hirdetés

KARÁCSONY

Karácsonyi kollekcióval készül Magyarország egyik legkülönlegesebb csokimanufaktúrája

A prémium kategóriás édességeket készítő szekszárdi BeSweetben megváltozott munkaképességűek dolgoznak.
Szegedi Éva - szmo.hu
2020. november 28.

hirdetés

„Hullámvasút volt jobb és rosszabb időszakokkal, viszont sok pozitív visszajelzést kaptunk” – válaszolja Mészáros Andrea, amikor azt kérdezem, hogyan teltek az elmúlt hónapok a BeSweet csokoládéüzemben.

A szekszárdi BeSweet Manufaktúrában egészségkárosodott és fogyatékossággal élő (például hallássérült, látássérült) munkatársak is dolgoznak, de a legtöbben halmozott hátrányból indulnak, például az értelmi akadályozottság mellett egészségkárosodást is elszenvedtek.

Prémium kategóriás, kereskedelmi forgalomba szánt csokoládékat készítenek; itt nem számít, hogy megváltozott munkaképességűek.

A manufaktúra július 7-én, a csokoládé világnapján indult.

hirdetés

„Meglepően nagy sikert aratott a látogatóközpontunk az indulás után” – folytatja a beszámolót Mészáros Andrea, a BeSweet Manufaktúrát üzemeltető Kék Madár Alapítvány ügyvezetője. „Talán azért is, mert idén nyáron többen maradtak itthon, többet utaztak belföldön a családok. Sokkal több látogató jött, mint amennyit reméltem.

Fantasztikus élmény volt az iskolások látogatása, amúgy is szeretek gyerekekkel dolgozni. Ha meg tudom oldani, szívesen tartok nekik tárlatvezetést. Amikor eljött hozzánk két csoport egy iskolából, azt követően még vagy nyolc iskolai osztály jelentkezett be. Az előzőek valószínűleg olyan élményekkel mentek haza, ami után többen is úgy érezték, el kell jönniük hozzánk.

Nemcsak a csokoládéról beszélgettünk velük, hanem sok másról is: mi az a fair trade, mi az etikus gazdaság, mit jelent az, hogy valaki megváltozott munkaképességű. Ilyenkor előjönnek ezzel kapcsolatban a megszokott sztereotípiák, de ez önmagában nem baj, erről érdemes beszélgetni.

Egy alkalommal egy kiskamasz osztály érkezett, és a hangadó fiúk pufogtatták a közhelyeket, negatív sztereotípiákat, ám miután találkoztak a kollégáinkkal, megtapasztalták, hogyan, mekkora akaraterővel küzd valaki a hiányzó képességeivel, ezek a fiúk elcsendesedtek, visszafogottabbá váltak, úgy tűnt, megérintette őket a helyzet.

Remélem, jövő tavasszal, a járvány lecsengése után ismét szervezhetünk ilyen alkalmakat.”

A járvány miatt meghozott korlátozó intézkedésekig gyorsan megteltek a csokoládé, macaron workshopok és bonbonkészítő alkalmak is, minden várakozást felülmúltak.

A BeSweet ősszel beindította a webáruházat, ahol már megjelentek a visszatérő vásárlók. Mészáros Andrea szerint ez már önmagában is nagyon jó, és sokat elárul a termékekről, de emellett pozitív visszajelzéseket kapnak a csokoládékról.

Ez az év a nehézségeivel azonban rávilágított arra, hogy még akad, amiben előre kell lépniük: igazodniuk kell a nagyobb mennyiségű termeléshez, a nagyobb piachoz mind a rendszereikkel, mind a kollégáik munkájának szervezésével.

Ugyanakkor a munkatársaik folyamatosan fejlődtek, új gépeket kaptak, új technológiákat tanultak. „A drazsírozógépet eleinte csupán egy kolléga tudta használni, ám most már hárman-négyen ismerik a működését. Ezek apróságnak tűnő, de annál fontosabb dolgok. Egyre kevesebb a minőségi probléma. Például éppen a drazsírozott vagy a mártósorról lekerülő termékeknél látható a fejlődés: sokkal roppanósabb, csillogóbb, tetszetősebb darabok készülnek.

A kollégáink lenyűgözőek, szeretem bennük, hogy annyira szeretnének bizonyítani, annyira nagy odafigyeléssel dolgoznak.

A csomagolásnál például szeretnénk lecserélni a fóliát, és találtunk megfelelő papír csomagolóanyagot. Tartottunk attól, hogy miként tudnak majd vele dolgozni a munkatársaink, elég esztétikus lesz-e a végeredmény.

Amikor utoljára láttam, hogy milyen minőségű a becsomagolt csokoládé, először azt hittem, beszereztünk egy hajtogató- vagy csomagológépet. Kiderült, hogy kézzel hajtogatták ilyen szépen a munkatársaink.

Kísérletezni is szoktak, így találták ki, hogy az egyikük előhajtja a papírt, a másik belehelyezi a csokoládét, a harmadik véglegesíti, kitalálták tehát azt a szisztémát, ahogyan ők meg tudják valósítani, és az eredmény is nagyszerű. A munkáltatóknak ez az álma, hogy ilyen motivált alkalmazottai legyenek.”

A BeSweet folyamatos fejlődésre való igényét az is mutatja, hogy külön karácsonyi kollekcióval rukkoltak elő. Ezt részben a munkatársak inspirálták, részben a manufaktúra környezete, a szekszárdi borvidék.

Sok borvacsorát szervezett már Mészáros Andrea, és törekszik is arra, hogy a szekszárdi borvidék termelői mellett az ország minden részéről hívjanak ezekhez vendégborászokat. A menüt ilyenkor a Kék Madár Alapítvány által működtetett étterem séfje állítja össze elképesztő érzékkel a borokhoz igazítva.

Kaptak is arról visszajelzést, hogy a séf extra érzékenységgel rendelkezik a bor-étel párosításokhoz. Így elsősorban az ő ízlésére támaszkodtak. Rajta kívül egy szakembert, sommelier-t is felkértek a karácsonyi csomagokhoz, és ők ketten kóstolással párosították össze a kollekció darabjait. Van kifejezetten a sokak ízlésére alapozó, harmonikus összeállítás és van olyan is, ami kicsit meglepő, szokatlannak tűnő.
hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk