/kekhirek/13-percen-mulhat-az-evtized-magyar-pere/
hirdetés

13 percen múlhat az évtized magyar pere

Ha tényleg igaza van, nagy hibát követhettek el a nyomozás során. Tarsoly Csaba szerint ráadásul meghamisították az iratokat az előzetes letartóztatásakor.
Címkép: Youtube - szmo.hu
2017. január 12.

hirdetés

A volt Quaestor-vezér őrizetbe vételénél túlléphették a nyomozó hatóságok a törvényben maximumként rögzített határidőt, vagyis a 72 órát - írja a Blikk.

A hatóságok hibájáról maga Tarsoly Csaba tett panaszt a büntetés-végrehajtási ügyésznél.

A csalással és sikkasztással vádolt Quaestor-vezért a nyomozók 2015. március 26-án, délután vették őrizetbe, több mint két héttel a brókercég 200 milliárd forintos kárt okozó bedőlése után.

A Blikk információi szerint Tarsoly azt kifogásolja, hogy a jegyzőkönyvbe későbbi időpontot rögzítettek az őrizetbe vételéhez. A Quaestor-vezér elmondása szerint a telefonja híváslistájával tudja bizonyítani, hogy 16:40-kor vették őrizetbe, nem akkor, ami a jegyzőkönyvben van.

Ez miért fontos?

hirdetés

Mert éppen három nappal később, vasárnap délután 16:53 és 17:07 perc között döntött a nyomozási bíró az előzetes letartóztatásról, amikor - ha igaza van Tarsolynak és valóban 16:40-kor vették őrizetbe -

a törvény szerint már nem lehetett volna őrizetben.

A törvény alapján, ha letelik a 72 óra, el kell engedni a gyanúsítottat.

A panaszt a büntetés-végrehajtási ügyész megvizsgálta, jelenleg a Központi Nyomozó Főügyészségen vizsgálják. A Blikknek a Főügyészség szóvivője elmondta, a beadványban leírtakat feljelentésként kezelik, jelenleg folyamatban van az elbírálása.

A Quaestor vezetője még 2015. március 9-én jelezte a Nemzeti Banknak, hogy a kötvényeket kibocsátó Quaestor Financial Hrurira Kft. öncsődöt jelentett. Szerintük a Buda-Cash botrány miatti pánik gyűrűzött át hozzájuk is. Nem sokkal később azonban a Nemzeti Bank vezetői már arról beszéltek, hogy a cég 150 milliárd forintnyi fiktív kötvényt dobhatott az elmúlt években piacra.

A Queastor ügyfelei ekkor megrohamozták a fiókokat, de már hiába, több tízezer ember nem jutott hozzá a megtakarításaihoz, és bukta el a pénzét. Köztük nagyon sokan nyugdíjas korukra gyűjtögetett pénzüket vesztették el, vagy épp egy új lakásra spóroltak, hiába. Azóta kiderült: a magas hozamokat ígérő Quaestor-csoport csupán egy hatalmas piramisjáték volt, az okozott kárt 200 milliárd forintra becsülik.

Az időpontokat a Quaestor-ügy másik vádlottjánál sem tudták tartani a hatóságok. M. Zsoltot Tarsollyal együtt vették őrizetbe, őt egészen pontosan 2015. március 26-án 16:28-kor, majd három nap elteltével helyezték előzetesbe, 17 óra után.

Akkor a bíró - a törvényt betartva - jelezte, hogy a vádlott szabadon távozhat, hiszen letelt a 72 óra, bár hozzátette, hogy sok értelme nem lenne, mert hamarosan újra őrizetbe fogják venni. A gyanúsított úgy döntött, nem él a lehetőséggel, nem távozott a tárgyalóteremből. Ő azóta is előzetesben van.

Forrás: Blikk

Ha hasznos volt a hír, oszd meg!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk