JÖVŐ

„Volt értelme a munkánknak” - vadvirágos réteket alakítottak ki a Kiskunságon

Húsz évvel ezelőtt még tíz pacsirta énekelt a fejünk felett, ma pedig már csak a fele. Ezen akarnak a kutatók változtatni.

Link másolása

Magyarország kétharmada mezőgazdasági terület, aminek nagy része szántóföld. Két éve kezdődött az a projekt, aminek keretein belül az Ökológiai Kutatóközpont munkatársai vadvirágos réteket hoztak létre nyolc szantóföldön kísérleti jelleggel, hogy növeljék ezen területek biodiverzitását. Az élelmiszertermelés érdekében intenzíven kezelt földeken ugyanis korlátozva van a vadon előforduló növényfajok terjedése, de a zöldülő természetvédelmi stratégiák egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az ökológiai egyensúly visszaállítására.

"Ha körülnézünk az Alföldön, akkor húsz évvel ezelőtt még tíz pacsirta énekelt a fejünk felett, ma pedig már csak a fele, mert a fecskéink is megtizedelődtek. A szántóföldeken nagyon nagymértékű az élővilág elszegényedése, ami összefügg azzal, hogy hogyan hasznosítjuk a tájat"

- mondja Báldi András, az ELKH Ökológiai Kutatóközpont munkatársa, az Ökológiai és Botanikai Intézetben működő Lendület Ökoszisztéma-szolgáltatás Kutatócsoport vezetője.

"Ha ezeken a szántóföldeken sikerül elérni kedvező eredményt, akkor annak tényleg nagy a hatása a kiterjedés miatt, ezért kezdtünk el ezen dolgozni. Ötszáz méter sugarú ‘táj-köröket’ kerestünk, ahol a környezet ugyanolyan sivár szántóterület, figyelve arra is, hogy a terület ne legyen forgalmas út vagy lakott hely közelében. Ez azért volt fontos, mert kifejezetten a saját kutatásunk hatásait szerettük volna lemérni.

Két évvel ezelőtt nyolc helyen a Kinkunságban fél hektáros foltokat, vagyis 50x100 méteres területeket ültettek be helyi őshonos fajokkal, annak reményében, hogy azok állat- és növényfajok tömegeit fogják visszacsábítani a biodiverzitás szigetekre.

A területek felénél legelők és gyepek is vannak az 500 méter sugarú táj-körben, a másik négynél pedig teljesen sivár a környezet. Az eltérő típusú tájakra azért volt szükség, mert az, hogy egy parcellára milyen mértékben hat a kezelés, nagymértékben függ az azt körülvevő tájtól.

"A kiválasztott szántók fél hektáros parcelláiba egy harminckét virágos növényfajból álló magkeveréket ültettünk el. Ezek között zsálya, nyúlszapuka, mécsvirág, gurgolya és szegfű is volt. Nem volt elég azonban a vetés után visszaadni a területeket a természetnek, hiszen ha magára hagyjuk a parcellákat, akkor gyomnövények terjedtek volna el rajtuk, így azóta is figyelemmel kísérjük állapotukat. Azt várjuk, hogy a tájban természetes diszperzióval, például széllel odavetődő fajok is megtelepedjenek. Várakozásaink szerint a kezelésekkel hosszabb idő alatt egy természeteshez hasonló gyep alakul ki, amivel fő célunk a beporzók, így a méhek és a lepkék újratelepítése volt, sok más, a magyar tájra jellemző élőlénycsoport mellett.”

A szigetek egyelőre kísérleti jelleggel működnek, de a közeli szántók profitálhatnak a kezdeményezésből. A kutatók vizsgálják, hogy az állatfajok visszatelepítése a szántóföldeknek is a javára válhat-e.

"A bogarak és pókok a biológiai védekezésnek az alapelemei. Amennyiben sikerül őket visszatelepíteni a vadvirágos parcellákba, akkor megjelennek majd a szántóföld tábláin, ahol megeszik a kártevőket. De ha például több lesz méh és beporzó egy biodiverzitás szigetnek köszönhetően, akkor az a szomszédos repceföld számára több termést is hozhat."

"Több száz méteres sugarú körben gazdagítja majd az élővilágot egy-egy sziget, ezzel megtámogatja az egész tájban a biológiai sokféleséget" - mondja Báldi András.

A projekt első évében, a 2020-as aszályos nyáron még nem lehetett kiugró eredményeket tapasztalni. Az idei esős tavasz azonban meghozta gyümölcsét.

"Gyönyörű vadvirágos mezőket találtunk 3-4 héttel ezelőtt. Láthattuk, hogy volt értelme a munkánknak. Rengeteg lepke, beporzó és bogár volt a parcellákon. Nagy öröm volt ez számunkra. Az is látszott, hogy a vadak, őzek, nyulak kifejezetten kedvelik ezeket a vadregényesebb helyeket, mert láttuk a nyomaikat. Nyilvánvaló, hogy több állatfaj használja ezeket a területeket."

A mezőgazdálkodás startégiái és támogatása egész Európában zöldülni látszik. A tervek szerint a bővülő zöldítésben résztvevő gazdák a jövőben támogatást kapnának a biológiai sokféleséget biztosító vadvirágos mezők telepítésére.

"Várakozásaink szerint a gazdáknak hasznot hozhat egy ilyen virágos tábla. Ha ezt sikerül tudományosan bizonyítani, akkor nagyon jó együttműködéseket lehetne elérni" - mondja Báldi András.

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


JÖVŐ
A Rovatból
23 százalékkal kevesebbet fogyasztanának az autók, ha 130 helyett csak 100 km/h-val mehetnének az autópályán
A Greenpeace Magyarország az autómentes nap alkalmából a klímajegyek bevezetését sürgette.

Link másolása

Szeptember 22-én van az európai autómentes nap, ami kapcsán a Greenpeace Magyarország összegyűjtötte miként lehetne radikális energiatakarékosság elérni a hétköznapokban, ezzel a közlekedésben felhasznált üzemanyag mennyiségét is csökkenteni.

A szervezet szerint a közösségi közlekedés a kulcs ahhoz, hogy mindenki fenntartható módon elégíthesse ki a napi közlekedési igényeit. Ennek eléréséhez azonban európai szinten kellene bevezetni a klímajegyeket a vasútra és más tömegközlekedési eszközökre. A cél nem lehet kevesebb, mint hogy senki ne szoruljon autó- vagy repülőgép használatra pusztán azért, mert az megfizethetőbb vagy könnyebben elérhető – olvasható bejegyzésükben.

A közlekedés reformjával és szigorúbb sebességkorlátozással is nagy mértékben, uniós szinten 13 százalékkal lehetne csökkenteni az energiaigényt. Az autósok számára a leglátványosabb eredmény az autópályákon mutatkozna meg, a sebességnek 130-ról 100 km/órára való csökkentése ugyanis kb. 23%-kal alacsonyabb fogyasztást eredményez.

Az autómentességet az otthoni munkavégzés támogatásával lehetne az egyik legkézenfekvőbb módon támogatni. Uniós szinten 27 és 47 százalék közé tehető a vizsgált országokban az aránya annak, amit naponta az összes megtett távolságból a munkába történő eljutás tesz ki. Erre megoldást jelenthetne, ha a kormányok folytatnák, vagy pedig újra bevezetnék azokat a szabályokat az otthoni munkavégzésre, amiket a koronavírus-járvány miatt egyszer már úgyis meghoztak. De akár az autók kihasználtságával is spórolhatnánk:

uniós szinten 1,45 utas használ átlagosan egy autót. Az autómegosztást olyan ösztönzők bevezetésével lehetne támogatni, mint az olcsóbb parkolás, vagy a buszsávok használatának engedélyezése olyan autók számára, amelyek tele vannak utasokkal.

Míg a városi közlekedés esetében a kibocsátásmentes közlekedési megoldásokat kellene ösztönözni, legyen az kerékpár, gyaloglás, vagy bármilyen más mikromobilitási lehetőség.

Az árucikkek szállítása is egy olyan terület, amely szinte teljesen az olajfelhasználásra támaszkodik. A cégeket adókedvezményekkel lehetne ösztönözni arra, hogy az utak helyett a vasutakat válasszak a szállításkor. Persze ahhoz, hogy ez itthon is reális megoldás legyen, természetesen jóval több forrást kellene fordítani a vasúti közlekedés fejlesztésére, mint jelenleg – írja a Greenpeace.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
JÖVŐ
A Rovatból
Emberi maradványok és egy eltűnt repülő roncsai is felszínre kerültek a rekordgyorsasággal olvadó svájci gleccserekben
Olyan sziklák is láthatóvá váltak az olvadás miatt, amelyeket évezredek óta jég borított.

Link másolása

Még soha nem olvadtak ennyit a Svájcban található gleccserek egy év alatt a mérések kezdete óta, vagyis több mint 100 éve - írja a CNN.

Csak idén 6 százalékkal csökkent a térfogatuk, ami csaknem kétszerese a korábbi, 2003-as negatív rekordnak

- közölte a GLAMOS, a svájci gleccsereket tanulmányozó szervezet.

Az Alpok gleccsereinek több mint fele Svájcban található, ahol a hőmérséklet a globális átlag kétszeresével emelkedik. Az előző télen ráadásul kivételesen kevés hó esett, és több hőhullám is sújtotta a hegyeket. Emiatt mintegy 3 köbkilométernyi jég olvadt el, ami súlyos veszteség.

A súlyosságot bizonyítja az is, hogy

évezredek óta jéggel borított sziklák most láthatóvá váltak, sőt emberi maradványok és egy évtizedekkel korábban eltűnt repülő roncsai is felszínre kerültek. Egyes kisebb gleccserek pedig teljesen eltűntek.

"Az éghajlati számítások alapján tudtuk, hogy ilyen helyzet fog előállni, legalábbis valamikor a jövőben. Az a felismerés, hogy ez a jövő már itt van, talán az idei nyár legmeglepőbb és legmegrázóbb élménye volt" - mondta Matthias Huss, a GLAMOS vezetője a Reutersnek.

Az Aletsch-gleccser olvadása 2018 és 2022 között:

Ha az üvegházhatású gázok kibocsátása tovább nő, az Alpok gleccserei várhatóan 2100-ra elveszítik a mostani tömegük 80 százalékát, sok gleccser pedig teljesen el fog tűnni. A tudósok már eddig is több tucat területen kellett sürgősségi javítási munkálatokat elvégezni, mert az olvadó jég a mérőoszlopok elmozdulását és az adatgyűjtést veszélyeztette.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

JÖVŐ
Gyorsabban süllyed több tengerparti város, mint a tengerszint emelkedése
Megdöbbentő adatok és okok, amelyek akár pár éven belül is igen komoly következményekkel járhatnak. Például Rio De Janeiro területének két négyzetkilométere kerülhet víz alá 2030-ra.

Link másolása

Számos tengerparti város gyorsabban süllyed, mint amennyire a tengerszint emelkedik állapította meg a szingapúri Nanyang Egyetem és a NASA közös kutatása.

A Nature Sustainability című tudományos lapban közzétett, műholdas felvételek segítségével készített és a világ legnagyobb városai közül 48-at vizsgáló tanulmánya 2014 és 2020 között elemezte a süllyedésüket – idézte a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő portál.

Korábbi tanulmányok szerint

a globális felmelegedés világszerte jégolvadáshoz vezet, ez pedig emeli a tengerek szintjét, fenyegetést jelentve számos tengerparti város számára.

Sok város azonban más gonddal is küzd: a talajvíz és vagy a földgáz elvezetése miatt süllyed, az épületek óriási súlya alatt tömörödik a talaj.

A többéves vizsgálat során azt figyelték meg, hogy minden városban - különböző mértékben - süllyedt a talaj, 44 településen pedig a süllyedés nagyobb mértékű volt a tengerszint emelkedésénél.

Az ezt megelőző kutatások szerint

a tengerek szintje az olvadó jégsapkák nyomán évente körülbelül 3,7 milliméterrel emelkedik, a most közzétett tanulmány pedig azt írja, hogy több város egyes részei évente 20 milliméterrel süllyednek.

A kutatás Ho Si Minh-várost és Rio De Janeirót is említi, az elsőben a süllyedés 16,2 milliméter évente, az utóbbinál pedig azt jelentették, hogy – amennyiben nem hoznak megfelelő intézkedéseket - a város területének mintegy két négyzetkilométere kerülhet víz alá 2030-ra.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

JÖVŐ
A Rovatból
Felszállt a világ első tisztán elektromos repülőgépe, amit hamarosan élesben is használhatnak
Az N882EV lajstromjelű gép mindössze 8 percet töltött a levegőben, de ez így is fontos mérföldkőnek számít.
Címlapkép: Eviation Aircraft twitter oldala - szmo.hu
2022. szeptember 29.


Link másolása

Az Eviation Aircraft tisztán elektromos repülőgépe, az Alice végrehajtotta első, úgynevezett szűzrepülését – írta meg a cég közleményében.

A kísérletet az Egyesült Államokban, azon belül is a Moses Lake repülőtéren hajtották végre.

A gép innen indult el a kora reggeli órákban, és rövid, mindössze 8 percig tartó repülés után ugyanitt landolt.

Ez a repülés így is fontos mérföldkő a tisztán elektromos utasszállítók fejlesztését tekintve. Ráadásul az első tesztek folyamatosan csúsztak, ami végül szeptember 27-én, kedden tudtak végrehajtani.

A jármű utazósebessége 463 km/óra, emellett 1134 kg hasznos teher szállítására képes. A repülő kilencüléses, és két, egyenként 850 lóerős Magnix Magni 650 elektromos motor hajtja.

A gyártó úgy véli, a típus hatósági engedélyezési eljárása 2024-ben kezdődhet meg, így 2025 lehet az első év, amikor az Alice-t már élesben is használhatják – egyelőre azonban csak légi fuvarozásra fogják, utasokkal legkorábban 2026-ban emelkedhet a levegőbe.

Az Alice-ből már több cég is vásárolt, az amerikai Cape Air regionális légitársaság például 75 példányt rendelt belőle.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk