hirdetés

KÉK HÍREK

A budapestiek a leggazdagabbak

Ez derült ki a Központi Statisztikai Hivatal friss kutatásából. Az Észak-Alföldön élőkhöz képest háromszoros is lehet a vagyonuk.
Forrás: Világgazdaság - szmo.hu
2017. február 06.

hirdetés

Messze a fővárosiak rendelkeznek a legnagyobb vagyonnal a Világgazdaság hétfő reggeli cikke szerint. Míg egy átlagos fővárosi nettó vagyona 17,3 millió forint, az Észak-Alföldön mindössze 5,5 milliós átlagot mértek a statisztikusok. A vagyon nagysága azonban nemcsak a földrajzi régiótól függ, hanem a háztartás méretétől is - írja a híroldal.

Ezek az adatok a Központi Statisztikai Hivatal 2014 végén végzett kutatásából származnak. A most nyilvánosságra hozott kutatásból kiderült, hogy az emberek vagyoni helyzete között óriási különbségek vannak ma Magyarországon.

A felmérés szerint 2014 végén

Közép-Magyarország volt hazánk leggazdagabb régiója: az itt élők vagyona másfélszerese az országos átlagnak.

Itt a háztartások átlagos nettó vagyona 26,1 millió forint volt, ami egy főre vetítve 15,3 millió forintot jelent. Ezen belül Budapesten 2014 nagyjából 28 millió forint volt a háztartások átlagos nettó vagyona, ami egy főre vetítve nagyjából 17,3 millió forint.

hirdetés
budapest 2

Az ország második leggazdagabb régiója a Nyugat-Dunántúl: ez a terület körülbelül 20 százalékkal maradt el Közép-Magyarországtól, vagyis itt az átlagos egy főre jutó vagyon 10,4 millió forint.

A legszegényebb régió továbbra is az Észak-Alföld,

ahol a háztartások átlagos vagyona 10,4 milliós, ami egy főre vetítve mindössze 5,5 milliós átlagos jelent. Ez a budapesti átlagos vagyonnak mindössze az egyharmada.

A háztartások jövedelmi és vagyoni helyzete a legszorosabb kapcsolatot a munkaerőpiaci helyzetükkel mutatta - írja a Világgazdaság. Az aktív háztartások nettó vagyona országosan átlag 20,7 millió forint, ott azonban, ahol a fő kereső munkanélküli, ez az összeg mindössze 7 millió forintos. Az egyéb inaktív háztartások nettó vagyona 9,6 millió forintot ért el.

A kutatásból az is kiderült, hogy

a gyermeket nevelő háztartások átlagban nézve vagyonosabbak, mint a gyermektelenek:

előbbiek vagyona átlagosan 19,3 milliós, utóbbiaké csak 14,3 milliós. Ugyanakkor az egy főre jutó vagyonban a gyermekesek maradtak alul: az ő vagyonuk mindössze 4,9 milliós, míg a gyermekteleneké 7,9 milliós.

A leghátrányosabb helyzetben - nem meglepő módon - a gyermeküket egyedül nevelő szülők állnak: azokban a háztartásokban, ahol egy felnőtt és egy gyermek él együtt, az egy főre jutó átlagos vagyon mindössze 3,5 millió forint.

Szintén nem meglepő, hogy a gyermekes háztartások közül azok a legvagyonosabbak, ahol két felnőtt csak egy gyereket nevel: itt 5,9 millió forint az egy főre jutó vagyon. Minden háztartástípust figyelembe véve pedig az egyedülálló felnőttek vagyona a legnagyobb: nettó 9,9 millió forint.

Képek: Mervai Márk

Ha érdekes volt a cikk, kattints a megosztásra!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk