KAPCSOLAT
A Rovatból
hirdetés

Első szerelem: miért nem felejtjük el soha?


Link másolása

Vele tanultuk meg, milyen a szerelem érzése.

Lehetséges, hogy az első szerelem élménye amiatt is felértékelődik, mert serdülőkorban sokszor a hormonok játszanak velünk. És minden élettapasztalat ellenére – legyenek azok rossz jegyek, családi konfliktusok, nagy győzelmek –, a szerelem érzése kiugrik közülük. Még egy felnőtt agyában is nagyon erős a neurológiai válasz, ha szerelmes lesz. Hasonló, mint a kokain. Ugyanolyan nagy a vágy.also_szerelem2

Jefferson Singer, a Connecticut-i Főiskola pszichológusa, akinek kutatásai az önéletrajzi emlékezetre összpontosítanak, azt mondja, hogy legtöbbünknek 15 és 26 éves kora között ahogy ő nevezi, "memória túltengése" van. Sok emlékünk van ebből a korból, amelyek többnyire pozitívak. Ez nemcsak azért van így, mert ebben az időszakban olyan sok "elsőnek" élünk, hanem azért is, mert több lehetőségünk van megtanulni, újrajátszani, újragondolni, átgondolni, és újra megtapasztalni mindent.

Singer szerint az első szerelmek bizonyos mértékben sablonként szolgálnak a későbbiekben. Ez a kapcsolat lesz az, amihez minden továbbit hasonlítunk és mérünk, ami veszélyes is tud lenni, ha az első kapcsolatunk izgalmas volt ugyan, de változékony és egészségtelen. Ha ugyanazt a magasságot és mélységet keressük a későbbi kapcsolatainkban is, legjobb esetben csak frusztrációt élünk meg, rosszabb esetben idegroncsokká válunk.

Annyira emlékezetesek, hogy árnyékként vetülnek ránk örökre. A legjobb tehát elkerülni – természetesen, ha el lehetne. Az első kapcsolatok annyira idealizáltak tudnak lenni, és irreális referenciaértékeket állítanak fel a későbbi kapcsolatokra nézve, hogy sokszor tényleg jobban járnánk, ha elkerülnénk. Ideális esetben ezek az értékek a második kapcsolatban is felébrednek.

De hogyan maradhatunk életben egy első kapcsolat után úgy, hogy ne váljunk örökre hajótörötté?

Tekintettel arra, hogy a legtöbbünknek az első szerelme 14 és 20 éves kora között jelenik meg az életében, meglepő és ijesztő lehet a gondolat, hogy egyben az utolsó is legyen. Linda, amerikai pszichológus különös érdeklődést mutat a téma iránt, miután hozzá ment első szerelméhez, Benhez, akivel 35 évig nem beszélt. "Ő volt az első szerelmem a gimiben, 4 évig voltunk együtt." – mondja Linda. "Én hozzá akartam menni, de ő jogi egyetemen szeretett volna továbbtanulni. Nagy volt rajta a nyomás. Szakítottunk. Mindketten megházasodtunk, majd elváltunk. Egy osztálytalálkozón újratalálkoztunk, ahol Ben azt mondta: "Azt hiszem,itt az ideje, hogy beszéljünk." 12 éve házasok vagyunk.elso_szerelem1

Az első szerelem bevésődik.

Fiatalon nem szeretnénk a kapcsolaton dolgozni, hiszen tovább akarunk haladni, új dolgokat kipróbálni. Az első szerelem vonzerejét sokan a pszichológiában használatos imprintinggel hozzák párhuzamba, amely azt jelenti, hogy erősen ragaszkodunk az első emberhez, akivel kapcsolatba kerülünk, ahogyan gyermekkorunkban az édesanyánkhoz fűzött szoros viszony és hatott erősen későbbi életünkre. Dr. David Nias, a londoni egyetem pszichológusa úgy véli, hogy az első szerelem valószínűleg egy egész életen át tartó kapcsolat, hiszen az első romantikus kapcsolatunk megegyezik az imprintinggel.

