hirdetés

KÉK HÍREK

2018-tól ingyenes lehet a KRESZ- és a nyelvvizsga

Több ezren csak azért nem tudják átvenni a diplomájukat, mert nincs nyelvvizsgájuk.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2017. február 27.

hirdetés

A kormány tervei alapján már 2018-tól ingyenes lehet a nyelvvizsga, és a diákok térítésmentesen mehetnek majd a KRESZ-vizsgára is - írja a Magyar Idők minisztériumi forrásra hivatkozva.

A kezdeményezésben annak is fontos szerepe lehet, hogy egy 2014-ben elfogadott rendelet értelmében 2020-tól csak az vehető fel a felsőoktatásba, aki legalább középfokú nyelvvizsgával rendelkezik és bár az alapjogot sért, a kabinet nem halasztja el az intézkedést.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere nemrég arról beszélt, hogy bár 2012 óta többen beszélnek idegen nyelvet, a nyelvvizsgával rendelkezők száma nem nőtt.

Csak 2015-ben például kilencezren nem tudták átvenni a diplomájukat, mert nem volt nyelvvizsgájuk.

hirdetés

Salusinszky András, a Nyelviskolák Szakmai Egyesületének alelnöke a lap megkeresésére elmondta, a szakmában senki nem érti, miként lehetséges az, hogy a gyerekek a közoktatásban csaknem ezer órát tanulnak nyelvet, de nem képesek arra, hogy letegyenek egy középfokú nyelvvizsgát az érettségiig.

Rozgonyi Zoltán, a szervezet elnöke korábban úgy fogalmazott, a szorgalmas diákok felének nincs esélye eljutni a középfokú nyelvvizsgáig a gimnáziumokban.

A KRESZ-vizsgákkal kapcsolatban: a Magyar Idők úgy tudja, a kormány ezt is ingyenesség teszi a diákok számára. Jelenleg a vizsga díja 4600 forint,

a tanfolyamon való részvétel pedig 20-30 ezer forint között mozog az autósiskolákban.

Forrás: Magyar Idők


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk