KAPCSOLAT

„Egyszerre két kapcsolatban élni rengeteget ad, de óriási felelősség is”

Ádám és barátnője, Emese két éve határozták el, hogy másokat is beengednek az életükbe, ráadásul nem csak egyéjszakás kalandokra. A poliamor kapcsolatok fenntartása izgalmas, érzelmileg ugyanakkor megterhelő is.

Link másolása

A harmincas pár, Ádám és Emese négy és fél éve él együtt, az utóbbi két évben már poliamor kapcsolatban. Minden akkor kezdődött, amikor Emese két éve felvetette barátjának: mit szólna, ha mindketten nyitnának mások felé?

Azt is egyértelművé tette, hogy ebbe nemcsak az alkalmi szex férhetne bele, hanem akár egy mélyebb viszony, a másokkal való rendszeres időtöltés, még egy párhuzamos kapcsolat is.

Ádám először nehezen fogadta a felvetést: “Egyáltalán nem voltam felkészülve rá. Addig monogám kapcsolatokban éltem, ilyen volt a beállítottságom. Bennem is felmerültek az ilyenkor szokásos kérdések: vajon én nem vagyok neki elég, ha másra vágyik? És mi lesz, ha valakiért elhagy engem?”

Az érzés, hogy kimaradok valamiből

Emese azonban újra és újra felhozta a témát. Őszintén beszélt az érzéseiről: elmondta, hogy idővel minden korábbi kapcsolatában felmerült benne az újdonság iránti igény, de ilyenkor végül mindig a szakítás mellett döntött.

“Most viszont változtatni akart ezen a mintán. Rájött, hogy nem az a jó út, ha mindenkit kidob. Én voltam az első, aki mellett azt mondta, hogy ehelyett inkább próbáljunk valami más megoldást találni. Természetesen már az elején tisztáztuk, hogy alapelv a kölcsönösség: amit ő megtehet, azt megtehetem én is” – mondja Ádám.

A férfinak ezzel együtt is időbe telt alkalmazkodni a megváltozott feltételekhez. Ebben sokat segített, hogy Emesével rengeteget beszélgettek, a következő fél évben szinte csak ez volt köztük a téma.

“A szó hagyományos értelmében soha nem éreztem féltékenységet, inkább az zavart, hogy kimaradok valamiből, ha otthon ülök, amíg ő mással ismerkedik. Arra volt szükségem, hogy amit ő tesz, azt én is megtegyem – vagyis ne csak a lehetőségem legyen meg rá, hanem konkrét élményeket is szerezzek. Amikor az én életemben is megjelentek mások, helyrebillent köztünk az egyensúly.”

A pár azóta is jórészt külön utakon jár, új partnereiken jellemzően nem “osztoznak”. Eközben viszont arra is hangsúlyt fektetnek, hogy folyamatosan kommunikálják a másik felé: továbbra is ők a legfontosabbak egymás számára:

“Ebbe nem szabad akkor belemenni, ha a kapcsolat egyébként nem működik jól, és egy ilyen felállástól várjuk a megmentését. Aki mégis így tesz, annak biztosan csúnya szakítás lesz a vége.”

Nyitott kapcsolat vagy poliamoria?

Ádám és Emese együtt élnek, közösen terveznek családot, együtt szőnek hosszú távú terveket. Előfordul, hogy együtt látogatnak el swingerklubba, de inkább külön-külön szoktak randizni másokkal. Erről mindig beszámolnak egymásnak, de csak általánosságban, konkrét részletek megosztása nélkül, mivel senkit nem akarnak a háta mögött kibeszélni.

„Egészen furcsa szituációk is adódtak már, például amikor arról kell egyeztetnünk, mikor üres a lakás, mert a másik épp valaki olyat talált, akihez nem lehet feljárni. Ezt persze nem könnyű megélni, ha nekem épp nincs senkim, de ilyenkor arra gondolok, hogy egy másik esetben majd akár fordítva is lehet” – magyarázza Ádám.

De hogyan fogadta a környezetük ezt a felállást? A férfi a közeli barátait hamar beavatta, mivel nem akarta, hogy azt higgyék, megcsalja Emesét, amikor épp más lánnyal jelenik meg előttük.

„Fel se merült, hogy ne vállaljam fel, mint ahogy mások a szeretőjüket titkolják. Akivel Emese mellett hosszabb távon (tehát nem csak alkalmi kalandként) együtt vagyok, ugyanúgy az életem része, semmilyen szinten nem szeretném hátrébb sorolni. Már a legelején nyilvánvalóvá tettem, hogy az együttélés és a családalapítás perspektíváján kívül mindent szeretnék megélni vele is, amit egy kapcsolatban lehetséges.”

A családjuk viszont kivétel: mindketten azt mondják, előttük jobb ezt titokban tartani. Nem azért, mert bárkit szégyellnének, inkább az eredendően konzervatív beállítottságuk miatt. „Biztosan azt hinnék, hogy valami nincs rendben köztünk, pedig egyáltalán nem ez a helyzet.”

Ami az új partnereket illeti, a pár tapasztalata szerint minél fiatalabb valaki, annál elfogadóbb. Sokaknak már a szemük sem rebben a történet hallatán, de azért mindig akadnak, akiknek el kell magyarázni, hogy ez az egész nem amiatt van, mert már kevésbé vonzódnak egymáshoz.

„Sokszor lehet olvasni kommentekben, hogy aki igazán szereti a párját, annak nincs igénye mellette senkire. Szerintünk ez egyszerűen nem igaz: az vesse ránk az első követ, aki bármilyen szerelmes is volt, még soha nem gondolkodott el azon, milyen lenne valaki mással is együtt lenni. És ez semmit nem vesz el abból, amit a párja iránt érez, sőt, egy beteljesült viszony sokkal inkább hozzáad. Csak másoknak egy-egy ilyen megélésre rámegy a kapcsolatuk, pedig ennek egyáltalán nem kéne így történnie.”

Míg a nyitott kapcsolat alatt a többség olyan párkapcsolatot ért, amibe beleférnek a szexuális kalandok, Ádám és Emese poliamoriában élnek. Ez kettőnél több személy közti intim kapcsolat(ok) egyidejű gyakorlata, kívánsága vagy elfogadása, amelyről minden szereplőnek tudomása van és a hozzájárulását is adja. Ez azt jelenti, hogy a felek párhuzamosan több emberhez is kötődhetnek, több mindenkibe lehetnek szerelmesek. A poliamoria része lehet akár két-három egyenrangú kapcsolat fenntartása is, amelyek között néha van hierarchia, néha nincs. Ez minden esetben egyéni döntés kérdése.

Néha épp olyan nehéz, mint eltitkolni egy megcsalást

Számos pár van, akik nyitott kapcsolatban élnek és nem térnek ki a szexuális kalandok elől. Az azonban sokkal ritkább, hogy valakinek egyszerre két párkapcsolata legyen: két személlyel töltsön időt és két személy iránt vállaljon érzelmi felelősséget is.

Ádám másfél évvel a kapcsolata megnyitása után ismerkedett meg Fannival, aki előtt nem titkolta, hogy milyen körülmények közül érkezik az életébe.

A férfinek eleinte főleg az önbizalmát és önképét erősítette, hogy két nőnek is fontos, valamint azt várta az egésztől, hogy a kölcsönösség jegyében jobban el tudja majd fogadni barátnője hasonló kalandjait. Ez így is történt, ma már azonban úgy érzi: Fanni személye az, amiért igazán megérte, mert őszintén megszerette az új barátnőjét is.

“Egyszerre két kapcsolatban élni rengeteget ad, de óriási felelősség is. Mindig is igyekeztem a szexen túl minőségi időt tölteni Fannival, közös programokat szervezni, akár elutazni egy hétvégére. Hetente kétszer-háromszor is nála alszom, amit Emese szerencsére nagyon megértően fogadott” – mondja.

Ádám a kapcsolatuk hullámvölgyeiből azt is megtapasztalta: semmivel sem kevésbé fájdalmas a szakítás, ha vár otthon valaki, hogy megvigasztaljon.

„Folyamatosan oda kell figyelnem Fannira, nehogy bármiben is kevesebbnek érezze magát, vagy úgy élje meg, ő csak a ‘kettes számú’ az életemben. Ez az egyensúlyozás néha épp olyan nehéz, annyi energiát kell beletenni, mintha megpróbálnék eltitkolni egy megcsalást. Mégis vállalom, mert igazán fontossá vált számomra” – teszi hozzá.

Nem várhatjuk ettől a kapcsolatunk megmentését

De mi szükséges ahhoz, hogy valaki sikeresen működtessen egy Ádám és Emese kapcsolatához hasonló felállást?

“Az első pár évben nem tudtam volna ebbe belemenni. Egy ilyen helyzethez nagyfokú bizalom és elkötelezettség kell, ami idő, mire kialakul egy pár életében. Sokan azt hiszik, egy poliamor helyzetben biztosan elhagynák őket, pedig ez egy hagyományos kapcsolatban is bármikor bekövetkezhet” – vélekedik a férfi.

Ádám szerint amióta így élnek, még csökkent is az esélye, hogy valaha otthagyja a barátnőjét. Ebben segít, hogy ha megtetszik neki valaki más, akkor – kölcsönös vonzalom esetén – megtapasztalhatja, milyen azzal az illetővel. Így nem maradnak elnyomott vágyak, kínzó „mi lett volna, ha…” érzés.

Lényeges még az is, hogy minden résztvevő félben legyen valódi nyitottság a nem monogám kapcsolati forma iránt, különben – még ha kezdetben annak is tűnik – hosszú távon biztosan nem lesz fenntartható a felállás.

Hogy mit tartogat a jövő Ádámék számára? Az biztos, hogy Emesével akar családot alapítani, és szerinte azután is tudnak majd másokkal ismerkedni, ha egyszer gyerekük születik.

“A logisztika biztosan nehezebb lesz, de azt meg lehet oldani, más akadályát pedig nem látom, miért ne folytathatnánk bármeddig.”


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


KAPCSOLAT
Három hónap után tudta meg, hogy a párja pornózik: „Elvesztettem a férfiakba vetett hitemet”
Az egykori brit valóságshow-sztárt sokkolta, amikor kiderült a titok, de nem ez volt a legrosszabb, amit megtudott.

Link másolása

Becsapva érzi magát a brit valóságshow-szereplő, aki három hónap járás után tudta meg, hogy a párja a felnőttfilmiparban dolgozik.

AJ Bunker a brit Love Island című társkereső reality hetedik, tavaly sugárzott évadában tűnt fel, de csak hat napig tudott a villában maradni. Ennek ellenére ismertté vált, az Instagramon 111 ezren követik. Most azért tűnt fel újra a bulvármédiában, mert elárulta, hogy szakított a párjával. A szakítás oka, hogy kiderült: a férfi nem az, akinek mondta magát.

A 28 éves nő elmondta, már két éve szingli volt, amikor megismerkedett a férfival egy eseményen. Álomférfiként írta le, aki azt mondta neki, hogy modell, emellett pedig egy futballedzői cégnél dolgozik.

Három hónapig minden szép és jó volt. Egészen addig, amíg AJ rá nem jött, hogy a férfi nem modell, hanem pornószínész, ráadásul melegpornókban szerepel.

„Extrém pornó volt. Csak férfiak voltak benne, és egyértelműen felismertem őt is. Nagyon elkeseredtem, és nem gondoltam, hogy jöhet még ennél rosszabb is. Aztán kiderült azt is, hogy az egyik meleg barátját arra kérte, küldjön neki képeket. Ráadásul a barátaim mutattak egy képet egy ocsmány tangáról, ami a pulcsijában volt összegyömöszölve. Nem akartam elhinni, hogy más fehérneműjét hozta el és hagyta ott nálam. Azt mondta, azért hazudott arról, mivel foglalkozik, mert azt hitte, ha tudnék róla, akkor esélyt sem adok neki. Ez viszont egy olyan trauma volt nekem, hogy azonnal szakítottam vele”

– mesélte a Sunnak.

A korábbi realityszereplő azt mondta, úgy érzi, a férfiak kihasználják a műsorral szerzett ismertsége miatt, ezért nehezebben is megy neki a párkeresés. Elárulta, hogy amikor a show után randizott valakivel, akkor is kiderült, hogy a srác csak rajta keresztül akart bekerülni egy tévéműsorba.

„Elveszítettem a hitemet a férfiakban. A Love Island egyáltalán nem segített, mert ott sem találtam rá a szerelemre, és azóta sem volt tartós kapcsolatom. Már nehezen engedem közel magamhoz az embereket. Nehéz megbíznom bárkiben is, mert az az érzésem, hogy vagy ki akarnak használni, vagy csak azért vannak velem, hogy elmondhassák, lefeküdtek egy Love Island-lánnyal”

– panaszolta az OK! magazinnak.

A Love Islanddel kapcsolatban azt is elmondta, hogy szerinte nagyobb sikerrel járt volna, ha idősebb, érettebb férfiakkal van a villában, mert akiket ott megismert, azok szerinte nem voltak hozzá valók. Ennek ellenére nem bánta meg a szereplést, sőt bármikor kipróbálná magát újra.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
KAPCSOLAT
A Rovatból
Szakított a brit férfi az ukrán menekülttel, aki miatt tavasszal elhagyta a családját
Szombaton borult ki a bili, amikor erőszakba torkollt a férfi 30. születésnapi bulija.

Link másolása

Kiadta az útját Tony Garnett annak a 22 éves ukrán menekültnek, aki miatt májusban elhagyta feleségét és két közös lányukat, írja a Daily Mail. A férfi szerint idővel Szofija egyre erőszakosabb lett: a nő komoly alkoholproblémákkal küzd, ráadásul a napokban késsel esett neki a közösen bérelt ház falának.

A helyzet szombaton fajult el igazán, amikor a férfi 30. születésnapját ünnepelték. Az időnként agresszív dühkitöréseket produkáló Szofija felkapott egy kést, és két másik ukrán menekült jelenlétében többször a falba vágta. A férfi ekkor kihívta a rendőrséget, mivel komolyan aggódott a saját biztonságáért, röviddel később pedig szakítottak.

Garnett elmondása szerint mindent megtett a kapcsolatért, és azért, hogy az ukrán nő az országban maradhasson. Egy ponton túl azonban nem tolerálhatta tovább az egyre erőszakosabb Szofiját. A férfi most már úgy látja, hibát követett el, amikor négy és fél hónapja az ukrán nőt választotta családja helyett. Hiába volt fülig szerelmes Szofijába, a nőnek van egy olyan oldala, amit képtelenség elviselni.

Mindenesetre próbál segíteni a Kijevből származó exének új lakást találni. Közben felvette a kapcsolatot Szofija Ukrajnában élő anyukájával, hogy próbáljon segíteni a lányának.

A biztonsági őrként dolgozó férfi reméli, hogy a hatóságok nem toloncolják ki az országból a fiatal nőt, aki idővel megtalálja Angliában a számítását. A pár néhány hónapja még esküvőt és közös gyerekeket tervezett.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

KAPCSOLAT
A Rovatból
11 ezer kilométert utazott Hawaiira első Tinder randija miatt az ír lány - Most már egy éves közös gyermekük
Clodagh sosem gondolta volna, hogy szerelmes lesz és családot alapít egy olyan férfival, aki a világ másik felén él.

Link másolása

A 22 éves Clodagh O'Sullivan nem gondolta volna, hogy társkeresőn találja meg a szerelmet, azonban nem is tévedhetett volna nagyobbat. Párjával, a 25 éves Brady Elliottal Tinderen hozta őket össze a sors, most pedig már egy közös gyerekük is van, az egyéves Jamie - írja a Sun.

Az ír lány már 5 hónapja volt szingli, amikor 2019-ben regisztrált Tinderre. Egy Brady nevű fiúval álltak párba, akit homályos képei miatt már törölni szeretett volna, azonban ekkor a fiú küldött neki egy memet az Office című sorozatból. Clodagh és Brady Instagramon folytatták a beszélgetést, ahol már hamar rájött a lány, hogy egy nagyon helyes és sármos amerikai sráccal beszélget.

„Az első randiról szőtt álmaim gyorsan szertefoszlottak, amikor Brady közölte velem, hogy csak Írországban nyaral, és valójában 7000 mérfölddel arrébb, Hawaiin él”

- emlékezett vissza a fiatal anyuka.

Brady a tengerészgyalogság orvosaként dolgozott, míg Clodagh a helyi kocsmában pultozott. A lány már kezdte elengedni a dolgot, hiszen a távolság miatt nehezen alakulhatott köztük bármi. Ekkor aztán megbeszéltek egy videóhívást, ahol Brady teljesen elvarázsolta őt és családjának is bemutatta. Clodagh is mesélt otthon édesapjának és nővérének a fiúról, akik támogatták őt. Nem sokkal később Clodagh a kis ír városból már a Hawaiira tartó gépen ült.

„Amikor novemberben felszálltam a repülőre, nagyon izgatott voltam, de aggódtam is, hogy a Bradyvel való kapcsolatom nem lesz ugyanolyan élőben. De minden aggodalmam elszállt abban a pillanatban, ahogy megpillantottam őt a repülőtéren. Adott nekem egy virágot, a hagyományos hawaii üdvözlésként, és mindketten azonnal éreztük a szikrát. Alig két nappal az első találkozás után hivatalosan is barát és barátnő lettünk, és egy héttel később kimondtuk: Szeretlek”

- mesélte Clodagh.

Két hetet töltöttek el együtt Hawaii-on, majd egyből szervezték a következő utazást. Karácsonykor Brady Írországba repült, ahol megismerte szerelme családját. A szerelem egyre erősebb lett köztük, így nem számított a 11 ezer kilométer távolság. Az egész 2020-as évük az utazásról szólt, majd eltervezték, hogy novembertől 3 hónapot Amerikában töltenek majd.

„De alig hat héttel a novemberi utazásunk után tudtam meg, hogy terhes vagyok. Tökéletes meglepetés volt, a barátaink és a családunk pedig nagyon örültek a hírnek”

- mondta az ír lány.

Clodagh, Brady és kisbabájuk, Jamie

Clodagh és Brady Írországba költöztek saját lakásukba, ahol Brady zenészként kezdett dolgozni egy pubban. Kisfiuk, Jamie 2021 júliusában látott napvilágot. Később Hawaiira terveznek költözni és már az esküvőre is gyűjtenek.

„Soha, egymillió év alatt sem gondoltam volna, hogy szerelmes leszek és családot alapítok egy olyan férfival, aki a világ másik felén él. Annyira örülök, hogy követtem a szívemet”

- tette hozzá Clodagh.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

KAPCSOLAT
Hat év után tudta meg, hogy a párja valójában a testvére – egy DNS-tesztből derült ki
Mindketten örökbeadott gyerekek voltak, fogalmuk sem volt a köztük lévő rokoni kapcsolatról, amikor felnőttként összejöttek. A sok hasonlóság viszont másoknak is feltűnt már.

Link másolása

"Most tudtam meg, hogy hat éve a testvéremmel járok" - kezdte megdöbbentő bejegyzését a Redditen egy 30 éves nő.

Őt is sokként érte, amikor kiderült számára, hogy az a férfi, akit a szerelmének hitt éveken át, valójában a vér szerinti bátyja. Elmesélte, hogy mindkettőjüket örökbe adták babakorukban, de ezt csak kamaszkorukban tudták meg. Szerencsére jó nevelőszülőkhöz kerültek, jó közegben nőttek fel. Már felnőttként találkoztak egymással, és mivel fogalmuk sem volt róla, hogy rokonok, összejöttek.

A nő elmondása szerint nemcsak külsőre találták egymást vonzónak, de az összhang is rögtön megvolt köztük, hamar rájöttek, hogy nagyon jól megértik egymást.

"Előtte soha nem találkoztam még senkivel, aki iránt azonnal vonzalmat és kötődést éreztem. Most már tudom, hogy ez a kényelemérzet és a sok közös azért van, mert ő a bátyám. És nem féltestvér."

Mint írta, éppen amiatt is érezték magukat közel egymáshoz, mert mindkettejüket örökbe adták kiskorukban. Végül pont ez volt az oka annak, hogy kiderült a titok, ugyanis kíváncsiak voltak a felmenőikre, ezért DNS-tesztet csináltattak. Az eredmény sokkolta a nőt, és mivel még ő sem tudta ezt megemészteni, egyelőre a párjának, illetve bátyjának sem tudta még elmondani.

A helyzetet még bizarrabbá teszi az, hogy a hat év alatt természetesen mindent csináltak, amit a párok szoktak: szerelmet vallottak, találkoztak egymás családjával, megünnepelték az évfordulókat, és persze szexeltek is. Már van egy közös házuk, abban viszont megegyeztek, hogy gyerekük nem lesz, mert egyikük sem vágyik rá.

"Nagyon remélem, hogy a teszteredmény hamis, hamarosan csináltatok is egy újat, de most pánkba estem. Kényelmes életünk van együtt, és még mindig ő életem szerelme"

- írta posztjában a nő, aki most már érti, miért mondogatták nekik sokan azt, hogy külsőre is nagyon hasonlítanak egymásra.

Megkérdezte a redditezőket, hogy ők mit tennének egy ilyen kellemetlen szituációban. Többen azt írták, hogy ők biztosan nem tárnák ezt a nyilvánosság elé. Sokakat megdöbbentett a történet, de a legtöbben azt tanácsolták a nőnek, hogy ha valóban testvérek, bármennyire is szeretik egymást, nem lehetnek együtt.

Forrás: LADBible


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk