KARÁCSONY

Marilyn Monroe halála, Beethoven szerelmei és az álhírek háttere - Karácsonyi könyvajánló

Csodás a kínálat: ajánlunk Jack Ryan-krimit, fotókönyvet, sőt, Romy Schneider és Alain Delon szerelmét feldolgozó művet is.

Link másolása

A könyv az igazi ultimate karácsonyi ajándék, és a piac most szebbnél szebb kiadványokkal kedveskedik a boltokban a fa alá válogatóknak. Mi is kiválasztottunk pár izgalmasnak ígérkező olvasmányt.

Mike Rothmiller és Douglas Thompson: Marilyn Monroe utolsó éjszakája

Kossuth Kiadó

A gyilkos: Bobby Kennedy - így szól a figyelemfelkeltő könyv alcíme, ami egy tényfeltáró munka. A fókuszban természetesen az évtizedek óta Marilyn halála körül lebegő kérdés áll: milyen szerepet játszottak a Kennedyk a huszadik század egyik legkarizmatikusabb színésznőjének tragikusan korai halálában. Új bizonyítékok, új tanúvallomás - a true crime és Marilyn rajongói biztosan nem fognak csalódni.

Tom Clancy - A becsület törvénye

(Az új Jack Ryan thriller)

Partvonal Könyvkiadó

Tom Clancy #1 New York Times bestsellersorozatának legújab sztorija nemcsak a karakter rajongóit, de általában a krimirajongókat le fogja kötni. A Vadászat a Vörös Októberre szerzőjétől mondjuk mi mást várhatunk?

Michelle Marly: Romy és Párizs fényei

Kossuth Kiadó

1958-tól 1962-ig tart a könyv sztorija, ami Romy Schneider életének legszenvedélyesebb, ugyanakkor legtragikusabb szerelmi történetét meséli el. A regényszerűen megírt könyv fő karakterének mozgatórugói hihetetlen ambíciója és a szeretetvágy, mind a közönség, mind a vágyott férfi részéről. Igazi téli női olvasmány, forrócsokival, belülről nézve a hóesést, és elképzelni Romyt, aki máig legenda.

Bokor Pál: Szerelmek tavasza - Beethoven és a Brunszvik lányok regénye

(Atlantic Press Kiadó)

Beethovent senkinek nem kell bemutatni, ám ez egy rendhagyó életrajzi könyv. A zenerszerzőóriás drámai életfordulatai mellett jelen volt egy izgalmas szerelmi szál is: amikor Brunszvik Anna grófnő két lánya került a zseni közvetlen közelébe. Vajon mely műveket insprálhatták, melyek öröke bevnultak a zenetörténet halhatatan darabjai közé?

Demény - Nektek ugatok

Írnok: Magos Judit

(HVG Könyvek)

Az ország vizslája ismét jelenlétéről biztosítja lelkes rajongóit és ismerkedő olvasóit ebben a mókás borítójú könyvben. 2014-ben jelent meg a Most én ugatok, a Nektek ugatok ennek a javított, bővített kiadása. A nágylábú írótól egyvalamire biztosan nem számíthatunk: hogy mellébeszél. Igazi humorra és őszinteségre építő, kedves karácsonyi ajándékkönyv.

Soós Tibor: Keményebb, mint a gyémánt - Női nagyságok a magyar történelemben

(Álomgyár Kiadó)

Ez egy igazi hiánypótló könyv, ráadásul igényes kiadásban. Mert nemcsak az instasztárok inspirálatnak minket, a jelen mintaképei, hanem a sokszor nehéz, kihívásokkal teli sorsot megélt magyar asszonyok, akiknek nevét nem véletlenül őrizte meg a történelem vagy a kultúrtörténet. Kossuth Zsuzsanna, a nemzet főnővére, Csinszka, Randóti Gyarmati Fannija, Gobbi Hilda vagy Rotschild Klára is olyan nagy formátumú személyiségek voltak, akiktől ma is érdemes tanulni.

Sarah Winman: Csendélet

(21. Század Kiadó)

Ha az olvasó szereti az olyan regényeket, melyek már azelőtt elvarázsolják, hogy nekiveselkednének az első oldalnak, jó helyen jár. Engem személy szerint elvarázsolt a Csendélet külseje: virágmintázatú lapélei, mintha egy vintage kincset lapozgatna az ember. A Bádogember szerzőjének könyve 1944-ben indul Toscanában, ahol két ember találkozik egy borospince romjai között. Hogy mit kezdenek ott egymással, és merre változtatják egymás életét, ezt most nem áruljuk el, de a könyv megbízhatóan úgy szippant be "belül" is, mint a külcsínye.

Budai Lotti: Rizsporos hétköznapok - A női szexualitás története

Álomgyár Kiadó

Ínyencség, nemcsak karácsonyra. Budai Lotti forradalmi megközelítéssel készítette el könyvét. Mondhatni nem cicózott: merész illusztrációk, anekdoták, legendák, melyek mind a szex és a nő kapcsolatának vetületeit világítják meg és adott esetben le-leesik tőlük az állunk. Én minden nővel elolvastatnám, önreflexióra is sarkall: honnan indultunk, hol tartunk most, és mit szeretnénk?

Maia Szalavitz - Bruce D. Perry: Szeretni születtünk

(Park könyvkiadó)

A cím találó és egyszerű. Karácsonyra különösen jó választás, hiszen mit is ünneplünk többek között ilyenkor... A könyv azt a kérdést feszegeti, a mai világ miként veszélyeztetni az empátiát és miért fontos ezt megóvni. Miért fontos az empátia? A könyv címe és majd' 400 oldala ad választ rá, evolúciós példákon át a modern kor tipikus empátiaromboló- és építő szegmensei által.

Koniorczyk Borbála - Merker Dávid: Hosszúlépés Budapesten - Séták, titkok, történetek

(21. Század Kiadó)

A tematikus városi séta mint program az utóbbi években izgalmas trenddé érett Budapesten. Felfedezhetjük fővárosunk titkait, eddig rejtett helyeit-zugait. Ezt a tevékenységet most szobánk melegében is gyakorolhatjuk a lendületes stílusú városjáró könyvvel, amivel egy közelebb kerülhetünk ehhez a csodás városhoz, mint a Parlament-Vár-Lánchíd háromszög.

Bőhm Kornél: Karaktergyilkosság

(HVG Könyvek)

Fú, hányan estek ennek a kemény médiaszociológiai jelenségnek áldozatul az elmúlt években, és esnek nap mint nap, legyenek közszereplők, politikusok, celebek, művészek... A karaktergyilkosságnak való kitettség jelensége aktuálisabb, mint valaha, ezt a problémakört járja körül érdekesen Böhm Kornél kommunikációs szakértő könyve, ami a lejáratás aktusát vizsgálja, konkrét példákra lebontva, szórakoztató, de analitikus szemlélettel.

Saly Noémi: Ha túléljük ezt a marhaságot

(Ab Ovo Kiadó)

Saly Noémi ezúttal szintén a kisprózát képviseli idén megjelent könyvével, melynek már megszületési története is különleges: egy szétszedett kályha és a lakásban támadt káoszból előkerült régi kéziratok, írások eredménye a kötet, mely az ismert szerző személyes, egykor írt kedvenceit is tartalmazza. A megéltség személyessége és a bölcsesség keveredik igényes szövegeiben most is.

Ugron Zsolna: Nincs egy férfi

(Libri)

Ugron Zsolnát történelmi könyveiről ismerjük, most egy másik arcát mutatja meg, Rövidebb történetei, novellái, tárcái egy új arcát mutatják az írónőnek, aki izgalmas nőalakokkal festi elénk bizonyos történelmi pillanatok gyújtópontjait, melyek számára érdekesek. Az egyedi illusztrációkat külön kiemelném.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


KARÁCSONY
Videó: Így kívántak boldog karácsonyt politikusaink
Volt aki csak az összekötözött fával fotózkodott, de láthattunk családi képet, vagy pihenős bejelentkezést is.

Link másolása

Gondosan komponált családi fotók, vagy egyszerű szelfik. Idén is változatos posztokkal kívántak boldog ünnepet a politikusok. Orbán Viktor öt unokájával, Márki-Zay Péter pedig népes családjával fotózkodott.

Jellemzően otthon készültek a képek, de akad munkahelyi is. Van, aki a csillogó karácsonyfáját mutatta be, más pedig az összekötözött fát örökítette meg.

VIDEÓ: Az RTL Híradó beszámolója


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
KARÁCSONY
Már december 25-én leszedi a karácsonyfát egy angol nő, a TikTokon azt is elárulta, hogy miért
Schofieldéknél évek óta hagyomány a karácsony esti pakolászás. A háttérben egy másnapra eső családi ünnep áll.

Link másolása

Évek óta minden december 25-én este 11-kor ugyanaz a programja Georgia Schofieldnek: a hartlepooli nő nekiáll leszedni a karácsonyfát és eltüntet minden ünnepi dekorációt a házból, írja a Daily Star. A fiatal angol nő a TikTokon magyarázta el több videóban, hogy miért szabadul meg ilyen gyorsan az összes karácsonyi díszítéstől.

Az elsőben az látszik, ahogy pillanatok alatt szétszedi a műfenyőt, majd visszaállítja a karácsony előtti állapotot órákkal az ünnepi ebédet követően:

@bruh.georgia Time to get on with the birthday decorating ? #schofieldfamily ♬ 100 Ways - Jackson Wang

A második videóból kiderül, hogy a kislányának karácsonyi második napjára, vagyis december 26-ra esik a születésnapja. Georgia pedig annál rosszabbat el sem tudna képzelni, ha neki is ugyanaznap lenne a szülinapja, minthogy a házban még ott áll a feldíszített fenyő és mindenki a karácsonnyal van elfoglalva, nem pedig az ő születésnapjával:

@bruh.georgia Reply to @dayandaya #schofieldfamily ♬ original sound - Georgia Schofield ♥️?

A fiatal nő szerint nincs ezzel semmi gond, náluk már igazi családi hagyomány lett a karácsony esti karácsonytalanításból.

A kommentelők egy része csodálja az odaadó anyát, amiért a saját érdekeit háttérbe szorítva még a karácsonyt is a gyereke születésnapjának rendeli alá. Mások szerint viszont túlzás a karácsony ilyen gyors felszámolása. Sokan például kifejezetten örülnének, ha még a feldíszített fa mellett ünnepelhetnék a születésnapjukat is.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

KARÁCSONY
Dwayne Johnson egy gyönyörű autóval lepte meg édesanyját karácsonyra
A színész édesanyja elsírta magát, amikor meglátta az autót.

Link másolása

Bizony van eset, amikor a zord külső érző szívet takar. Dwayne Johnson, a Szikla szolgáltatott a napokban erre ékes bizonyságot. A 49 éves színész ugyanis egy autóval lepte meg karácsony alkalmából az édesanyját. Ráadásul nem is akármilyen járgányt kapott, pontosan egy Cadillac CT5-ös terepjárót.

Dwayne Johnson két kislányával együtt adta át a csodás ajándékot édesanyjának. A megható pillanatot videóra vették, amit színész meg is osztott a közösségi oldalán.

Ez aztán jólesett. Meglepni anyut egy új autóval karácsonykor...lesokkoltam! Még sírt is egy picit. Aztán mikor behuppantak mellé az autóba az unokái, na, az volt a tiszta boldogság neki. Még Hobbs, a kutyám is kíváncsiskodott a kocsi után, szájában a gumicsirkéjével. Rettenetesen hálás vagyok, hogy anyukámat ilyen ajándékokkal lephetem meg, hiszen pokoli nehéz élete volt. Ahogy ő, úgy én sem veszek semmit magától értetődőnek az életben. Ennél sokkal többet is érdemel

- írta posztjában a színész.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

KARÁCSONY
Olyan élethű lett egy mozgó karácsonyi dekoráció, hogy a szomszédok kihívták a tűzoltókat az ereszen ragadt férfihoz
A Karácsonyi vakáció című családi vígjáték egyik jelenetét szerette volna megidézni a ház tulajdonosa a mozgásérzékelőre bekapcsoló ereszmarkoló robottal.

Link másolása

Örökre emlékezetes marad egy New Jersey államban élő férfi idei karácsonyi dekorációja a környéken élőknek és a tűzoltóknak egyaránt. Doug Peterson arra gondolt, hogy ebben az évben megidézi Chevy Chase emlékezetes szerencsétlenkedését a Karácsonyi vakáció című vígjátékból, amikor a Clark Griswoldot alakító színész a háztetőre próbál rögzíteni több ezer izzót, de a művelet közben lezuhan és az ereszen lógva jajveszékel, írja az Indy100.

Peterson semmit nem bízott a véletlenre: olyan bábot készített, aminek kapálózását és segítségért könyörögését egy közeli fára szerelt mozgásérzékelő aktiválta. A tökéletes hatás kedvéért a díszlethez tartozott még egy eldőlt létra és a tetőről össze-vissza lógó égősor is.

A különleges dekoráció működését a YouTube-ra felöltött videóból lehet a legjobban megérteni:

A karácsonyi tréfa olyan élethűre sikerült, hogy a szomszédok még a tűzoltókat is kihívták a háztetőbe kapaszkodó férfihoz.

Peterson a TikTokra is feltöltött több videót a mára világhírűvé lett karácsonyi dekorációról. Az egyikben még a báb készítésének fázisait is bemutatja, majd a felvétel végén láthatók a tűzoltók, amint szirénázva a házhoz érkeznek:

@survivordiet

##ChristmasLightsGoneWrong ♬ original sound - survivordiet

A kommentelőket megosztja az ötletes karácsonyi dekoráció, bár többen nem értik, miért riasztották egyből a tűzoltókat ahelyett, hogy segíteni próbáltak volna a bajba jutott férfinak. Akad olyan hozzászóló, aki szerint eddig egy halloweeni díszítés vitte a prímet, amikor valaki a ház tetejére tett egy élethű műhullát. Szerinte Peterson izgő-mozgó karácsonyi ereszmarkolója még ennél is sokkal jobban sikerült.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk