/karacsony/5-kaprazatos-hazai-adventi-vasar/
hirdetés

KARÁCSONY

5 káprázatos hazai adventi vásár

Ha nincs még programotok az adventi hétvégékre, akkor a hazai vásárokat járjátok be. Nem fogtok csalódni.

Link másolása

hirdetés

Közeledik advent ideje, ideje tervezni a karácsony előtti programokat. Itthon sokfelé rendeznek adventi és karácsonyi vásárokat. Ám mivel lehetetlen lenne bemutatni egyetlen cikkben az összes hazai rendezvényt, a legnagyobbak közül választottunk ki önkényesen ötöt. Budapest szándékosan nem szerepel a helyszínek között, most Magyarország megyeszékhelyeire szerettük volna felhívni a figyelmet. A szokásos vásári programok mellett ajánlunk néhány helyi látnivalót is.

Győr

A Téli Fesztivál idén sem marad el. November 28-án kapcsolják be a díszkivilágítást a városban, és a Széchenyi téren ünnepi fényjátékkal várnak benneteket. Mint minden évben, felállítják a karácsonyfát, lesz betlehem, rénszarvasszán. A vásár december 23-án zár, szilveszter éjjelén viszont a téren ezrekkel együtt búcsúztathatjátok a 2014-es évet. Forralt bor és sült gesztenyét egészen biztosan kaptok a vásárban.

Ezt se hagyjátok ki:

hirdetés

Győrött lehetetlen úgy sétálni a belvárosban, hogy ne botlanátok műemlékekbe, látnivalókba. Érdemes tehát először csak sétát tenni. Nézzétek meg a Bazilikát a Káptalandombon, benne a történelemkönyvekből ismert Szent László hermája, illetve a vérző könnyeket ejtő Szűzanya képe, amely csak úgy vonzza a hívő zarándokokat. A számtalan ódon épület közül az egyik legizgalmasabb a középkorban épült, masszív Kreszta-ház - ma a Kovács Margit gyűjteménynek ad otthont. A Zichy-palotában a babakiállítás vár benneteket.

VIDEÓ: Ilyen volt a 2013-as adventi vásár Győrött

Szeged

Egyszerre három helyszínen indítják el a Karácsonyi Ünnepi Heteket, amely december 23-án zárul. Az adventi programokat november 28-án 17 órakor nyitják meg a Hestia Tűz és Fény Show tűzzsonglőreinek műsorával, akik a Dugonics térről a Széchenyi térig voulnak. A Széchenyi téri vásáron a tavalyihoz hasonlóan LED izzók tízezreiből áll majd az ünnepi díszvilágítás. A szalmalabirintus a felnőtteknek és a gyerekeknek is izgalmas lesz, a tér Takaréktár utca felőli részén pedig diafilm-vetítés és meseolvasás várja a kicsiket egy félig nyitott faházban. A hagyományos adventi kirakodóvásárban a kézműves díszgyertyáktól a mézeskalácsig szinte mindent megtaláltok.

Ezt se hagyjátok ki:

Európa egyik legszebb terét, a Dóm-teret a Fogadalmi templommal, illetve híres árkádsoraival, amelyek egy-egy régi vármegyénk címerét és a Nemzeti Emlékcsarnokot rejtik - szobrai és domborművei a magyar történelem, irodalom, művészet és tudomány kiváló alakjait ábrázolják. A Móra Ferenc Múzeumban december 16-ig láthatjátok a pazar egyiptomi kiállítást, az állandó tárlatok közül pedig a Szeged történetét és a korabeli patikákat bemutató gyűjtemény egészen biztosan tetszeni fog. A Stefánián is tegyetek egy sétát. A Kárász utcán, a Klauzál téren és környékén pedig nagyszerű cukrászdákat és kávézókat találtok.adventszeged

cimlap

Papdi Balázs fotója

Eger

2014-től újra a Dobó téren rendezik a Karácsonyfalva nevű adventi vásárt. Nemcsak a tér újult meg, hanem új faházakat is emeltetett a város. Ünnepi fényekkel árasztják el Eger főterét, ahol édességeket falatozhattok, forró puncsot és és forralt bort ihattok. Az adventi színpadon változatos programok várnak benneteket. A kézműves termékek között rengeteg izgalmas dolgot találtok majd: textil ajándéktárgyakat, festményeket, tradicionális gobelineket, kerámiákat, ékszereket. No meg magyar pálinkák és borok nélkül nem is lenne az igazi a vásár.

Ezt se hagyjátok ki:

Természetesen a Várat, a Hild József tervei alapján készült gyönyörű klasszicista Bazilikát és a minaretet kár lenne kihagyni. Apropó, tudtátok, hogy ez hazánk legmagasabb, illetve az egykori Oszmán Birodalom legészakibb minaretje? A városban tett séta kötelező eleme lehet a Gárdonyi Géza emlékmúzeum és a Kopcsik Marcipánia. Utóbbi lélegzetelállító cukrászati kiállítás: Kopcsik Lajos cukrász Oscarral, Venesz díjjal jutalmazott, Guinness-rekorder, cukrász világ- és olimpiai bajnok cukrászmester és tanítványainak munkáját mutatja be a használati eszközöktől 120 cukormasszából, illetve marcipánból készült tárgyig.

46

45

Vámossy Béla‎ képei

Debrecen

A Kossuth téren találjátok meg a tradicionális karácsonyi vásárt. Rendszerint számos kulturális és gasztronómiai program, például koncertek sora kíséri az adventi programsorozatot.

Ezt se hagyjátok ki:

A város jelképévé vált klasszicista stílusú, letisztult belső kialakítású Református Nagytemplomot egyrészt, mert ez hazánk legnagyobb kálvinista temploma, másrészt mert itt őrzik Kossuth Lajos karosszékét. Az Aranybika Szálló az ország legrégebbi, ma is műkődő szállodája. A közelében álló Városháza is gyönyörű. Nézzétek meg a Zsinagógát és a csonka tornyú református kistemplomot is. Ha pihenni szeretnétek, akkor a Aquaticum Gyógy- és termálfürdőben lazulhattok el, ha pedig arra vágytok, hogy egy jót egyetek, akkor a Belga sörözőbe térjetek be.asp_620_debrecen2

Pécs

A negyedik Pécsi Adventi Kézműves és Mesevásárnak idén a Széchenyi tér, a Kossuth tér és az Irgalmasok útja ad otthont. Felépítik a Télapó Házát, lesz fényfestés, épületvetítés, esténként pedig anygal száll le a Nádor Szálló egyik ablakából. Ha ez önmagában nem lenne elég, akkor nézzetek szét a városban.

Ezt se hagyjátok ki:

Feltétlenül nézzétek meg a Székesegyházat varázslatos hangulató altemplomával! Az egykori Oszmán Birodalom emlékei, például Gázi Kászim pasa dzsámija vagy Jakováli Hasszán dzsámija a minarettel igazán érdekes látnivalók. Mi semmiképpen nem hagynánk ki a római kori kőtárat, amely arról tanúskodik, hogy Sophianae milyen fontos központja volt az egykori Pannóniának. A Cella Septichora és a Vasarely Múzeum sem maradhat ki a programok közül.Pecs_Soki_Tamas

Sóki Tamás fotója

Fotók forrása: Szeretlek Magyarország, Eger Facebook oldala, Pécs Facebook oldala.

Ha érdekes volt az összeállítás, oszd meg másokkal is!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk