/karacsony/na-ezert-lett-europa-leghangulatosabb-karacsonyi-vasara-az-advent-bazilika/
hirdetés

KARÁCSONY

Na ezért lett Európa leghangulatosabb karácsonyi vására az Advent Bazilika

Meg akartuk nézni, miért is írta a napokban a CNN, hogy ez Európa egyik leghangulatosabb adventi vására.
Csákvári Péter - szmo.hu
2019. november 24.


Link másolása

hirdetés

Egy héttel ezelőtt pont azon szörnyülködtem, hogy miért van november közepén már félárbocon a Vörösmartyn a karácsonyi vásár, és a szakadó esőben megállapítottam, hogy ez csak mínuszolta bennem a karácsonyi hangulatot, ami most még eszembe sem jutott, hogy legyen egyáltalán. Erre ma kimegyek a Bazilikához, és arra jutok, hogy baromira karácsony van.

Az égvilágon semmi csodára nem számítottam a Bazilika előtti vásáron, de határozottan fel akartam mérni, miért is írta a napokban a CNN, hogy ez Európa egyik leghangulatosabb adventi vására.

Mármint nem akartam én alapból rosszmájúan nekiindulni a dolognak, csak egyszerűen engem nem fogtak meg soha az egy kaptafára készült vásári elemek, amikből kb. háromféle volt mindig is, és azok ismétlődtek.

Voltak a kajások baromi nagy pultokkal, ahol szikkadt kolbászokkal meg a mikrós óriászsemlébe ejtett apróhússal, és a kötelező bauxittömbre emlékeztető száraz csülökkel operáltak több ezer forintért. Aztán a kerámiások, és bőrművesek, akiknél konkrétan csak a külföldi volt hajlandó bármit is venni, az édességesek, ami csak abban különbözött a nyári rendezvényeken felbukkanóktól, hogy nem telepednek köré a darazsak - mert nincsenek -, és persze a jó öreg kannás forralt borosok, akiknek a portékájukból úgy kifőtt már az alkohol, hogy max a cukortól tudott az ember becsípni. Na ez most egy óriásit változott, és semmi nem tűnt el, de határozottan átalakult. Kezdjük rögtön a legelején.

hirdetés

A szesz

900 forint a 3 dl forralt bor, és a nagy matekos apukák már teszik is hozzá, hogy „ebből otthon 3 litert kihozok”, ami szentigaz, de mint mindig, most is a hangulatot fizeted ki.

Baromi sokat javult a minősége a dolognak, mindössze azzal, hogy jól cirkuláltatják a forralóban, ezáltal megőrzi az alkoholtartalmát. Soha nem fogják, és nem is kell túl jó minőségű borból adni, ha ízlik, és maradt benne alkohol, akkor már nyert ügy.

Az italválaszték egyébként brutálisan növekedett, a forralt bor mellett a puncs is sztárfellépő, de jön fel a grog is, valamint olyan versenyzők jelentek meg a „Mikulás kocsmája” elnevezésű helyszínen (annyira megnéznék egy hőbörgő tintás télapót bent), mint az áfonyás forralt bor, a bombardínó vagy éppen forró barnasör rummal. De itt még nincs vége, a Törley is kiköltözött egy prosecco standdal, ahol a márka vagányabb pezsgői ultra luxi kivitelben képviselik magukat. Két nagy név bukkan még fel a Divino és az Unicum karácsonyra hangolt formájában, mindkettő szokás szerint erősen jelen van a tér több pontján. Néha már olyan minőségi kiugrásokba lehet botlani, hogy úgy érzi magát az ember, mintha a karácsonyi vásárok Balaton Soundján lenne.

Az étel

A hatalmas karámokban osztott ételstiló megmaradt, és van egy olyan érzésem, hogy a működtető szervek is ugyanazok, de a kínálat és a kivitelezés színvonala döbbenetes mértékben megugrott. A kolbász-csülök-burger szentháromság már nem egyeduralkodó, de jelen van, azonban a kolbászok kolosszális méreteket öltenek, pirosló zsírtól duzzadó kéjrudak, amik végre talán még meg is érik az árukat (persze az ne gondoljuk, hogy bármi olcsóbb lett, a matekos apukák otthon tízszer ennyit bla bla bla...). A burgert, amennyire én láttam, teljesen átvette a Gasztro Totem szürkemarha burgeres, és 2000 forint környékén operál.

A totális sláger a tócsni tányérként alkalmazása 1500 forintért, amiből kifejezetten gyakran kérnek marhapörköltes verziót PLUSZ KÖRETTEL, ami már túl mutat a 3000 forintos álomhatáron is, de kifejezetten jól néz ki.

A kajáspultok egyébként megtanulták azt is, hogy friss szemléltető fogást rakjanak a kirakatba, határozottan gusztusos az egész. És a kínálatuk! A paellától a sztrapacskán át, a töltött káposztáig van minden, és komolyan mondom, amilyen jól néznek ki, olyan finomak is. A lángos az lángos, 1000 forintért ezúttal. A másik nagy kedvenc a kürtőskalács-fagyi, ami nekünk még mindig kicsit fura dolog, de drága külföldi vendégeink oda meg vissza vannak tőle, és egyébként tényleg működő konstrukció. 1200-tól indul a dolog, de simán röpködnek az ezresek, ha megfejeljük minden jóval. De találunk még csokis habcsókokat is darabja 500 forintért, smokeres húsokat a Smokey Monkeytól, a jó öreg rétest, és sült gesztenyét is. És a non plus ultra, hogy a kiszolgáló személyzet is itt-ott olyan autentikusan tud kinézni (mint például a kemencés lángosos bácsi), hogy már rájuk nézve is elkapja az embert valami áldott hangulat.
hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk