hirdetés

KARÁCSONY

Megkérdeztük Zacher Gábort: így lehet biztonságos az idei karácsonyozás

Azt kértük tőle, segítsen szakértői szemmel elemezni az általunk kitalált lehetséges ünnepi szituációkat.
Báthory-Beck Nóra - szmo.hu
2020. december 09.

hirdetés

A rokonaimmal jó ideje azon tanakodunk – ahogy gondolom az össze többi család is -, hogyan oldjuk meg az idei szokásos közös karácsonyozást.

Kitaláltunk már jó néhány lehetséges variációt, de úgy éreztem, jobb, ha egy szakember segít elemezni ezek biztonságosságát, mielőtt döntünk. Megkértem Dr. Zacher Gábort, aki jelenleg az Országos Mentőszolgálatnál és a hatvani kórház sürgősségi és covid osztályán is koronavírusos betegeket kezel, segítsen abban, hogyan karácsonyozhatunk a családunkkal biztonságosan a járvány alatt.

A kormány meghosszabbította a szigorú szabályokat és a kijárási tilalmat január 11-ig, de azt mondták, december 21-én döntenek majd a lehetséges karácsonyi enyhítésről.

Ha lesz ilyen, akkor az valószínűleg abban áll majd, hogy feloldják a kijárási tilalmat néhány napra. Tehát érdemben nem sokat változtathat az idei korona-karácsonyon.

Mi általában 15-18-an szoktunk együtt ünnepelni minden évben, vidéken. Ajándékozunk, halat eszünk, majd társasozunk és beszélgetünk a szülői házban. A rokonok életkora elég tág skálán mozog: a család legidősebb tagja 92 éves, a legfiatalabb alig múlt 2.

hirdetés

Az már biztos, hogy az idei karácsony nálunk is más lesz, mint az eddigiek, mégsem szeretnénk teljesen lemondani arról, hogy legalább találkozzunk és együtt töltsünk egy kis időt.

Ünnep az udvaron

Az első megoldásunk tehát a következő volt: miután a család nagy része Budapesten él – főleg a fiatalok – mindannyian leteszteltetjük magunkat, de nem a megbízhatatlan gyorsteszttel, hanem egy hivatalos laboratóriumi PCR teszttel.

Ez jelenleg a Neumann Labs-nál a legolcsóbb, ha otthon magunknak megcsináljuk a mintavételt, majd bevisszük a laborba, az ára - egy darab esetén - 11900 forint, két darabos szettben pedig 9995 forint.

Tehát miután leteszteltük magunkat, már nem megyünk sehová, aztán ha megkaptuk a negatív eredményt, autóval elutazunk a családhoz, az udvaron, egymástól jó távol állva megiszunk egy bögre teát vagy forralt bort – persze csak én, mert a férjem vezet – letesszük az ajándékokat mindenkinek a kijelölt helyre, beszélgetünk kicsit, amíg bírjuk a hidegben, majd visszaülünk a kocsiba és hazamegyünk Pestre.

Zacher Gábor szerint ez a megoldás csak akkor működhet, ha a tesztelés és az eredmény között mindenki nagyon fegyelmezetten nem megy sehová, és a forraltborhoz is online vásárolunk be.

„Egyébként ez egy egész jól kivitelezhető megoldás, de nagyon drága lenne. Ezt azért nem minden család engedheti meg magának. Ráadásul a vidéken élő rokonok nem is tudják leteszteltetni magukat, mert ott nincsenek magánlaborok, tehát ők még mindig megfertőzhetik a tesztelteket és nem tudom, hogy a 92 éves nagymama meddig bírná az udvaron a hideget” - mondja a doktor.

Karácsony az ablakon keresztül

A tesztek valóban nagyon drágák, főleg ennyi embernek, így arra is gondoltunk, hogy mi lenne, ha nem tesztelnénk és külön-külön mennénk az idős nagyszülőket meglátogatni. De szigorúan csak az utcáról, vagy az udvarról ablakon keresztül, jó messziről beszélgetnénk velük kicsit, letennénk az ajándékainkat a küszöbre, visszaülnénk az autóba és ennyi lenne az ünnep.

„Nagyjából ez is ok, de nem mindenkinek van autója, tömegközlekedéssel pedig egy ilyen út nagyon veszélyes és fölösleges kockázatot jelent” – magyarázza Zacher doktor kicsit felháborodva, hiszen szerinte idén az lenne a legjobb, ha mindenki az interneten keresztül ünnepelne a családjával.

„Ugyanúgy tudna beszélgetni, de még társasozni is a nagymamájával, ahogy mi most egymással beszélgetünk, zoomon keresztül.”

A nagymamám 92 éves, nem hiszem, hogy tudná használni a zoomot.

„Akkor telefonon is tud beszélni vele. Jó, az ajándékot nem tudja letenni, de a karácsony szerintem nem is az ajándékról szól. Sőt az idei abszolút nem, az is csak felesleges kockázat.

Most is milyen tömegek vannak a plázákban. Tudom, megjelent a legújabb égig érő vasberregő, ami persze sokkal modernebb, mint a tavalyi, és most okvetlenül meg kell vennünk, de ezért kár kockáztatni. Szóval próbáljuk már meg elfelejteni, hogy a karácsony a nagy-nagy ajándékozásokról szól.”

Nem tudunk eleget a vírusról

Zacher doktor szerint a legnagyobb baj az, hogy az emberek nem tudják felmérni a járvány veszélyességét, mert nem kapnak elég információt róla.

„Azt gondolom, hogy a kommunikáció nem működik jól koronavírus ügyben. Az operatív törzs tájékoztatóin 15 percig beszélnek arról, hogy megbüntették Blöki kutyát, mert 502 méterre távolodott el az otthonától, miközben egyetlen tévéstábot sem engednek be a covid osztályokra, hogy meg lehessen mutatni az embereknek a munkát, ami ott folyik” - mondja a toxikológus, aki hozzáteszi: „az egész magyar egészségügy nyilatkozati tilalom alatt áll, pedig meg lehetne mutatni a védőruhát, amit viselünk, a kórházakat, a lélegeztetőgépeket, hogy az emberek megértsék: ez nem játék.”
hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk