KARÁCSONY

A kevesebb több – Miért nem jó, ha túl sok ajándékot adsz a gyerekednek karácsonyra?

Elég egy hasznos, biztosan örömet okozó ajándék, a többi pénzt pedig inkább költsd a karácsonyi menüre és közös családi programokra - javasolja egy nevelési tanácsadó.
Fotó: Sigmund/Unsplash - szmo.hu
2021. december 16.


Link másolása

Egyértelmű, hogy a gyerekek elsősorban az ajándékok miatt várják a karácsonyt. A szülők pedig természetesen mindig szeretnék boldoggá tenni a gyerkőceiket azzal, hogy nekik tetsző meglepetéseket tegyenek a fa alá. De a kevesebb néha több - figyelmeztet egy ausztrál nevelési tanácsadó. Maggie Dent a Sunnak mondta el, mire kell figyelni, amikor ajándékot választunk a gyerekünknek, és miért ártunk nekik, ha túl bőkezűek vagyunk az ajándékokkal.

Mint mondta, nagyon fogyasztói társadalomban élünk, ami óriási nyomást gyakorol a jó szándékú szülőkre. Úgy érzik, játékokat és mindenféle kütyüt kell vásárolniuk a gyereküknek, hogy ezekkel is segítsék a fejlődésüket. Valójában azonban a túl sok játék korlátozhatja a gyerek kreativitását és bizonyos dolgoktól való függőséghez vezethet. Nem beszélve arról, hogy hamar meg is unhatja az új dolgokat.

"A gyerekeknek, különösen a kicsiknek nincs szükségük sok holmira. Valószínűleg többet tanulnak abból és jobban elvannak azzal a dobozzal, amelybe a játékot csomagolták, mint magával a játékkal"

- magyarázta a szakértő.

Azt tanácsolja a szülőknek, hogy ne vigyék túlzásba az ajándékvásárlást, a játékokon megspórolt pénzt inkább arra fordítsák, hogy ízletes és minőségi ételeket tehessenek a gyerekek elé az ünnepi asztalra, és csináljanak inkább közös programokat.

"Jobb, ha egyetlen, hasznos ajándékot adsz több helyett, amelynek valóban örül a gyermeked"

- mondta.

A szülőknek érdemes ügyelniük arra is, hogy ne olyan ajándékokat vegyenek, amelyeken a testvérek összeveszhetnek. Inkább olyan játékokat válasszanak, amelyek hatására a gyerkőcök felkelnek a kanapéról. De a társasjáték is remek ötlet, hiszen sokat taníthat nekik, például türelmet és azt, hogy jól kezeljék a vereséget.

Ugyanakkor az is nagyon fontos, hogy a szülők megtanítsák gyerekeiket arra, hogy jó dolog másoknak segíteni és örömet okozni. Be lehet vonni őket a sütemények sütésébe, esetleg közösen készíthetnek valami apróságot a szomszédoknak, vagy a helyi rászorulóknak.

"Valójában az együtt töltött idő a legjobb ajándék, amit szülő adhat a gyermekének"

- hangsúlyozta a tanácsadó.

William Hanson etikett szakértő pedig arról beszélt, hogy az is káros, ha valaki elárasztja ajándékfotókkal a közösségi oldalát. Szerinte azzal nincs probléma, ha valaki megengedheti magának, hogy több tízezret költsön a gyerekei ajándékára, de az ciki, ha úgy érzik, ezt tudatniuk kell másokkal is.

"Az a legjobb, ha semmilyen módon nem mutogatjuk az ajándékokat. Gondoskodni kell róla, hogy a gyerekek tudják azt, hogy milyen szerencsések, és ne vegyék természetesnek a sok drága ajándékot" - tanácsolja.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


KARÁCSONY
Videó: Így kívántak boldog karácsonyt politikusaink
Volt aki csak az összekötözött fával fotózkodott, de láthattunk családi képet, vagy pihenős bejelentkezést is.

Link másolása

Gondosan komponált családi fotók, vagy egyszerű szelfik. Idén is változatos posztokkal kívántak boldog ünnepet a politikusok. Orbán Viktor öt unokájával, Márki-Zay Péter pedig népes családjával fotózkodott.

Jellemzően otthon készültek a képek, de akad munkahelyi is. Van, aki a csillogó karácsonyfáját mutatta be, más pedig az összekötözött fát örökítette meg.

VIDEÓ: Az RTL Híradó beszámolója


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
KARÁCSONY
Már december 25-én leszedi a karácsonyfát egy angol nő, a TikTokon azt is elárulta, hogy miért
Schofieldéknél évek óta hagyomány a karácsony esti pakolászás. A háttérben egy másnapra eső családi ünnep áll.

Link másolása

Évek óta minden december 25-én este 11-kor ugyanaz a programja Georgia Schofieldnek: a hartlepooli nő nekiáll leszedni a karácsonyfát és eltüntet minden ünnepi dekorációt a házból, írja a Daily Star. A fiatal angol nő a TikTokon magyarázta el több videóban, hogy miért szabadul meg ilyen gyorsan az összes karácsonyi díszítéstől.

Az elsőben az látszik, ahogy pillanatok alatt szétszedi a műfenyőt, majd visszaállítja a karácsony előtti állapotot órákkal az ünnepi ebédet követően:

@bruh.georgia Time to get on with the birthday decorating ? #schofieldfamily ♬ 100 Ways - Jackson Wang

A második videóból kiderül, hogy a kislányának karácsonyi második napjára, vagyis december 26-ra esik a születésnapja. Georgia pedig annál rosszabbat el sem tudna képzelni, ha neki is ugyanaznap lenne a szülinapja, minthogy a házban még ott áll a feldíszített fenyő és mindenki a karácsonnyal van elfoglalva, nem pedig az ő születésnapjával:

@bruh.georgia Reply to @dayandaya #schofieldfamily ♬ original sound - Georgia Schofield ♥️?

A fiatal nő szerint nincs ezzel semmi gond, náluk már igazi családi hagyomány lett a karácsony esti karácsonytalanításból.

A kommentelők egy része csodálja az odaadó anyát, amiért a saját érdekeit háttérbe szorítva még a karácsonyt is a gyereke születésnapjának rendeli alá. Mások szerint viszont túlzás a karácsony ilyen gyors felszámolása. Sokan például kifejezetten örülnének, ha még a feldíszített fa mellett ünnepelhetnék a születésnapjukat is.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

KARÁCSONY
Dwayne Johnson egy gyönyörű autóval lepte meg édesanyját karácsonyra
A színész édesanyja elsírta magát, amikor meglátta az autót.

Link másolása

Bizony van eset, amikor a zord külső érző szívet takar. Dwayne Johnson, a Szikla szolgáltatott a napokban erre ékes bizonyságot. A 49 éves színész ugyanis egy autóval lepte meg karácsony alkalmából az édesanyját. Ráadásul nem is akármilyen járgányt kapott, pontosan egy Cadillac CT5-ös terepjárót.

Dwayne Johnson két kislányával együtt adta át a csodás ajándékot édesanyjának. A megható pillanatot videóra vették, amit színész meg is osztott a közösségi oldalán.

Ez aztán jólesett. Meglepni anyut egy új autóval karácsonykor...lesokkoltam! Még sírt is egy picit. Aztán mikor behuppantak mellé az autóba az unokái, na, az volt a tiszta boldogság neki. Még Hobbs, a kutyám is kíváncsiskodott a kocsi után, szájában a gumicsirkéjével. Rettenetesen hálás vagyok, hogy anyukámat ilyen ajándékokkal lephetem meg, hiszen pokoli nehéz élete volt. Ahogy ő, úgy én sem veszek semmit magától értetődőnek az életben. Ennél sokkal többet is érdemel

- írta posztjában a színész.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

KARÁCSONY
Olyan élethű lett egy mozgó karácsonyi dekoráció, hogy a szomszédok kihívták a tűzoltókat az ereszen ragadt férfihoz
A Karácsonyi vakáció című családi vígjáték egyik jelenetét szerette volna megidézni a ház tulajdonosa a mozgásérzékelőre bekapcsoló ereszmarkoló robottal.

Link másolása

Örökre emlékezetes marad egy New Jersey államban élő férfi idei karácsonyi dekorációja a környéken élőknek és a tűzoltóknak egyaránt. Doug Peterson arra gondolt, hogy ebben az évben megidézi Chevy Chase emlékezetes szerencsétlenkedését a Karácsonyi vakáció című vígjátékból, amikor a Clark Griswoldot alakító színész a háztetőre próbál rögzíteni több ezer izzót, de a művelet közben lezuhan és az ereszen lógva jajveszékel, írja az Indy100.

Peterson semmit nem bízott a véletlenre: olyan bábot készített, aminek kapálózását és segítségért könyörögését egy közeli fára szerelt mozgásérzékelő aktiválta. A tökéletes hatás kedvéért a díszlethez tartozott még egy eldőlt létra és a tetőről össze-vissza lógó égősor is.

A különleges dekoráció működését a YouTube-ra felöltött videóból lehet a legjobban megérteni:

A karácsonyi tréfa olyan élethűre sikerült, hogy a szomszédok még a tűzoltókat is kihívták a háztetőbe kapaszkodó férfihoz.

Peterson a TikTokra is feltöltött több videót a mára világhírűvé lett karácsonyi dekorációról. Az egyikben még a báb készítésének fázisait is bemutatja, majd a felvétel végén láthatók a tűzoltók, amint szirénázva a házhoz érkeznek:

@survivordiet

##ChristmasLightsGoneWrong ♬ original sound - survivordiet

A kommentelőket megosztja az ötletes karácsonyi dekoráció, bár többen nem értik, miért riasztották egyből a tűzoltókat ahelyett, hogy segíteni próbáltak volna a bajba jutott férfinak. Akad olyan hozzászóló, aki szerint eddig egy halloweeni díszítés vitte a prímet, amikor valaki a ház tetejére tett egy élethű műhullát. Szerinte Peterson izgő-mozgó karácsonyi ereszmarkolója még ennél is sokkal jobban sikerült.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk