghatatlan!” - írta Gáspár Győző a Facebookon, ahová képet is feltöltött az áldozatról.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÉK HÍREK
Büntetőfékezett egy kisteherautós egy 40 óvodást szállító busz előtt Szentendrén
Az ovisok kirándulni indultak. Szerencsére mindegyikük be volt kötve, így senki sem sérült meg.
Címkép: police.hu - szmo.hu
2022. április 07.


Link másolása

Óvodásokat szállító autóbusz előtt fékezett be egy kisteherautó Szentendrénél - számolt be róla a police.hu.

A kisteherautó a Dobogókői útról szeretett volna jobbra kanyarodni Budapest felé a 11-es útra, a busz elé sorolt volna be, de nem tudott. Miután sikerült kikanyarodnia, megelőzte a buszt, majd visszatérve a külső sávba beletaposott a fékbe.

A buszsofőr próbálta elkerülni a balesetet, de a két jármű között nagyon kicsi volt a távolság, nem tudott időben megállni, a kisteherautónak ütközött.

Mindkét jármű megsérült.

Az autóbuszon 40 kisgyerek utazott öt óvónő kíséretében, a szentendrei ovisok kirándulni indultak. A 3 és 6 év közötti lurkóknak és vigyázóiknak nem esett baja, mindnyájan használták a biztonsági övet.

Az autóbusz elején és hátulján egyértelmű jelzés figyelmeztetett: „Gyermekszállítás”.

A kisteherautó 50 éves pilisvörösvári vezetője nem tett vallomást, annyit mondott csak, nem érzi úgy, hogy büntetőfékezett volna, a gyanúsítás ellen panaszt tett.

Egy, az ütközés, valamint az azt megelőzően történtek szemtanúja szerint a busznak esélye sem volt elkerülni a balesetet. Arra is kitért, a külső sáv előttük járműmentes volt, a kisteherautó fékezését semmilyen közlekedési szituáció nem indokolta.

A Szentendrei Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya közúti veszélyeztetés bűntettének megalapozott gyanúja miatt indított büntetőeljárást az 50 éves férfi ellen, egyben elvették vezetői engedélyét.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÉK HÍREK
Felhozták a jósvafői barlangban elhunyt búvár holttestét
A Terrorelhárítási Központ (TEK) közölte, hogy a balesetet szenvedett búvár megtalálásáért folyó művelet vasárnap rendkívüli esemény nélkül befejeződött.
Forrás: TEK/MTI - szmo.hu
2022. április 10.


Link másolása

Azt írták, hogy a jósvafői Kossuth-barlangban április 3-án eltűnt barlangi búvár utáni kutatás, megtalálása, felszínre hozatala és a művelet technikai biztosítása rendkívüli körülmények között történt.

Kiemelték, hogy a művelet koordinálását végző Terrorelhárítási Központ szakemberei a barlangi- és búvármentő szakemberekkel végig a lehető leggyorsabb, de a legbiztonságosabb végrehajtást szem előtt tartva működtek együtt a helyszínen.

Mede Márton tűzoltó főtörzsőrmester, tűzoltóbúvár, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság búvárszolgálatának tagja múlt vasárnap szabadidejében hajtott végre tervezett feltáró merülést, amely közben eltűnt.

A Terrorelhárítási Központ főigazgatója, Hajdu János köszönetét fejezte ki a mentésben közreműködőknek. A közlemény szerint a műveletben 18 szervezet, mentőszolgálat, egyetem és cég vett részt.

A címlapképen az látható, ahogy a TEK fõigazgatója (középen) koordinálja a Kossuth-barlangban eltûnt búvár utáni kutatási mûveletet.

Link másolása
KÖVESS MINKET: