hirdetés

KARÁCSONY

Megmérik a súlyukat az ünnepi étkezések előtt és után – fura karácsonyi szokások a brit királyi családnál

Ez az ünnepi hagyomány náluk – ha éppen nincs járvány.
Fotó: Northfoto - PA Wire/PA Images - szmo.hu
2020. december 24.

hirdetés

Az idei karácsony más lesz, mint a többi. A brit királyi családnál is máshogy zajlik majd az ünnep, így most búcsút mondhatnak azoknak a régi hagyományoknak, amelyek már jó ideje meghatározzák Erzsébet királynő és népes családja ünneplését.

A Sun bulvárlap összeszedte, hogy békeidőkben mi a módi a királyi családnál, néhány egészen furcsa szokással együtt.

1. A legfontosabb családtagok érkeznek utoljára

Idén a királynő és férje, Fülöp herceg a windsori kastélyban ünnepelnek csökkentett létszámú személyzetükkel, de normál esetben az egész család a sandringhami birtokon gyűlik össze szenteste, és az egész napot együtt töltik.

De a meghívottaknak meghatározott sorrendben és időben kell érkezniük. Legelőször a legkevésbé fontos tisztségekkel bírók jelennek meg, Károly herceg és Kamilla hercegné, valamint Vilmos és Harry herceg családja pedig az utolsók.

hirdetés

2. Már szenteste megajándékozzák egymást

Az angoloknál az a hagyomány, hogy a gyerekek csak karácsony napján, vagyis december 25-én reggel nyithatják ki az ajándékaikat. A királyi család azonban nem vár addig, már szenteste átadják egymásnak az ajándékaikat - ez már 1841 óta hagyomány nálunk.

De a csomagokat nem csak egyszerűen a karácsonyfa alá helyezik: minden családnak a nevükkel elátott kártya jelzi, hogy pontosan hová kell tenniük az ajándékokat a Vörös Szalonban elhelyezett vászonterítőn.

3. Bárány, garnélarák és vaddisznó is szerepel a karácsonyi menüben

A királyi család szenteste és karácsony napján is nagy lakomát csap.

December 24-én norfolki bárányt, garnélarákot és egyéb, a birtokon fellelhető alapanyagokból készült ételeket esznek. Másnap reggel egy igazi angol reggelivel indítanak, amit a hálószobájukban fogyasztanak el, majd jön a Nagy Karácsonyi Ebéd, ahol már például vaddisznót, lazacot, főtt és sült sonkát is felszolgálnak.

4. A királynő kutyáinak külön menü jár

Erzsébet királynő hatalmas állatbarát, ezért természetesen nála a kutyák is családtagok, ennélfogva pedig a finom falatok is járnak nekik.

Őfelsége corgijai mindig különleges karácsonyi ennivalót kapnak, amely a legfrissebb helyi termékekből áll.

Sajnos már csak egy corgi boldogítja Erzsébet királynőt, miután nemrég meghalt a társa, Vulcan.

5. Mérlegre állnak az étkezések előtt és távozáskor

A királyi család egyik legfurább szokása kétségkívül az, hogy minden vendég súlyát megmérik a karácsonyi ünneplés előtt, a sandringhami érkezésükkor és a távozásukkor. Méghozzá azért, hogy a királynő megbizonyosodhasson róla, hogy mindenki jóllakott az étkezések során.
hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk