hirdetés

KAPCSOLAT
A Rovatból
hirdetés

15 jel, hogy a párod gázlángozással akar az őrületbe kergetni téged

Ez a verés nélküli párkapcsolati bántalmazás egyik kegyetlen formája. Milyen jelekre kell gyanakodnod? Elmondjuk.
SzÉ, Illusztráció: RondellMelling/Pixabay - szmo.hu
2020. november 22.

hirdetés

Gázlángozás. Az utóbbi években terjedt el igazán ez a kifejezés, pedig a jelenség régóta létezik.

A gázlángozás egyfajta lélektani hadviselés, pszichoterror. Olyan taktikák és manipulációk sorozata, aminek a célja az, hogy egy ember a másikat bizonytalanná tegye, összezavarja, megfélemlítse, hogy az áldozat a végén saját magában és a saját épelméjűségében is kételkedjen.

A bántalmazó fél azt próbálja meg elérni, hogy az áldozata megkérdőjelezze a valóságot, mindazt, amit átél, ami történik vele. Miért? Hogy az agymosás után uralkodhasson az áldozata felett, azt csinálhasson vele, amit akar. És az áldozat sokszor észre sem veszi, milyen gonosz és kegyetlen játékot űznek vele.

Milyen jelei vannak a gázlángozásnak?

1. Gátlástalan hazudozás

hirdetés

Például ha többször is azon kaptad a párodat, hogy szemrebbenés nélkül, higgadtan a szemedbe hazudik. Akkor is, ha láttad, hallottad, tudod, hogy valami nem úgy történt. És ha valakit többször is hazugságon kaptál, akkor valószínűleg folyamatosan hazudozik neked.

2. Letagadja az igazságot, akkor is, ha te tudod, mi az

Tagad, és megpróbálja úgy beállítani, hogy te emlékszel rosszul.

3. Meghazudtol téged

A saját szavaidat is megkérdőjelezi.

4. Azzal támad, zsarol, azt fordítja ellened, amit szeretsz

Ha gyerekeid vannak, azokkal kapcsolatban manipulál. Például elhiteti veled, meg sem érdemled, hogy gyerekeid legyenek, nem vagy jó szülő, nem való neked a család, vagy rosszul döntöttél, amikor gyermeket vállaltál.

Ha magabiztos vagy, megpróbálja lerombolni, porrá zúzni az önbizalmadat.

Ha van hobbid, számodra kedves elfoglaltság, akkor abba köt bele, lesajnálja, megpróbál olyan irányba befolyásolni, hogy elmenjen tőle a kedved és abbahagyd.

5. Nem találsz tárgyakat, majd később titokzatos módon előbukkannak

Egy érzelmileg bántalmazott nővel például gyakran csinálta meg a párja, hogy eltüntette egy-egy holmiját: a kedvenc parfümjét, tollát, a noteszét, telefontöltőjét stb. A lány minden alkalommal ott kezdte el keresni azt, ami „elveszett” ahol hagyta, ahol legutoljára látta. Majd "feltúrta a lakást", de sehol nem találta a töltőt vagy a parfümöt. A párja persze végignézte az egészet, és néha megjegyezte, hogy rosszul emlékszik, biztos-e benne, hogy tényleg otthagyta, illetve úgy állította be, mintha a nő valakinél ottfelejtette volna ezeket a tárgyakat. És azután hetek vagy hónapok múlva valamilyen nyilvánvaló helyről került elő a keresett tárgy, hogy a lány kinyitotta fiókot és ott volt a többi holmi tetején, vagy a parfümös üveg ott termett a fürdőszoba polcán… A lány kezdte azt érezni, hogy nincsen rendben az idegrendszere. Pedig csak manipulálták.

Ennek egy durvább formája, amikor pénz, értéktárgy, fontos irat, dokumentum tűnik el, vagy amikor a bántalmazó fájlokat töröl vagy mappákat rendez át a másik gépén. Ezért érdemes jelszóval védeni a telefonodat, okoseszközeidet, számítógépedet.

6. Mintha átrendezték volna a házat

Ha többször is az az érzésed, hogy a bútorok nem úgy álltak, nem pont ott voltak, a párod pedig tagadja, akkor ez is a gázlángozás jele.

A gázlángolás fogalma egy 1944-es filmből ered. A Gázlángban egy férfi megpróbálja elhitetni a feleségével, hogy az megőrült. A házban furcsa dolgok történnek: tárgyak tűnnek el, rejtélyes hangok hallatszanak, a gázlámpa fénye elhalványul stb.

A férfi megpróbálja elhitetni a nővel, hogy csak képzelődik, a szerencsétlen nő pedig tényleg kezdi azt hinni, hogy megőrült.

7. Szúrós kis megjegyzéseket kapsz

Jótanácsnak tűnő rosszindulatú beszólásokat, gondosan „becsomagolt” negatív üzeneteket, mézbe mártott mérget. A manipulátor sokszor kedvesen, mosolyogva, negédesen mondja ezt, így előfordul, hogy észre sem veszed: valójában becsmérel.

8. Egymásnak ellentmondó dolgokat tesz veled

Először megdicsér valamiért. Majd később ugyanazért letol. Legközelebb megint megdicsér ugyanazért. Beleköt abba, amit csinálsz, úgy érzed, bármit csinálsz, minden baj.

9. Kétségbe vonja az érzéseidet

És azok létjogosultságát is.

10. A félelmeidet ellened fordítja

Belekapaszkodik a bizonytalanságodba, a félelmeidbe, és úgy alakítja a szituációkat, hogy még jobban erősítse ezeket benned.

11. Rád vetíti az ő rossz tulajdonságait

Ha hazudozik, akkor téged nevez hazugnak. Ha kifolyik a keze közül a pénz, akkor téged állít be olyan embernek, aki képtelen takarékoskodni.

12. Ügyetlennek vagy butának próbál beállítani a barátai előtt

Mosolyogva megjegyzi egy viccre, hogy ezt te úgysem érzed. A vélt vagy valós hibáidról beszél. Nevetve ad elő rólad dehonesztáló történeteket. Humornak álcázva szól be neked.

13. Átírja a múltat

Simán megpróbálja elhitetni veled, hogy nem úgy történt. Még akár a te családi történeteidet is átdolgozza. A ti közös emlékeiteket pedig rendszeresen kicsavarja, és csóválja a fejét, hogy „az nem úgy volt”.

14. Megpróbálja ellened fordítani az embereket

A barátaidat, ismerőseidet, az ő barátait, a családtagokat stb. A hibáidról beszél, felnagyítja a rossz tulajdonságaidat, saját magát áldozati szerepben próbálja bemutatni.

15. Megpróbál mindent a saját kezében tartani

Figyel téged, kontrollál, ellenőriz.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk