hirdetés

KAPCSOLAT
A Rovatból
hirdetés

Első szerelem: miért nem felejtjük el soha?

Valahogy jóval azután is fenntartja felettünk a hatalmát, hogy véget ért. Egy kísérteties, keserédes hatalom a pszichénk felett, amely visszahúz minket, ami soha nem lehet újra...
Vén Bernadett írása a 7köznapi pszichológia blogon - szmo.hu
2017. november 05.

hirdetés
Leendő és végzett pszichológusok hozták létre a 7köznapi pszichológia blogot, mert a pszichológia mindenki életének része és mindenkire tartozik.

15 évvel ezelőtt... Ő volt az első kapcsolatom... Az első barátom... Az első alkalom... 17 éves voltam... Ő 19... Őrülten oda voltunk egymásért... Szakítottunk, mert... Annyi idő telt el azóta... Azt veszem észre, hogy még ma is eszembe jut... Álmaimban még mindig megjelenik... Boldog házasságban élek... Boldog házas vagyok, de... Tudom, hogy tovább kell lépnem... Kérem, segítsen... Mit kellene tennem?

Ha figyelmesen olvastad az első mondatokat, feltűnhetett a szomorúság és bánat között egy szó, amely többször felbukkant. Első. Első szerelmem. Első alkalom. És ellentétben az összes kapcsolattal, amely utána jött, ezzel az eggyel a múlt nem akar a múltban maradni.elso_szerelem3

De miért van ez így? Miért viselkedik ez a személy teljesen másképp az agyunkban, mint a többiek, még akkor is, ha ők hosszabbak, jobbak, sokkal igazibbak voltak?

A témával foglalkozó kutatások meglehetősen szűkre szabottak, bizonyos mértékig rejtély marad, miért ragaszkodunk ennyire első szerelmünkhöz. A pszichológusok közötti kollektív bölcsesség szerint azonban ez nagyon hasonlít az ejtőernyőzésre. Szerintük sokkal jobban és tisztábban emlékszünk arra, amikor először ugrottunk ki a repülőgépből, mint amikor tizedszerre, még akkor is, ha tizedik alkalommal megcsúsztunk ugrás közben. Félelmetes volt és ez az, ami emlékezetessé teszi.

Bármiről is legyenek első tapasztalataink, sokkal jobban emlékszünk rá, mint a későbbiekre. Valószínűleg, sokkal jobban izgulunk, főleg, ha kissé félelmetes a szituáció. És szerelemesnek lenni kissé ijesztő – attól tartunk, hogy elutasítanak, attól félünk, hogy nem fogunk megfelelni az elvárásoknak, vagy a másik fél nem felel meg a mi elvárásainknak.

hirdetés
elso_szerelem2

Az első szerelem nagy része szorongás, különösen a legelején. A kapcsolat oly módon belénk ég, ahogyan az utána következők képtelenek. Nem mintha a későbbi szerelmek nem lennének legalább olyan jók. Legtöbbünk számára, remélhetőleg, a következő kapcsolatok sokkal táplálóbbak, stabilabbak, szilárdabbak. De ez senkit nem akadályoz meg abban, hogy rákattintson első szerelme új profilképére, amikor megjelenik a Facebookon.
hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk