Omlós vaníliaszemek, lágy, édes tejkaramellakrém – mi kell még egy tökéletes linzeres sütihez?
Szeretem a linzer féle aprósütiket, de ez a keksz minden várakozásomat felülmúlta. Évekkel ezelőtt volt egy projekt, Magyarországon élő külföldiekkel összeállítottak egy szakácskönyvet, ennek a perui fejezetében van ez a tradicionális dél-amerikai sütemény, az alfajores.
Alapból dupla adaggal kezdjetek! Maradék biztosan nem lesz.
12,5 dkg puha vaj
4 dkg porcukor
egy csipet só
1 vaníliarúd kikapart magjai
22 dkg liszt
3 dkg étkezési keményítő
1 tk. sütőpor
3 tojássárgája
15 dkg dulce de leche (készen kapható) v. egy konzerv cukrozott sűrített tej (ázsiai boltokban vagy nagy hipermarketekben kapható)
Elkészítés
Ha nem kész tejkaramellakrémet használunk, akkor egy zárt cukrozott sűrített tejkonzervet tegyünk egy lábosba, engedjük tele vízzel (bőven lepje el), forraljuk fel, majd 3 órán át gyöngyöztessük. Közben figyelni kell, nehogy elforrjon róla a víz, ha fogyna, pótoljuk. 3 óra elteltével a gázt lezárjuk, és a konzervet kihűtjük. Utána szabad csak kibontani.
A sűrített tej cukortartalma ez idő alatt a hő hatására karamellizálódik, és lágy aranyszínű krémmé válik az egész. Ezt akár előre is elkészíthetjük, az így elkészült tejkaramellakrém hűtőben napokig eláll.
A tésztához robotgéppel összedolgozzuk a puha vajat a porcukorral, a sóval és a vaníliával. Összekeverjük a lisztet, az étkezési keményítőt és a sütőport, majd a vajas masszához keverjük. Hozzáadjuk a tojások sárgáit, és tésztát gyúrunk belőle. Fóliába csomagolva egy órára a hűtőbe tesszük pihenni.
A tésztából vékony lapot nyújtunk és tetszőleges formára szaggatjuk. 170 fokos sütőben 10-12 perc alatt sül meg. Nem szabad túlsütni, mert kiszárad. Éppen csak kapjon egy kis színt.
Ha kihűlt, kettesével összeragasztjuk a tejkaramellakrémmel. Porcukorral meghintve tálaljuk. Kifejezetten jót tesz neki, ha egy napig áll. Bár azt nem könnyű kibírni... :)
Oszd meg a barátaiddal, mielőtt nekifogsz!