A bevésődés (impriniting) a pszichológiában (is) használt fogalom. Megfigyelések szerint az újonnan világra jött kiskacsák azonnal követni kezdik a körülöttük mozgó legnagyobb tárgyat, ami az ő esetükben a szülő. Így egy tartós kötődés alakul ki azzal, akit először megpillant a kicsi. Az élet korai szakaszában megélt pillanatok pedig kitörölhetetlen nyomokat hagynak az élőlényben, amelyek élete végéig kitartanak. Konrad Lorenz nevéhez fűződik a fogalom, aki kimutatta, hogy az inkubátorban született nyári ludakra is jellemző, hogy az először látott legnagyobb mozgó inger a kritikus időszakban meghatározó erővel bír kisállat fejlődésére.

VIDEÓ: 32 millió ember érzi, mi az első szerelem...

Szeretjük azt, akik akkor voltunk.

Singer kíváncsi volt arra, hogy az első szerelem gondolata hogyan maradhat annyira friss és vonzó – még évtizedek múlva is. Talán kifejezetten évtizedek után megy. Szerinte nemcsak a másik személyéről van szó. Arról is szól, hogy kik voltunk mi abban az időben. Nagyon szeretjük saját képünket. Első szerelmünk emlékeivel engedélyt kapunk arra, hogy azok legyünk újra, akik akkor voltunk: fiatalok, élénkek és szépek.

Tekintettel arra, hogy elkerülhetetlen az első kapcsolat, mit tehetünk?

Legyünk pragmatikusak, ismerjük fel, hogy a későbbi, felnőttkori kapcsolataink nagy valószínűséggel eltérnek az első szerelem lendületétől. Meg kell őrizni a fiatalkori szerelem kincseit, és tudatosítanunk kell, hogy az a valaki, aki első volt az életünkben, segített és hozzájárult ahhoz, hogy azok legyünk, akik ma vagyunk.

Ha szíven ütött a cikk és szeretnél még több hasonlót olvasni, kattints a 7köznapi pszichológia blogra!
elsosz
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


KAPCSOLAT
„Felbéreltem egy influenszert, hogy próbára tegyem a vőlegényem hűségét”
Nem lett jó vége a hűségtesztnek. A korábban egekig magasztalt férfi szinglinek hazudta magát néhány héttel az esküvő előtt.

Link másolása

Annyira biztos volt leendő férje szerelmében egy brazil menyasszony, hogy röviddel az esküvő előtt fogadást kötött az egyik barátjával, írja a Mirror. A különös fogadás tétje az volt, hogy a vőlegény nem esik kísértésbe, és minden körülmények között hűséges marad a nőhöz.

A magabiztos menyasszony ekkor kereste fel az ismert hűségtesztelő influenszert, Lídia Luizát, hogy környékezze meg a férfit. A történet nem ért jó véget, ami a csinos véleményvezér Tiktokra feltöltött videójából derült ki. Luiza videójában olvasható a teljes üzenetváltás a menyasszonnyal, aki ekkor még nagyon magabiztosnak tűnt. A képernyőfelvételekből kiderül: a nő 500 reált (31 ezer forint) tett jövendőbelije hűségére.

A hűségteszt elején Lídia előbb követni kezdte az Instagramon a férfit, majd lájkolta néhány fotóját is. Rövid idő múlva a februári esküvőre készülő mit sem sejtő vőlegény privát üzenetben kereste meg az influenszert.

Csevegés közben Lídia rákérdezett, hogy randizik-e éppen valakivel. A férfi szinte azonnal rávágta, hogy nem, majd megpróbálta rávenni egy találkára a szinte vadidegen nőt.

A teljes, portugál nyelvű videót itt lehet megnézni:

@testesdefidelidade Ig para testes @lidiabertoncello #testedefidelidade #fiscaldochifre #namoro #traicao #fyp #fypシ #fyyy ♬ Senta Com Amor - Furacão Hit

A Tiktokra posztolt videóból nem derül ki, hogy az esküvőt végül megtartották vagy szakított a pár. Az egészen biztos azonban, hogy a nő nem bízik majd a jövőben feltételek nélkül a vőlegényében.

Az influenszer egyik követője szerint a menyasszony barátja sejthetett valamit, ezért is beszélhette rá a szokatlan hűségtesztre a nőt. Ezek után pedig nem lenne túl etikus elfogadni a nyereményt. Egy másik hozzászóló szerint lehet, hogy a menyasszony most szenved, de egy napon hálás lesz majd a történtek miatt.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

KAPCSOLAT
Terhes lett a férjtől a másik nő, amikor a pár édeshármassal ünnepelte az első házassági évfordulót
Az amerikai házaspár többszerelmű kapcsolatban él, rendszeresen randiznak más nőkkel. A feleség viszont küzd a teherbe eséssel.

Link másolása

Váratlan következménye lett annak, amikor egy amerikai nő édeshármassal lepte meg a férjét az első házassági évfordulójukon - számolt be róla a Daily Mail.

Jess a TikTok-oldalára készített egy humoros videót, amiben táncol, miközben a férje átöleli hátulról, aztán a következő pillanatban olyan, mintha a nő leszidná a fejét fogó férfit. A videón ez a felirat olvasható:

"Édeshármast ajándékoztam a férjemnek az első évfordulónkra. Ő teherbe ejtette a nőt, nekünk meg még nincs gyerekünk."

A videót már több mint 5,6 milliószor nézték meg és rengetegen kommenteltek is alá. Bár sokak szerint ez csak egy poén volt a feltöltőtől, Jess nem tagadta, hogy ez valóban megtörtént velük. Sőt, nyíltan vállalja, hogy

férjével poliamor, vagyis többszerelmű kapcsolatban élnek, és együtt randiznak más nőkkel - számos videót készített már erről. Az egyikben elmesélte, hogy monogámnak indult a kapcsolatuk, de közben rájött, hogy a nőket is szereti, ezért döntöttek úgy, hogy más nőket is bevonnak a szerelmi életükbe.

A feleség azzal kapcsolatban is őszinte, hogy bár rajta vannak a babaprojekten, nem sikerül teherbe esnie, erről szintén van több videója is.

A kommentelők többsége eléggé kiakadt azon, hogy Jess hagyja, hogy a férje más nővel is lefeküdjön a szeme láttára, ráadásul még csak nem is védekezik, így esélyt adva a teherbe esésre, mikor pontosan tudja, hogy a felesége babára vágyik. Többen is azt írták, hogy elég szomorú, ami történt, és az is, hogy egyáltalán az első házassági évfordulót édeshármassal ünnepelték. Volt azonban, aki azt írta, hogy ez nem a férfi hibája, hanem Jess-é, hiszen ő lepte meg ezzel a férjét és vállalta a kockázatot. Mások viszont megértőek voltak vele, egy kommentelő például azt írta, hogy logikus, hogy ha Jess nem tud teherbe esni, együtt döntenek arról, hogy egy másik nőt is bevonnak a kapcsolatukba, hátha így lehet gyerekük. Bár a feleség nem állította azt, hogy a béranyaság lett volna a céljuk az édeshármassal és a poliamor életükkel.

Több hozzászóló pedig megerősítette, hogy nem Jessék az egyetlenek, akikkel ez megtörtén(hetet)t.

"Pontosan ebben a szituációban voltam" - írta egy nő.

"Így estem teherbe a már 3 éves gyerekemmel. A volt barátnőmmel és az akkori barátjával voltam. A srác még nem is találkozott a lányával, de az exemmel azóta is jóban vagyunk" - osztotta meg a tapasztalatát egy másik.

@cliquebaittvplayhouse

A Night that’ll last forever. ♬ Quagotjuicee5 on TikTok - DEUCE NOT DUECE ‼️


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KAPCSOLAT
Durva bosszút állt egy megcsalt nő hűtlen párján, de sokan nevetnek rajta
Még a lány barátnője is őrültségnek tartja a dolgot, sok kommentelő viszont jót derült rajta.

Link másolása

Meglehetősen szokatlan és megdöbbentő módon bosszulta meg egy nő, hogy a párja megcsalta őt - számolt be róla a Daily Star.

Egy skye.shep nevű felhasználó osztotta meg barátnője történetét egy TikTok-videóban. Elmondása alapján, amikor a lány rájött, hogy a barátja félrelépett, olyan mérges lett, hogy eldöntötte, megkeresi a fiú legértékesebb tulajdonát és tönkreteszi.

Amikor a tárgyak között kutakodott, megtalálta a hűtlen párja születési anyakönyvi kivonatát, amit rögtön szét is tépett. "Fogd be, már nem is létezel" - mondta a srácnak a vita közben.

A barátnő videóját már több mint 6,7 milliószor látták és 11 ezernél is többen kommenteltek alá. Többen azt írták, imádják a feldühödött lány energiáját, míg más úgy véli, hogy bár nem volt helyes, amit tett, de az biztos, hogy elképesztő. Egy hozzászóló szerint ez a legviccesebb dolog, amiről valaha hallott, egy másik pedig bizonyítja, hogy az eset nem példátlan, ő ugyanis az exe jogosítványát vágta ketté. Persze olyanok is akadnak, akik szerint a lány ezzel már túllépett egy határt.

@skye.shep no she’s not a scorpio and for legal reasons this is a joke #womeninstem #girlboss ♬ Crazy - Patsy Cline


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KAPCSOLAT
A Rovatból
Lamborghinit ajándékozott a férjének egy maláj kismama a babájuk születése utáni álmatlan éjszakákért
Hamarosan szülők lesznek, a fiatal anyukának pedig szüksége lesz szerelme segítségére. Ezt akart előre megköszönni neki a drága sportautóval.

Link másolása

Nem akármilyen meglepetéssel készült egy fiatal maláj influenszer a férjének: egy sportautót vett neki hálából azért, amiért segít neki a születendő babájuk körüli teendőkben - számolt be róla a Mirror.

A 19 éves Anes Ayuni Osman ugyanis első gyermekét várja párjával. Ahogy a családjában szokás, a kismama a baba születése után 100 napig otthon marad, hogy csakis a kicsivel foglalkozhasson, és mozogni sem nagyon fog, hogy elkerülje a komplikációkat. A gyermekágyi időszakban 20 éves férje fogja segíteni őt mindenben. Ezt akarta a lány előre megköszönni egy hatalmas ajándékkal.

Videót készített arról, hogy egy autókereskedéshez vezeti a bekötött szemű Weldan Zulkeflit, akit egy több mint 70 millió forintba kerülő Lamborghini Huracan Evo várt. A fiatal vállalkozó nem számított erre a meglepetésre, örömében elsírta magát és felesége nyakába borult.

A TikTokra feltöltött videót már több mint 1,5 milliószor nézték meg, és persze rengetegen kommenteltek is alá. Nagyon sok hozzászólót meglepett Anes nagyvonalúsága. Többen azt írták, hogy a férje nagyon szerencsés férfi, de volt olyan is, aki azzal viccelődött, hogy egy teljes munkaidős dadus kevesebbe került volna.

@ayunieso24 #ad Bagi awl2 hadiah utk jaga sy dlm Pantang nnti ? Terima kasih suami , besar mana pun nilai hadiah ni takkan dapat balas kebaikan awk #fyp #ad #vitamilk ♬ Dengarkan Sayang - Kangen Band

Anes azt nyilatkozta a malajziai mStarnak, hogy férjének egyáltalán nem jelent gondot segíteni a baba körüli teendőkben. A lány szerint nagy esély van rá, hogy császármetszéssel kell szülnie, ezért is lesz nagy szüksége szerelme támogatására az első pár hónapban.

"Amellett, hogy hálás vagyok azokért az áldozatokért, amiket értem és a babáért hoz, azért ajándékoztam neki ezt a Lamborghinit, mert azt akarom, hogy mellettem legyen a gyermekágyi időszakban"

- mondta.


Link másolása
KÖVESS MINKET: