KAPCSOLAT

Romboló kommunikáció – 7 szokás, ami váláshoz vezet

Gyakran ezeket a szokásokat észre sem vesszük, mert annyira mélyről törnek fel a mindennapok helyzeteiben, hogy a megszokottság elfedi romboló mivoltukat.
Laskai Nelli cikke a Boldognak lenni blogon, Fotók: pixabay - szmo.hu
2022. november 10.


Link másolása

Azonnal bevethető, párkapcsolat és önbizalom-növelő gyakorlatokat találsz a Boldognak Lenni könyvekben. Minden könyvben segítséget találsz ahhoz, hogy megtanuld helyesen kommunikálni a vágyaidat, megértsd a társad viselkedését, megtaláld az életcélod, és haladj előre a megrekedésből.

Azt tapasztalom, hogy a berögzült, automatikusan induló szokások kevés reflektorfényt kapnak egy párkapcsolatban. Mármint, a saját robotpilóta üzemmódját jellemzően kevesen firtatják akkor, amikor boldogtalannak titulálják a kapcsolatukat. (Gyakran még az sem tiszta, hogy boldogtalan-e valaki a kapcsolatában, vagy csak boldogabb szeretne lenni…)

A párkapcsolati működésünket befolyásolják az életünk traumatikus eseményei, illetve az, amit tanultunk, láttunk a környezetünkből. Azaz, ahogyan megtanultuk, mi a szeretet, az elfogadás, a szabadság, a bizalom, mennyire vagyunk szerethetőek, elfogadhatóak, hogyan tanultuk meg kezelni a stresszt, milyen eszköztárunk van a megoldások megtalálásához, hogyan kommunikálunk, mennyire tartjuk magunkat áldozatszerepben – mindez kihat a párkapcsolatunkra.

Amikor párokkal dolgozom, szinte kivétel nélkül rácsodálkoznak a felek a saját automatikus válaszreakciójukra, és főként akkor kerekedik a szemük, amikor visszagöngyölítik, hogy miért úgy tettek, ahogy: milyen gondolat, megszokott séma áll a szavaik, vagy tettük mögött. Nem egyszer hangzott már el, hogy „pont úgy viselkedek, mint anyám” vagy „apámtól is mindig ezt láttam”. A szüleinktől hozott minta megköt bennünket, de képesek vagyunk megfesteni a saját vásznunkat is, ha úgy szeretnénk.

Mitől lesz jó egy párkapcsolat?

A munkám során a legtöbbször azt a kérdést kapom, hogy mitől lesz jó egy párkapcsolat. Mi kell ahhoz, hogy két ember több évtizedig is együtt maradjon, és kielégítő kapcsolatban éljen? Több összetevős a válasz, de az mindenképp előre viszi a párkapcsolatot, ha mindkét fél hajlandó dolgozni önmagán, a működésén, azért, hogy minél jobb verzióikat ajánlják fel a társuknak.

A párkapcsolatromboló szokások

Kigyűjtöttem hét gyakori szokást, ami rombolja a kapcsolatot. Gyakran ezen szokások meglétét nem látják a felek, mert annyira mélyről jövő programokként törnek fel a mindennapok helyzeteiben, hogy a megszokottság elfedi romboló mivoltukat.

  1. Nem tartod be az ígéreteidet (a csekélynek tűnő dolgokra tett ígéret megszegése is jelentős károkat képes okozni egy idő után)
  2. Romboló kommunikációt folytatsz (értő figyelem hiánya, kritizálás, vádaskodás…)
  3. A társad hibáit felnagyítod, a te hibáidat bagatellizálod
  4. Másokhoz méred a társad, nem összességében látod a jó és rossz oldalát együtt, hanem csak arra fókuszálsz, ami másban jó, a te párodban viszont rossz.
  5. Kerülöd a párod szeretetnyelvének használatát
  6. Elengeded a párkapcsolat működését segítő gesztusok napi alkalmazását
  7. Folyamatosan játszol a válás gondolatával, gyakran leválasztod magad a kapcsolatról

A kapcsolatokban a közeledés és a távolodás rendszerint jelen van. A távolodás egy jelzés, hogy valami nem működik, valamelyik terület nem kap elég figyelmet kettőtök között. Ha észlelitek a távolságot, akkor nem éri meg húzni a tisztázó beszélgetés, a változás beiktatását, mert minél távolabb kerültök egymástól, annál nehezebb dolgotok lesz a közeledés folyamatában.

A változás veled kezdődik

Ha önvizsgálatot tartasz, akkor lehetőség szerint olyan ember segítségét kérd, aki őszintén vissza fog tükrözni téged. Noha nagy a kísértés, hogy a barátainknak panaszkodjunk ilyen helyzetben, azért számolnunk kell azzal, hogy elfogultságuk okán nem biztos, hogy képesek rávilágítani a vakfoltokra.

Ha a fenti listából valamelyik szokás jellemző rád, akkor tűzd ki célul annak megváltoztatását. Feltéve, ha meg akarod tartani, sőt jobbá akarod tenni a párkapcsolatodat. Az igazi főnyeremény pedig az, ha a társadat is partnerré tudod tenni a javítási folyamatban, és közösen tudjátok átnézni, hogy milyen automatikus programjaitok játszanak szerepet a távolság előidézésében.

Ma vagy hátralévő életedben a legfiatalabb! Kezdj el élni! Segítő könyvek, módszerek, technikák a blogon.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


KAPCSOLAT
Nem tudtak megélni a fizetésükből, pornót forgattak az iskolában a tanárok
Az arizonai házaspár nem tudott megélni a pénzéből, ezért gondolták jó ötletnek a keresetkiegészítést.

Link másolása

Szinte nem telik el úgy hét, hogy ne hallanánk olyan pedagógusról, aki az OnlyFans erotikus oldalon próbál némi extra pénzhez jutni. Ezek vége persze általában lebukás, és a leggyakrabban eltanácsolás.

Egy arizonai házaspár most szintet lépett a kategóriában. A „Khloe Karter” művésznevet használó Samantha Peer középiskolai tanárnő, férje Dillon Peer pedig ugyanott általános iskolai tanító.

Hogy ne kelljen messzire menni, a házaspár úgy gondolta, izgalmasabbá teszik szexvideójukat azzal, hogy az iskolában forgatják le azt.

Nem volt jó ötlet, mert az iskola mindkettejüket kirúgta, miután diákjaik között elkezdett terjedni közös "produkciójuk".

Samanatha azóta már közzétett egy magyarázkodó videót, amiben arra panaszkodik, hogy férjével nem tudtak megélni tanári fizetésükből, ezért vágtak bele nyáron erotikus tartalmak gyártásába. Mint mondta, az iskolában hétvégén filmeztek, amikor egy diák sem lehetett bent, és úgy állította be OnlyFans-profilját, hogy ne legyen látható Arizona államban.

Arról is beszélt, hogy először a tankerületet értesítette valaki a videóról, és szerinte rosszindulatú kollégái szóltak a diákoknak arról, hogy ilyen tartalmakat gyártanak. Egy felháborodott szülő a tanárnő iskolai évkönyvi fotóját is kiposztolta OnlyFans oldalára. Ő úgy nyilatkozott:

„Adófizető vagyok. Nem azért fizetem a tanárokat, hogy pornófilmeket készítsenek. Azért kapják a fizetésüket, hogy tanítsák a gyerekeinket, és példát mutassanak nekik”

– idézi a New York Post.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
KAPCSOLAT
„Ne menj hozzá ehhez a férfihoz!” - Üzente a feminista annak a lánynak, akinek a diplomaosztóján kérték meg a kezét
Eredetileg az ausztrál egyetem töltötte fel a videót a lánykérésről, de a negatív kommentek láttán inkább törölték.

Link másolása

Nagy felháborodást keltett egy ártatlannak tűnő felvétel: az ausztrál La Trobe Egyetem a diplomaosztó ünnepség alatt kérte meg barátnője kezét, amikor éppen átvette a bizonyítványát - írja az UNILAD.

Clementine Ford feminista író a Facebookra töltött fel egy dühös videót a lánykérés miatt.

"Nem. Elég volt, ne csináljatok ilyet többet. A diplomaosztó az ő nagy pillanata. Nem tudjuk, milyenek voltak a körülményei, nem tudjuk, mennyit küzdött érte. De megcsinálta, egyedül. Most elvették tőle, többet már nem róla szól ez a pillanat" - mondta a videóban.

Többször is felteszi a kérdést, hogy miért csinálják ezt a férfiak, miért akarják, hogy a nők tőlük független teljesítményei, elismerései is végső soron róluk szóljanak. Ebben az esetben például szerinte már nem a diploma megszerzése miatt, hanem azért gratuláltak a lánynak, amiért megkérték a kezét, erre fognak emlékezni a szerettei.

"Ne lopjátok el többet a nők pillanatait! Nem a tiétek! Nem hozzátok tartozik! - fakadt ki.

"Ne menj hozzá ehhez a férfihoz!"

- üzente annak a bizonyos lánynak. Mindenki mástól azt kérte, hogy ehhez hasonló pillanatokban ne tapsoljanak, ne támogassák semmilyen módon.

Ford nem volt egyedül a véleményével. A videó eredetileg az egyetem oldalán jelent meg, de a felháborodott kommentek láttán törölték.

"Rosszul ítéltük meg a helyzetet. A diplomaosztóknak a hallgatóink teljesítményéről kell szólnia, ez az esemény pedig elterelte a diákok sikeréről a figyelmet"

- írták egy közleményben.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

KAPCSOLAT
„Szeretem a férjemet, de mindig lefekszem más férfiakkal és nőkkel, ha távol van”
Minden stimmel az angol nő életében és házasságában, de amikor a férje üzleti útra indul, azonnal megcsalja.

Link másolása

„Miért vagyok ilyen buja?” - tette fel a kérdést egy házas nő a Daily Star párkapcsolati, család- és pénzügyi szakértőjének. Az olvasói levélből kiderül, hogy bár minden rendben van a házasságukkal, nincs gond a hálószobában sem, mégsem tud ellenállni a csábításnak, és amint a férje lelép itthonról, azonnal megcsalja. A hűtlen asszony még azzal is tisztában van, hogy ha kiderülnének az afférok, a férje teljesen összeomlana, ám ennek ellenére sem tud leállni.

„Házas vagyok, de nem tudom abbahagyni, hogy más nőkkel és férfiakkal lefeküdjek”

- kezdte a levelet a nő.

A folytatásból kiderül, hogy a férje sokat utazik, ilyenkor pedig a nő azonnal a kedvenc kocsmáiban és klubjaiban köt ki, ahol rendre elcsábít valakit. A nők a mosolyára, a férfiak pedig a hízelgésére buknak. A hűtlen feleség felhívja a kiszemelteket a lakásukra, ahol még tovább isznak, majd ágyba is bújnak, végül kora reggel kiadja az útjukat. Ezután mindig forró zuhany következik, ahol addig súrolja magát, ameddig csak bírja.

„Soha nem találkozom kétszer ugyanazzal, egyszerűen élvezem a vadászat izgalmát”

- írja a levélben.

A félrelépés után alaposan kitakarítja a házat, még külön ágyneműje is van, amit ilyen alkalmakkor használ.

„A férjem jó ember, aki szeret engem. Tisztességes szexuális életet élünk, és tudom, hogy összeomlana, ha rájönne, hogy a háta mögött kavarok”

- teszi hozzá a kéjenc asszony.

A nő egyszerűen nem tud rájönni, hogy miért lett ilyen: dolgozik, van pénze, szereti a családját és a gyerekkora is rendben volt. Mostanra azonban a helyzet odáig fajult, hogy a megcsalásai miatt az egyik legjobb barátja is elfordult tőle, már az utcán sem hajlandó köszönni neki.

A lap tanácsadója szerint a legfontosabb az lenne, hogy a sorozatosan félrelépő nő találja meg tettének okát. Gondolja végig, hogy nem hibáztatja-e valami miatt a férjét, akit ezzel szeretne büntetni. Kérdés az is, hogy esetleg az ital vagy a drogok nem játszanak-e szerepet a kalandokban.

De érdemes azt is mérlegelni, hogy az első barát elvesztése után következhet még több is, pláne ha kiderülnek a félrelépések. Egy ilyen botrány után gyorsan megváltozhat egy ember megítélése. A szakértő szerint a levél alapján ráadásul nagyon közel lehet az a pont, amikor borul minden és a helyzet kontrollálhatatlanná válik.

Végül azt tanácsolja, hogy ha egyedül nem jön rá a megoldásra, érdemes ilyen helyzetben egy közeli családtaggal vagy megbízható baráttal beszélgetni, mielőtt az egész élete összeomlik.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

KAPCSOLAT
A Rovatból
Ennyi szexre van szüksége hetente egy párkapcsolatban élő embernek egy szakértő szerint
A kapcsolatban élő emberek hajlamosak ellustálkodni a rendszeres szexet. Pedig ennek visszafordíthatatlan következményei is lehetnek.

Link másolása

Gyakran felmerülő kérdés a tartós párkapcsolatban élők között, hogy vajon eleget szeretkeznek-e. Egy ausztrál kapcsolatszakértő a TikTokon válaszolt a sokakat érdeklő kérdésre, írja a LADbible. Jake Maddock szerint a rendszeres szex ráadásul jót tesz a „lelki és fizikai egészségnek” is.

Maddock a videóban elmondja, hogy

rengeteg tudományos kutatás alapján a nőknek kifejezetten jót tesz a heti három orgazmus. A lelki és fizikai egészségük mellett a testük is meghálálja a rendszeres kielégülést. Nagyjából ez a mennyiség elég a férfiaknak is, akikre hasonló hatással van a heti többszöri aktus.

A kapcsolatszakértő szerint a rendszeres összebújás segít abban, hogy a párok közelebb kerüljenek és igazán kötődjenek egymáshoz. Figyelni kell azonban arra, hogy semmiképp se kényelmesedjünk el, ami kezdetben heti egyszeri, majd havi egy-egy alkalomra korlátozhatja lustaságból a szexet.

Ha ez a folyamat elkezdődik és nem fékezzük meg időben, könnyen véglegesen eltávolodhatnak egymástól az emberek.

A heti két-három alkalom azonban már elég ahhoz, hogy egyensúly és elégedettség legyen a párkapcsolatban.

Jake Maddock angol nyelvű videóját itt lehet megnézni:

@coachjakemaddock It's good for your physical and mental health #jakemaddock ♬ original sound - Jake Maddock


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk