KARÁCSONY

Marilyn Monroe halála, Beethoven szerelmei és az álhírek háttere - Karácsonyi könyvajánló

Csodás a kínálat: ajánlunk Jack Ryan-krimit, fotókönyvet, sőt, Romy Schneider és Alain Delon szerelmét feldolgozó művet is.

Link másolása

A könyv az igazi ultimate karácsonyi ajándék, és a piac most szebbnél szebb kiadványokkal kedveskedik a boltokban a fa alá válogatóknak. Mi is kiválasztottunk pár izgalmasnak ígérkező olvasmányt.

Mike Rothmiller és Douglas Thompson: Marilyn Monroe utolsó éjszakája

Kossuth Kiadó

A gyilkos: Bobby Kennedy - így szól a figyelemfelkeltő könyv alcíme, ami egy tényfeltáró munka. A fókuszban természetesen az évtizedek óta Marilyn halála körül lebegő kérdés áll: milyen szerepet játszottak a Kennedyk a huszadik század egyik legkarizmatikusabb színésznőjének tragikusan korai halálában. Új bizonyítékok, új tanúvallomás - a true crime és Marilyn rajongói biztosan nem fognak csalódni.

Tom Clancy - A becsület törvénye

(Az új Jack Ryan thriller)

Partvonal Könyvkiadó

Tom Clancy #1 New York Times bestsellersorozatának legújab sztorija nemcsak a karakter rajongóit, de általában a krimirajongókat le fogja kötni. A Vadászat a Vörös Októberre szerzőjétől mondjuk mi mást várhatunk?

Michelle Marly: Romy és Párizs fényei

Kossuth Kiadó

1958-tól 1962-ig tart a könyv sztorija, ami Romy Schneider életének legszenvedélyesebb, ugyanakkor legtragikusabb szerelmi történetét meséli el. A regényszerűen megírt könyv fő karakterének mozgatórugói hihetetlen ambíciója és a szeretetvágy, mind a közönség, mind a vágyott férfi részéről. Igazi téli női olvasmány, forrócsokival, belülről nézve a hóesést, és elképzelni Romyt, aki máig legenda.

Bokor Pál: Szerelmek tavasza - Beethoven és a Brunszvik lányok regénye

(Atlantic Press Kiadó)

Beethovent senkinek nem kell bemutatni, ám ez egy rendhagyó életrajzi könyv. A zenerszerzőóriás drámai életfordulatai mellett jelen volt egy izgalmas szerelmi szál is: amikor Brunszvik Anna grófnő két lánya került a zseni közvetlen közelébe. Vajon mely műveket insprálhatták, melyek öröke bevnultak a zenetörténet halhatatan darabjai közé?

Demény - Nektek ugatok

Írnok: Magos Judit

(HVG Könyvek)

Az ország vizslája ismét jelenlétéről biztosítja lelkes rajongóit és ismerkedő olvasóit ebben a mókás borítójú könyvben. 2014-ben jelent meg a Most én ugatok, a Nektek ugatok ennek a javított, bővített kiadása. A nágylábú írótól egyvalamire biztosan nem számíthatunk: hogy mellébeszél. Igazi humorra és őszinteségre építő, kedves karácsonyi ajándékkönyv.

Soós Tibor: Keményebb, mint a gyémánt - Női nagyságok a magyar történelemben

(Álomgyár Kiadó)

Ez egy igazi hiánypótló könyv, ráadásul igényes kiadásban. Mert nemcsak az instasztárok inspirálatnak minket, a jelen mintaképei, hanem a sokszor nehéz, kihívásokkal teli sorsot megélt magyar asszonyok, akiknek nevét nem véletlenül őrizte meg a történelem vagy a kultúrtörténet. Kossuth Zsuzsanna, a nemzet főnővére, Csinszka, Randóti Gyarmati Fannija, Gobbi Hilda vagy Rotschild Klára is olyan nagy formátumú személyiségek voltak, akiktől ma is érdemes tanulni.

Sarah Winman: Csendélet

(21. Század Kiadó)

Ha az olvasó szereti az olyan regényeket, melyek már azelőtt elvarázsolják, hogy nekiveselkednének az első oldalnak, jó helyen jár. Engem személy szerint elvarázsolt a Csendélet külseje: virágmintázatú lapélei, mintha egy vintage kincset lapozgatna az ember. A Bádogember szerzőjének könyve 1944-ben indul Toscanában, ahol két ember találkozik egy borospince romjai között. Hogy mit kezdenek ott egymással, és merre változtatják egymás életét, ezt most nem áruljuk el, de a könyv megbízhatóan úgy szippant be "belül" is, mint a külcsínye.

Budai Lotti: Rizsporos hétköznapok - A női szexualitás története

Álomgyár Kiadó

Ínyencség, nemcsak karácsonyra. Budai Lotti forradalmi megközelítéssel készítette el könyvét. Mondhatni nem cicózott: merész illusztrációk, anekdoták, legendák, melyek mind a szex és a nő kapcsolatának vetületeit világítják meg és adott esetben le-leesik tőlük az állunk. Én minden nővel elolvastatnám, önreflexióra is sarkall: honnan indultunk, hol tartunk most, és mit szeretnénk?

Maia Szalavitz - Bruce D. Perry: Szeretni születtünk

(Park könyvkiadó)

A cím találó és egyszerű. Karácsonyra különösen jó választás, hiszen mit is ünneplünk többek között ilyenkor... A könyv azt a kérdést feszegeti, a mai világ miként veszélyeztetni az empátiát és miért fontos ezt megóvni. Miért fontos az empátia? A könyv címe és majd' 400 oldala ad választ rá, evolúciós példákon át a modern kor tipikus empátiaromboló- és építő szegmensei által.

Koniorczyk Borbála - Merker Dávid: Hosszúlépés Budapesten - Séták, titkok, történetek

(21. Század Kiadó)

A tematikus városi séta mint program az utóbbi években izgalmas trenddé érett Budapesten. Felfedezhetjük fővárosunk titkait, eddig rejtett helyeit-zugait. Ezt a tevékenységet most szobánk melegében is gyakorolhatjuk a lendületes stílusú városjáró könyvvel, amivel egy közelebb kerülhetünk ehhez a csodás városhoz, mint a Parlament-Vár-Lánchíd háromszög.

Bőhm Kornél: Karaktergyilkosság

(HVG Könyvek)

Fú, hányan estek ennek a kemény médiaszociológiai jelenségnek áldozatul az elmúlt években, és esnek nap mint nap, legyenek közszereplők, politikusok, celebek, művészek... A karaktergyilkosságnak való kitettség jelensége aktuálisabb, mint valaha, ezt a problémakört járja körül érdekesen Böhm Kornél kommunikációs szakértő könyve, ami a lejáratás aktusát vizsgálja, konkrét példákra lebontva, szórakoztató, de analitikus szemlélettel.

Saly Noémi: Ha túléljük ezt a marhaságot

(Ab Ovo Kiadó)

Saly Noémi ezúttal szintén a kisprózát képviseli idén megjelent könyvével, melynek már megszületési története is különleges: egy szétszedett kályha és a lakásban támadt káoszból előkerült régi kéziratok, írások eredménye a kötet, mely az ismert szerző személyes, egykor írt kedvenceit is tartalmazza. A megéltség személyessége és a bölcsesség keveredik igényes szövegeiben most is.

Ugron Zsolna: Nincs egy férfi

(Libri)

Ugron Zsolnát történelmi könyveiről ismerjük, most egy másik arcát mutatja meg, Rövidebb történetei, novellái, tárcái egy új arcát mutatják az írónőnek, aki izgalmas nőalakokkal festi elénk bizonyos történelmi pillanatok gyújtópontjait, melyek számára érdekesek. Az egyedi illusztrációkat külön kiemelném.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


KARÁCSONY
Eta néni: „Most még nagyobb szüksége van az embereknek a fényre és az örömre” – Ezrek zarándokolnak a dabasi csodaházhoz
A temérdek fényfüzérrel és világító figurával díszített kertbe több száz kilométerről, sőt még külföldről is érkeznek látogatók. Eta néni azt mondja, eszébe se jutott, hogy a megnőtt rezsiárak miatt ne nyisson ki.

Link másolása

Eta néni háza nemcsak Dabas, hanem jóformán az egész ország egyik legnagyobb látványosságának számít: évről évre rengetegen várják az adventtől vízkeresztig tartó időszakot, hogy ellátogathassanak hozzá és megcsodálhassák a fényárban úszó díszeket. De hogy indult az egész? Személyesen őt kértük meg, hogy mesélje el.

„Az unokáim kérésére kezdődött, nagyjából 14 éve: mondták nekem, amikor hazajöttek az ünnepekre, hogy milyen jó lenne, ha fel volna díszítve a ház. Először csak néhány égősort és bábut vettem, aztán fokozatosan egyre több dolgot. Most már ott tartunk, hogy az egész kertet is feldíszítem.”

A gyűjtemény azóta is folyamatosan bővül, bárhol járnak az országban az év során, mindig figyelik, van-e valami, amit megvehetnének. Ha meglátnak egy újdonságot, azonnal lecsapnak rá.

Azt nem tudja megmondani, összesen mennyit költött eddig erre, de egyszerre mindig csak keveset, így nem megterhelő számára anyagilag se. Az összes dísz már el sem férne a kertben, ezért rotációban teszi ki őket: vannak olyanok, amiket pihentet, hogy legyen hely az újabbaknak.

Eta néni év közben egyébként saját farmján tölti a legtöbb időt, ahol állatokat, például szürkemarhákat tenyésztenek, így akkor is bőven akad tennivaló. De az adventi időszakra is már jóval hamarabb elkezdi a felkészülést.

„A díszítés több mint egy hónapot vesz igénybe, idén már október 23-án nekifogtunk. Az egész család részt vesz benne: a két lányom és vejem, az unokáim, illetve barátok is jönnek segíteni hétvégente, vagy amikor van egy kis szabadidejük.”

Eta néni személyes kedvencei a közvetlenül a bejárat mellett elhelyezett jegesmedvék, az újdonságok közül pedig egy családjelenetet, illetve a retró konyhát szereti leginkább. Igaz, utóbbi már tavaly is megvolt, de ezúttal máshová tették. Egyébként is mindig figyel rá, hogy amit csak lehet, átrendezzen egyik évről a másikra, így a visszajárók sem ugyanazt kapják.

Ők egyébként nagyon sokan vannak, még olyanok is akadnak, akik egy szezonon belül keresik fel akár 3-4 alkalommal. Ezt onnan tudja, hogy amikor csak teheti, kint van az udvaron az emberek között: zsíros kenyérrel kínálja őket és megkérdezi, ki honnan érkezett.

„Nem ritka, hogy azt mondják, 2-300 kilométert vezettek csak azért, hogy eljöhessenek hozzám, mondjuk Sopronból vagy Nyíregyháza mellől. De külföldről is jöttek már.”

A szomszédok is mindannyian pozitívan állnak hozzá: örülnek neki, hogy egy ekkora látványosság van az utcájukban, ahová messzi földről is elzarándokolnak a látogatók. A tömeg miatt sincsen konfliktus soha, az autóforgalom kezelését pedig egy tágas, külön erre a célra kialakított parkolóval oldották meg.

Az adventi hétvégéken érkezik a legtöbb látogató, ilyenkor két nap alatt több ezren fordulnak meg nála. A hétköznapok valamivel szellősebbek, de akkor is folyamatosan jönnek az emberek. A létszámot még sosem kellett korlátozni, szerencsére mindenki türelmes: ha épp nem férnek be, megvárják a bejáratnál, amíg kijönnek néhányan.

A díszek többsége energiatakarékos LED izzóval van felszerelve, így keveset fogyasztanak, de persze sok kicsi sokra megy, ekkora mennyiségnél óhatatlanul megnő a villanyszámla. A mostani válságos helyzetben ez különösen nagy érvágás lehet, de Eta néni nem aggódik: két éve felszereltek egy napelemet, ami a fogyasztás jelentős részét kitermeli.

Azt nem tudja, mennyivel lesz magasabb az idei számla, mivel éves elszámolással fizetnek, így majd csak a jövő őszi leolvasás után derül ki, mennyit kell fizetniük. De bízik benne, hogy most sem lesz sokkal több, mint eddig.

Az meg se fordult a fejében, hogy az elszállt rezsiárak miatt ne nyisson ki: elmondása szerint egész évben ezt a néhány hetet várja, és ha már ennyi díszt szerzett be, nem szeretné, hogy kihasználatlanul porosodjanak.

Egyébként is úgy gondolja, most talán még nagyobb szüksége van az embereknek a fényre és az örömre, amit neki köszönhetően megkaphatnak. „Engem is feltölt, hogy közöttük lehetek és láthatom a mosolyt az arcukon. Ezért éri meg csinálni...”

És hogy mit jelent a karácsony Eta néninek? „Boldogságot és szeretetet. A rengeteg embert, aki eljön hozzám, és persze a családot, az unokákat is. Ez lesz az első karácsony, hogy már két dédunokám is velünk lesz, talán emiatt várom leginkább.”

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
KARÁCSONY
Rekordszavazattal lett Európa legjobb karácsonyi vására az Advent Bazilika
Minden idők legtöbb szavazatát kapta a budapesti helyszín.

Link másolása

Rekordot döntve, minden idők legtöbb szavazatával végzett az első helyen az Európa legjobb karácsonyi vására online szavazáson a budapesti Advent Bazilika rendezvény – közölték a szervezők az MTI-vel csütörtökön.

A European Best Destination utazási portál versenyén 21 európai nagyváros – többek között Madrid, Bécs, Brüsszel, Salzburg és Prága – ünnepi rendezvényei előtt a budapesti Advent Bazilika bizonyult a legjobbnak - olvasható az összegzésben.

Emlékeztettek arra, hogy a Szent István téri adventi rendezvény így triplázott: 2019 és 2021 után 2022-ben is Európa legjobb karácsonyi vására lett, és a karácsonyi vásárok állócsillaga címet is kiérdemelte.

Mint írják, idén rekordrészvétel mellett zajlott a szavazás, 179 ország utazója 374 ezer 803 szavazatot adott le kedvencére. Az Advent Bazilikát 51 ezer 253 kedvelés, minden idők legtöbb szavazata repítette az európai mezőny első helyére. A triplázás eddig csak Zágráb és Strasbourg vásárainak sikerült – tették hozzá.

A Forbes online kiadása felidézte, hogy olyan karácsonyi vásárokra lehetett szavazni, amelyek kulturális és művészeti eseményeket is kínálnak koncertekkel, kreatív műhelyekkel, karácsonyi fényekkel, tűzijátékokkal és jégpályákkal, valamint nagy hangsúlyt fektetnek a fenntarthatóságra, helyi élelmiszereket és kézműves termékeket kínálnak a vásárlóknak.

A Szent István-bazilika melletti karácsonyi vásár mögött a második helyen a lengyelországi Gdansk, a haramdikon a romániai Craiova rendezvénye végzett a szavazáson.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

KARÁCSONY
Lesz-e végre fehér karácsonyunk? – Ezt válaszolja a klimatológus
Az éghajlatkutató úgy látja, hogy a modellek szerint van esély hidegebb időre, de még sok minden kell ahhoz, hogy fehér legyen a karácsony.

Link másolása

Sokaknak a karácsony egyet jelent a hideggel és a szikrázó fehér hóval. Ám az utóbbi években csak ritkán volt alkalmunk élvezni az idilli ünnepi hangulatot.

Most a Klímapolitikai Intézet írta meg, hogy mire számíthatunk az idei karácsonyon. Cikkük szerint:

"Idén a karácsonyi ünnep és újév között az elmúlt évektől eltérően nagyobb az esélye hideg és havas időjárásnak.

Bár most még a meteorológiai modellek nem „látnak el” olyan nagy távolságra – a légkörre jellemző változékonyság miatt –, de már a modelleken feltűnik a jelenleginél hidegebb időjárás lehetősége december 11. után.

Ez azt jelenti, hogy többször, akár hosszabb ideig is hátoldali áramlási rendszerbe kerülnénk, mely esetben hideg levegő érkezne hozzánk, havazásokkal. Ehhez szükség lenne arra is, hogy az Atlanti-óceán felett jelenleg még aktív alacsonynyomású teknő gyengüljön, és megszűnjön az előoldali áramlási rendszer, mely során óceáni és szubtrópusi enyhe levegő szállítódik térségünkbe.

Az elmúlt évektől eltérően megvan tehát az esélye annak, hogy december második felében gyengülni fog a ciklonaktivitás a jelenlegi számítások szerint és a mostaninál hidegebb idő köszönthet be. Ez próbára teheti a havas telektől elszokott hóeltakarítási infrastruktúránkat és az autóval közlekedők türelmét, de talán nem kell utaznunk ahhoz, hogy havat lássunk és hódoljunk a téli örömöknek az ünnepek alatt"

- írja Dr. Kovács Erik, éghajlatkutató, klimatológus.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

KARÁCSONY
Konyhai kisgép, okostelefon vagy szépségápolási eszköz a sláger karácsonyi ajándékként
És ha lehet, szeretjük ezeket minél kedvezőbb áron beszerezni, például már a Black Friday akciók idején. Kérdőíves felmérésünk eredményeiből további érdekességek is kiderülnek.

Link másolása

Hamarosan itt a karácsony, és ezzel együtt elkezdődött az ajándékbeszerzési láz is. Az OTP Bankkal közösen arra vállalkoztunk, hogy felmérjük, olvasóink tudják-e már, mely szempontok alapján választják ki a karácsonyi ajándékba szánt elektronikai kütyüket. Fontos számukra a fenntarthatóság? Mennyit áldoznak egy ilyen ajándékra? És vajon milyen akciókat vennének igénybe?

Kérdőívünket 1019-en töltöttétek ki - amit ezúton is köszönünk minden közreműködőnek. A válaszok alapján az látszik, hogy a válaszolók közel harmada nemcsak, hogy tudja, kinek mit ajándékozna karácsonyra, hanem bizonyos ajándékokat már be is szerzett. A legelőrelátóbbak a 19-35 év közöttiek (36,87%), és azok, akik elektronikai eszközt ajándékoznának karácsonyra (38,55%).

Az ilyen termékek vásárlásánál a válaszadók elsősorban a minőséget, majd az árat és a garanciát figyelik, és csak ezután jönnek az olyan szempontok, mint a vásárlói vélemények vagy a márkanév. Azt jó tudni, hogy a fenntarthatóság a negyedik rangsorban, ha arról van szó, mi alapján döntenek egy adott elektronikai termékről.

A laptopok, porszívók és kenyérpirítók tehát idén is népszerű karácsonyi ajándéknak bizonyulnak. Akik ilyesmit ajándékoznának karácsonya, azok közül sokan keresik a kedvezőbb lehetőségeket: a legtöbben a Black Friday akciót használják ki (16,9%) - élen jár ebben a fiatalabb korosztály (24,56%)

Még náluk is nagyobb Black Friday-rajongók azonban azok, akik mindenképpen elektronikai eszközt ajándékoznak karácsonyra (35,38%).

Közülük jópáran reménykednek valamiféle téli kiárusításban (28,5%) és törzsvásárlói kedvezményben (23,08%).

Kedvezményes vásárlás OTP Bonus és OTP Bonus Gold Hitelkártyával

THM: 43,0%, 44,7% OTP Bonus és Bonus Gold hitelkártyával a vásárlások után 1 százalék visszatérítést kaphatunk. A tájékoztatás nem teljeskörű és nem minősül ajánlattételnek. A bank a hitelbírálat és a kondíciók módosításának jogát fenntartja. A THM meghatározása az aktuális feltételek, illetve a hatályos jogszabályok figyelembevételével történt, értéke a feltételek változása esetén módosulhat. További részletek az OTP Bank bankfiókjaiban és honlapján közzétett üzletszabályzatokból és hirdetményekből tudhatók meg.

Szerencsére ma már nem kell több boltot végigjárnunk, hiszen ha bemegyünk egy üzletbe, rengeteg féle elektronikai eszköz megtalálható a polcokon. A legnépszerűbbek ezek közül egyértelműen a konyhai kisgépek és az okostelefonok és a szépségápolási eszközök – a válaszadók leginkább ezeket ajándékoznák karácsonyi ajándékként szeretteiknek.

Az is látszik viszont, hogy a többség nem szándékozik sokat költeni egy-egy ajándékra:

a kitöltők 36,47%-a 30.000 Ft alatt vásárolna, és csak minden 10. (9,96%) válaszadó számol 150.000 Ft feletti költéssel az elektronikai eszközök terén.

Nem érdemes spontán felindulásból megkörnyékezni a boltokat, jó, ha előre gondolkodunk, mi az, amit biztosan haza szeretnénk vinni. A kérdőívet kitöltők 37,76%-a tudatosan megfontolja vásárlás előtt, hogy mire költ, és miután arra jutott, hogy valóban szüksége van például elektronikai eszközre,

keresi azokat a lehetőségeket, amelyekkel kedvezőbben vásárolhat (18,14%). A legtöbben azzal a lehetőséggel éltek elektronikai eszköz vásárlása esetén, hogy úgy időzítették a vásárlást, hogy kihasználhassanak valamilyen speciális akciót (45,69%).

De akció ide vagy oda, ha egy termék meghibásodik, ott már nem számítanak a leértékelések. Ilyenkor szóba jöhet a javíttatás, amit a válaszadók 29,02%-a választana, míg új készülék vásárlására csak minden ötödik megkérdezett adja a fejét – 20,53%. Összességében elmondható, hogy

ha elromlik otthon egy háztartási gép, elektronikai eszköz, akkor a legtöbben attól teszik függővé, hogy milyen megoldást választanak, hogy mekkora az eszköz értéke (35,83%).

A fenntarthatóság is egyre jobban begyűrűzik a mindennapjainkba, és bár elektronikai termékek vásárlásánál nem ez az elsődleges szempont, az viszont látható, hogy aki háztartási gépet vesz, az jellemzően ügyel az energiabesorolására és csak energiahatékony modellt választ – 55,43%. A fenntartható választásra leginkább a diplomások (61,07%), és a 36-55 év közöttiek (61,94%) figyelnek oda.

A cikk az OTP Bank támogatásával készült.

Fotók: iStockPhoto

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk