KÉK HÍREK

2020-tól nem hirdetnek államilag támogatott helyeket a Corvinuson

Az cél az, hogy a Corvinus Európa legjobb 100, és a világ legjobb 200 egyeteme közé kerüljön 2030-ra, de addig sok minden megváltozik majd.

Link másolása

2020-ban már egyáltalán nem fognak állami férőhelyeket hirdetni a jelentkezőknek a Budapesti Corvinus Egyetemen

- hangzott el a Népszava beszámolója szerint a BCE kancellárja, Pavlik Lívia szájából azon a dolgozói értekezleten, amelyet az intézmény nemrég kezdődött átalakítása miatt hívtak össze.

A Corvinus 2019 nyarán kikerül a közvetlen minisztériumi fenntartás alól, és egy állami alapítású közhasznú alapítvány fogja a továbbiakban működtetni. A egyetem vezetése egy szeptemberi közleményben azt írta, így a jelenleginél sokkal rugalmasabban és szabadabban működhet az intézmény. Sokan hangot adtak azon véleményüknek, hogy tartanak tőle, így egy profitorientált magánegyetemmé fog válni a BCE. Az egyetem rektora, Lánczi András ezt cáfolta.

A most közölt tervek szerint azonban a jövőben jelentősen növelni akarják a fizetős és a külföldi hallgatók számát. Az állami ösztöndíjas képzés helyett ugyan létrehozzák a Corvinus-ösztöndíjat, de

a cél ettől függetlenül az lesz, hogy több legyen a fizetős hallgató, mint az ösztöndíjas.

A jelenlegi 60% állami ösztöndíjas és 40% önköltséges hallgatói arányt szeretnék épp a fordítottjára változtatni. A külföldi diákok számát is növelni szeretnék, a cél, hogy 2030-ra a jelenlegi 15-ről 45%-ra növeljék az arányt.

A nemzetköziesítés amúgy is fontos szempont lesz a következő években: a végső cél, hogy a Corvinus Európa legjobb 100, és a világ legjobb 200 egyeteme közé kerüljön 2030-ra. Hamarosan nemzetközi kollégium építésébe kezdenek, és növelni szeretnék a külföldi oktatók, kutatók arányát is. A Népszava azt írja, ennek a folyamatnak a kezdő lépése lehet a kínai Fudan Egyetemmel köttetett megállapodás, amit most pénteken írhatnak alá.

Ennek keretében egy kettős diplomaprogram indul az egyetemen: a tandíj szemeszterenként mintegy négymillió forint lesz.

A tervek szerint egyébként az egyetem dolgozóinak fizetését is emelnék, így kiküszöbölve, hogy az oktatóknak több helyen kelljen dolgozniuk. A tájékoztató után kérdéseket tehettek fel a dolgozók. Ekkor hangzott el válaszként a rektortól, hogy az alapítvány kuratóriuma "nagy autonómiával" fog működni, a rektorhelyettes pedig arról beszélt, céljuk, hogy a Corvinuson egy önálló kutatóintézet működjön.

Az egyetemi szakszervezet elnöke, Toronyai Gábor kifejtette, kétségei vannak, hiszen nem készült semmilyen tanulmány az átalakítás lehetséges következményeiről, de a rektor belé folytotta a szót. "Kérdést tegyen fel, kolléga. Meg tud fogalmazni egy kérdést?" - idézi a Népszava Lánczit. A lap beszámolója alapján a teremben ekkor megfagyott a levegő.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


KÉK HÍREK
Horrorisztikus gázolást rögzített egy térfigyelő kamera a Bécsi úton
A felvételen látszik, hogy piros volt a lámpa a gyalogosoknak, egy férfi mégis úgy döntött, átkel az úton.

Link másolása

A Szépvölgyi út és a Bécsi út kereszteződésében, a villamostól indult el egy középkorú férfi az út másik oldalára. A piros jelzés ellenére is lelépett az úttestre, ahol elütötte egy nagy sebességgel érkező fehér autó. A Bp-i Autósok Közössége megtudta, hogy

a férfit súlyos sérülésekkel kórházba szállították, miután több métert repült.

Az alábbi videót csak erős idegzettel rendelkezőknek ajánljuk megnézni:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

22 éves, ismert nógrádi vállalkozó halt meg a zagyvaszántói balesetben
Gáspár Győző is megemlékezett róla a közösségi oldalán, ugyanis jó viszonyban van B. Tamás családjával.
Címkép: Unsplash - szmo.hu
2022. április 10.


Link másolása

A 22 éves férfi április 9-én, dél körül sodródott le a 16-os főút Zagyvaszántóhoz közeli szakaszáról. A Porsche sofőrje olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen meghalt.

A Bp-i Autósok portál azt írja, egy Salgótarjánban ismert fiatal vállalkozó, B. Tamás volt az áldozat.

“Szomorú szombat ez a mai nap… szomorú, mert a kedves barátunk elvesztették egyetlen gyermeküket!

Apaként felgondolni, átérezni sem tudom, hogy ezt a súlyos tragédiát hogyan lehet feldolgozni… 22!!!Sajnos Neked csak ennyi adatott Tomika! A mennyek országa lett az új otthonod, az angyalok vigyáznak Rád! Istenem! Ez felfoghatatlan!” - írta Gáspár Győző a Facebookon, ahová képet is feltöltött az áldozatról.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÉK HÍREK
Büntetőfékezett egy kisteherautós egy 40 óvodást szállító busz előtt Szentendrén
Az ovisok kirándulni indultak. Szerencsére mindegyikük be volt kötve, így senki sem sérült meg.
Címkép: police.hu - szmo.hu
2022. április 07.


Link másolása

Óvodásokat szállító autóbusz előtt fékezett be egy kisteherautó Szentendrénél - számolt be róla a police.hu.

A kisteherautó a Dobogókői útról szeretett volna jobbra kanyarodni Budapest felé a 11-es útra, a busz elé sorolt volna be, de nem tudott. Miután sikerült kikanyarodnia, megelőzte a buszt, majd visszatérve a külső sávba beletaposott a fékbe.

A buszsofőr próbálta elkerülni a balesetet, de a két jármű között nagyon kicsi volt a távolság, nem tudott időben megállni, a kisteherautónak ütközött.

Mindkét jármű megsérült.

Az autóbuszon 40 kisgyerek utazott öt óvónő kíséretében, a szentendrei ovisok kirándulni indultak. A 3 és 6 év közötti lurkóknak és vigyázóiknak nem esett baja, mindnyájan használták a biztonsági övet.

Az autóbusz elején és hátulján egyértelmű jelzés figyelmeztetett: „Gyermekszállítás”.

A kisteherautó 50 éves pilisvörösvári vezetője nem tett vallomást, annyit mondott csak, nem érzi úgy, hogy büntetőfékezett volna, a gyanúsítás ellen panaszt tett.

Egy, az ütközés, valamint az azt megelőzően történtek szemtanúja szerint a busznak esélye sem volt elkerülni a balesetet. Arra is kitért, a külső sáv előttük járműmentes volt, a kisteherautó fékezését semmilyen közlekedési szituáció nem indokolta.

A Szentendrei Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya közúti veszélyeztetés bűntettének megalapozott gyanúja miatt indított büntetőeljárást az 50 éves férfi ellen, egyben elvették vezetői engedélyét.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÉK HÍREK
Felhozták a jósvafői barlangban elhunyt búvár holttestét
A Terrorelhárítási Központ (TEK) közölte, hogy a balesetet szenvedett búvár megtalálásáért folyó művelet vasárnap rendkívüli esemény nélkül befejeződött.
Forrás: TEK/MTI - szmo.hu
2022. április 10.


Link másolása

Azt írták, hogy a jósvafői Kossuth-barlangban április 3-án eltűnt barlangi búvár utáni kutatás, megtalálása, felszínre hozatala és a művelet technikai biztosítása rendkívüli körülmények között történt.

Kiemelték, hogy a művelet koordinálását végző Terrorelhárítási Központ szakemberei a barlangi- és búvármentő szakemberekkel végig a lehető leggyorsabb, de a legbiztonságosabb végrehajtást szem előtt tartva működtek együtt a helyszínen.

Mede Márton tűzoltó főtörzsőrmester, tűzoltóbúvár, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság búvárszolgálatának tagja múlt vasárnap szabadidejében hajtott végre tervezett feltáró merülést, amely közben eltűnt.

A Terrorelhárítási Központ főigazgatója, Hajdu János köszönetét fejezte ki a mentésben közreműködőknek. A közlemény szerint a műveletben 18 szervezet, mentőszolgálat, egyetem és cég vett részt.

A címlapképen az látható, ahogy a TEK fõigazgatója (középen) koordinálja a Kossuth-barlangban eltûnt búvár utáni kutatási mûveletet.

Link másolása
KÖVESS MINKET: