hirdetés

KARÁCSONY

Ha odafigyelünk, majdnem felére csökkenthetjük a karácsony klímaterhelését

Megdöbbentő: az éves magyar szén-dioxid-kibocsátás nyolcada a karácsony, vagyis egy háromnapos ünnep miatt kerül a légkörbe.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. december 20.

hirdetés

A budapesti Andrássy úton 17 kilométernyi fényfüzér világít a fákon. Bár ezek az izzók energiatakarékosak, a díszkivilágítás jelentősen növeli a karácsony klímalábnyomát.

Vadovics Edina, a Greendependent Intézet vezetője az RTL Híradónak azt mondta, a karácsonyi klímaterheléshez főleg a gazdagabb országok lakói tesznek hozzá. "A gazdagabb országok közé tartozik Magyarország is. Tehát ne számítsuk magunkat a szegények közé. Rengeteg mindent hozzáteszünk. És már igazából szeptembertől, októbertől kezdődően, mert már akkor rákészülünk a karácsonyra."

Kötelező karácsonyi kellék a csomagolópapír, amelyet kibontás után azonnal kidobunk. Szakértők szerint a csomagolást újrahasznosíthatóra kellene cserélni, vagy teljesen el kellene hagyni.

A karácsonyfa választásunkkal is sokat tehetünk a környezetért. Gulyás Emese a Tudatos Vásárlók Egyesülete munkatársa szerint ha három lehetőségünk van választani, a gyökeres fenyő, a vágott fenyő és a műfenyő közül, akkor a legjobb választás a gyökeres.

A Tudatos Vásárlók Egyesületének munkatársa szerint műfenyőt csak akkor vegyünk, ha legalább húsz évig használjuk. Különben még a kivágott fenyő is jobb megoldás a környezet szempontjából.

hirdetés

Gulyás Emese szerint az ajándék vásárlásnál kiemelten fontos, hogy környezettudatosan válasszunk. "Keressük az újrahasznosított termékeket, azokat, amelyek valamilyen környezeti jelöléssel bírnak, van ökocímkéjük, a fair trade, a méltányos kereskedelem rendszeréhez tartoznak, helyi alkotókat, akár dizájnereket támogatnak." - mondja a szakértő.

Egy felmérés szerint az ajándékozók fele úgy érzi, felesleges dolgot vett. Ahogy az ajándékozottak ugyanekkora része azt érzi, felesleges, amit kapott.

A Zöldbolt nevű ökoáruházban azt mondják, az elmúlt két évben érezhetően nőtt a vevők érdeklődése a fenntartható, újrahasznosítható ajándékok iránt.

Magyarországon az éves szén-dioxid-kibocsátásunk nyolcada a karácsony, vagyis egy háromnapos ünnep miatt kerül a légkörbe.

Decemberben annyi szén-dioxidot termelünk, mint máskor két és fél hónap alatt. De a karácsony miatti kibocsátásunk majdnem felét meg tudjuk spórolni, ha tudatosan utazunk, főzünk, díszítünk, csomagolunk és persze tudatosan vásárolunk ajándékot.

VIDEÓ: az RTL Zöld Hírek riportja


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk