KARÁCSONY

Egész napos szánkózás, közös imádkozás videóchaten – így ünnepelnek a családok Európa országaiban

Idén minden más lesz karácsonykor is, de mindenhol igyekeznek valahogy különlegessé tenni a nem a szokásos módon zajló ünnepet.

Link másolása

Az idei karácsony nagyon, nagyon más, mint ahogy megszoktuk. A koronavírus-járvány az egész évre rányomta a bélyeget, és sajnos az év végi ünnepek sem telhetnek majd felhőtlenül. Ezúttal sok mindenről kell lemondanunk karácsonykor, például a nagy családi összejövetelekről, sokaknak pedig talán most nem lesz annyi finomság az asztalon és/vagy annyi ajándék a fa alatt, mint máskor.

A BBC-nek öt különböző európai országban élő család mesélt arról, ők hogyan ünnepelnek idén, és mennyire írta át a forgatókönyvet számukra a járvány.

Karácsony a szabad ég alatt - Boson család, Are, Svédország

Michaela és Emil Boson, valamint 13 és 6 éves fiaik, Casper és Lucas

az egész karácsonyt a szabadban szeretnék tölteni, amíg világos van. Síelni és szánkózni fognak, reggelire zabkását esznek, ebédre pedig grilleznek.

A család egy Stockholmtól 643 km-rel északabbra lévő, hegyekben fekvő faluban él, ez lesz ott az első karácsonyuk. Azután költöztek oda, hogy az édesanya, Michaela elveszítette vendéglátóipari munkáját. Már évek óta tervezgették a költözést, végül a járvány szolgáltatta erre a "legjobb" apropót.

A legtöbb rokonnal csak videóchaten keresztül találkoznak majd, egyedül az anya egyik testvére és annak két gyereke látogatja meg őket személyesen, de ők a biztonság kedvéért nem náluk, hanem egy közeli hotelben szállnak meg.

"Egy kicsit unalmas lesz így, hogy nem lehet együtt az egész család"

- mondta Michaela, aki általában 20 szerettét szokta vendégül látni karácsonykor. De hozzátette, hogy nagyon boldogok új lakhelyükön, és egyáltalán nem bánják, hogy most nagyrészt a szabadban töltik az ünnepet.

„Fogalmunk sincs, mit fogunk csinálni” - Olaizola család, Madrid, Spanyolország

A Madridban élő Olaizoláék igazi multikulturális család: az anya, Kenza Mekouar Marokkóból származik, míg férje tősgyökeres madridi, de számos barátjuk és rokonuk van szerte a világban. Általában Marbellára utaznak és hegyet másznak karácsonykor, de a járvány most felülírta a terveiket. Idén otthon ünnepelnek két gyermekükkel, a 12 éves Ivannal és a 8 éves Sofiával, de az anya nagyon ügyel arra, hogy a nehézségek ellenére meglegyen a karácsonyi hangulat.

Ezúttal már sokkal korábban feldíszítette a karácsonyfát, és évek óta először képeslapokat is küldött távol élő szeretteinek. A karácsonyi menün azonban nem változtat: pulykát esznek tenger gyümölcseivel, és egy francia-marokkói desszerttel koronázzák meg a vacsorát. A programra azonban egyelőre még nincs tervük.

"Ez idei lesz az első olyan év, amikor fogalmam sincs, mit fogunk csinálni"

- mondta Kenza.

"Ez egyébként egy nagyon spanyolos dolog: nem tervezünk előre semmit"

- tette hozzá a párja, Juan.

Csendesen, szűk körben - Crewe család, Salzburg, Ausztria

Crewe-ék csendesebb és szűk körű karácsonyra készülnek. Mivel az angol apa szülei a szokásuktól eltérően idén nem tudják meglátogatni őket Salzburgban, ezért csak az osztrák anya, Eva szüleivel tudnak találkozni idén. Evának még a 97 éves nagymamája is él, de őt sem láthatja most személyesen.

A háromgyermekes családnál egyébként osztrák és brit szokások szerint ünneplik a karácsonyt. Szenteste nyitják ki az ajándékokat, de karácsonyi zoknikat fellógatnak a nappaliban. A hagyományos nagy angol ebéd azonban idén elmarad, mert spórolniuk kell, ezért most csak csirkét esznek. A gyerekek, Amelie, Elena és Matilda azonban gondoskodik majd az ünnepi hangulatról: együtt fognak karácsonyi dalokat játszani és énekelni, amit a szülők felvesznek videóra, és elküldik a nagyszülőknek.

"Idén minden elmarad, úgyhogy csendesebb lesz a karácsony. Sokkal többet fogunk videóchatelni, hiszen ez is több, mint a semmi, de azért hiányozni fognak a személyes találkozások"

- mondta az édesapa, Graham.Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


KARÁCSONY
Videó: Így kívántak boldog karácsonyt politikusaink
Volt aki csak az összekötözött fával fotózkodott, de láthattunk családi képet, vagy pihenős bejelentkezést is.

Link másolása

Gondosan komponált családi fotók, vagy egyszerű szelfik. Idén is változatos posztokkal kívántak boldog ünnepet a politikusok. Orbán Viktor öt unokájával, Márki-Zay Péter pedig népes családjával fotózkodott.

Jellemzően otthon készültek a képek, de akad munkahelyi is. Van, aki a csillogó karácsonyfáját mutatta be, más pedig az összekötözött fát örökítette meg.

VIDEÓ: Az RTL Híradó beszámolója


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
KARÁCSONY
Már december 25-én leszedi a karácsonyfát egy angol nő, a TikTokon azt is elárulta, hogy miért
Schofieldéknél évek óta hagyomány a karácsony esti pakolászás. A háttérben egy másnapra eső családi ünnep áll.

Link másolása

Évek óta minden december 25-én este 11-kor ugyanaz a programja Georgia Schofieldnek: a hartlepooli nő nekiáll leszedni a karácsonyfát és eltüntet minden ünnepi dekorációt a házból, írja a Daily Star. A fiatal angol nő a TikTokon magyarázta el több videóban, hogy miért szabadul meg ilyen gyorsan az összes karácsonyi díszítéstől.

Az elsőben az látszik, ahogy pillanatok alatt szétszedi a műfenyőt, majd visszaállítja a karácsony előtti állapotot órákkal az ünnepi ebédet követően:

@bruh.georgia Time to get on with the birthday decorating ? #schofieldfamily ♬ 100 Ways - Jackson Wang

A második videóból kiderül, hogy a kislányának karácsonyi második napjára, vagyis december 26-ra esik a születésnapja. Georgia pedig annál rosszabbat el sem tudna képzelni, ha neki is ugyanaznap lenne a szülinapja, minthogy a házban még ott áll a feldíszített fenyő és mindenki a karácsonnyal van elfoglalva, nem pedig az ő születésnapjával:

@bruh.georgia Reply to @dayandaya #schofieldfamily ♬ original sound - Georgia Schofield ♥️?

A fiatal nő szerint nincs ezzel semmi gond, náluk már igazi családi hagyomány lett a karácsony esti karácsonytalanításból.

A kommentelők egy része csodálja az odaadó anyát, amiért a saját érdekeit háttérbe szorítva még a karácsonyt is a gyereke születésnapjának rendeli alá. Mások szerint viszont túlzás a karácsony ilyen gyors felszámolása. Sokan például kifejezetten örülnének, ha még a feldíszített fa mellett ünnepelhetnék a születésnapjukat is.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

KARÁCSONY
Dwayne Johnson egy gyönyörű autóval lepte meg édesanyját karácsonyra
A színész édesanyja elsírta magát, amikor meglátta az autót.

Link másolása

Bizony van eset, amikor a zord külső érző szívet takar. Dwayne Johnson, a Szikla szolgáltatott a napokban erre ékes bizonyságot. A 49 éves színész ugyanis egy autóval lepte meg karácsony alkalmából az édesanyját. Ráadásul nem is akármilyen járgányt kapott, pontosan egy Cadillac CT5-ös terepjárót.

Dwayne Johnson két kislányával együtt adta át a csodás ajándékot édesanyjának. A megható pillanatot videóra vették, amit színész meg is osztott a közösségi oldalán.

Ez aztán jólesett. Meglepni anyut egy új autóval karácsonykor...lesokkoltam! Még sírt is egy picit. Aztán mikor behuppantak mellé az autóba az unokái, na, az volt a tiszta boldogság neki. Még Hobbs, a kutyám is kíváncsiskodott a kocsi után, szájában a gumicsirkéjével. Rettenetesen hálás vagyok, hogy anyukámat ilyen ajándékokkal lephetem meg, hiszen pokoli nehéz élete volt. Ahogy ő, úgy én sem veszek semmit magától értetődőnek az életben. Ennél sokkal többet is érdemel

- írta posztjában a színész.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

KARÁCSONY
Olyan élethű lett egy mozgó karácsonyi dekoráció, hogy a szomszédok kihívták a tűzoltókat az ereszen ragadt férfihoz
A Karácsonyi vakáció című családi vígjáték egyik jelenetét szerette volna megidézni a ház tulajdonosa a mozgásérzékelőre bekapcsoló ereszmarkoló robottal.

Link másolása

Örökre emlékezetes marad egy New Jersey államban élő férfi idei karácsonyi dekorációja a környéken élőknek és a tűzoltóknak egyaránt. Doug Peterson arra gondolt, hogy ebben az évben megidézi Chevy Chase emlékezetes szerencsétlenkedését a Karácsonyi vakáció című vígjátékból, amikor a Clark Griswoldot alakító színész a háztetőre próbál rögzíteni több ezer izzót, de a művelet közben lezuhan és az ereszen lógva jajveszékel, írja az Indy100.

Peterson semmit nem bízott a véletlenre: olyan bábot készített, aminek kapálózását és segítségért könyörögését egy közeli fára szerelt mozgásérzékelő aktiválta. A tökéletes hatás kedvéért a díszlethez tartozott még egy eldőlt létra és a tetőről össze-vissza lógó égősor is.

A különleges dekoráció működését a YouTube-ra felöltött videóból lehet a legjobban megérteni:

A karácsonyi tréfa olyan élethűre sikerült, hogy a szomszédok még a tűzoltókat is kihívták a háztetőbe kapaszkodó férfihoz.

Peterson a TikTokra is feltöltött több videót a mára világhírűvé lett karácsonyi dekorációról. Az egyikben még a báb készítésének fázisait is bemutatja, majd a felvétel végén láthatók a tűzoltók, amint szirénázva a házhoz érkeznek:

@survivordiet

##ChristmasLightsGoneWrong ♬ original sound - survivordiet

A kommentelőket megosztja az ötletes karácsonyi dekoráció, bár többen nem értik, miért riasztották egyből a tűzoltókat ahelyett, hogy segíteni próbáltak volna a bajba jutott férfinak. Akad olyan hozzászóló, aki szerint eddig egy halloweeni díszítés vitte a prímet, amikor valaki a ház tetejére tett egy élethű műhullát. Szerinte Peterson izgő-mozgó karácsonyi ereszmarkolója még ennél is sokkal jobban sikerült.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk