JÖVŐ

Végveszélyben a lángoló Amazónia

Idén is közel 2 millió hektárnyi erdőt pusztított el a tűz, ami tragikus következményekkel jár az ott élő állatok és növények számára.

Link másolása

Az Amazonas-vidéken szeptemberben a Monitoring the Andean Amazon Project nevű civil szervezet becslései szerint 1,8 millió hektáron pusztítottak lángok. Mivel az esőerdőkben a tüzek ritkán természetes eredetűek, az okokat a környező földeken kell keresni. Az erdők melletti gabonaföldeken vagy legelőkön ugyanis gyakran gyújtanak tüzet, hogy kifüstöljék a kártevőket, vagy pedig az illegális erdőírtások után megtisztítsák a talajt – írja a Mongabay.

Az amazóniai tüzekre tavaly figyelt fel a világ. Idén februárban több mint 1200 tudós írt alá egy nyílt levelet, amelyben azzal vádolták Jair Bolsonaro brazil elnököt, hogy az ő erdőirtásokat támogató politikája a fő felelős.

Jos Barlow, a lancasteri egyetem természetvédelem professzora azt mondja, hogy az esőerdő lassan ég, a tűzvonal 24 óra alatt alig 300 métert halad előre, ezért a mozgékony állatok időben el tudnak menekülni. Beáshatják magukat, vízbe vetődhetnek, vagy más területeket kereshetnek maguknak.

Csakhogy a költözés nem ilyen egyszerű: nem lehet büntelenül elfoglalni az élővilágban más territóriumát. Az is könnyen lehet, hogy a menekülő állatok a „menedékhelyen” nem találnak maguknak elegendő élelmet. Ez különösen a nagyobb testű állatokat veszélyezteti.

A főemlősök egy ideig ott maradhatnak egy égő erdő érintetlen részén, de ha elfogy az élelem, kénytelenek továbbállni. A 2019-es tüzek például felégették az alig egy évtizede felfedezett faj, a Mura nyerges hátú tamarin élőhelyét, és egyelőre nincsenek adatok arról, hogy az állatok közül mennyien élték túl a pusztítást. De még kevesebb esélye van a kisebb madaraknak, kis emlősöknek és kígyóknak.

Köztudott, hogy az esőerdők fái különösen érzékenyek a tűzre. A trópusi fáknak nincs olyan vastag fakérgük, mint a mérsékelt övieknek, például a fenyőknek. Az esőerdőben pusztító tüzek kiirtják a legtöbb kis fát és facsemetét, és a nagy fák felét is képesek elpusztítani, miközben a talajba került magvak a forróságtól elveszhetik csíraképességüket.

Bár a nagyobb fák nem pusztulnak el azonnal, a törzsüket érő tűzkár halálos sebet üthet rajtuk, mert kórokozók költözhetnek beléjük. Lassú halál vár rájuk. Amikor kidőlnek, a lombjuk alkotta boltozat hiányában a környező fákat könnyebben ledönthetik a viharok, pusztul az aljnövényzet és végveszélybe kerülnek a benne élő mikroorganizmusok, növények és állatok.

Barlow és kutatócsoportja megállapította, hogy az amazóniai tüzek gyökeres változást hoztak az erdők flórájában és faunájában. A tűz pusztította területeken gyakorlatilag eltűntek azok a madarak, amelyek az aljnövényzetből táplálkoztak. Csökkent a ganajtúró bogarak száma is, pedig nagyon fontos a szerepük a táplálékláncban és a magok szétszórásában.

Egy másik tanulmányból kiderült, hogy azokon az erdőterületeken, amelyek többször is leégtek, csökkent azoknak a különleges erdei hangyafajtáknak a száma, amelyek a magterjesztés mellett megmozgatják a talajt. A tüzek után olyan hangyapopuláció foglalta el a helyüket, amely nyíltabb élőhelyeken, például szavannákon honos, viszont éppen az elődeik feladatát nem tudják ellátni. Ugyanezt tapasztalták számos lepkefajtánál is.

Egyre több a bizonyíték arra, hogy a tűz végzetes következményekkel jár azokra az állatokra és növényekre nézve, amelyeknek az amazóniai erdők hűvös, nedves, aljnövényzeti mikroklímájára van szükségük.

A kutatók egyelőre nem tudják, hogy a leégett erdők mennyi idő alatt képesek regenerálódni. Azért érik őket néha meglepetések is. Kiderült például, hogy a dél-amerikai tapír szívesen látogatja a letarolt erdőket és hagyja ott ürülékét, megtermékenyítve a talajt, igaz, ezt olyan tűz pusztította területeken tapasztalták, amelyek érintetlen erdők mellett terülnek el.

Ernesto Alvarado, a washingtoni egyetem professzora, az erdőtüzek szakértője szerint

Amazónia olyan, mint egy buborék, amely, ha a fák sértetlenek, megtartja a nedvességet az erdő boltozata alatt. Az erdőirtások, útépítések, tüzek azonban olyanok, mintha lyukakat vágnának ezen a buborékon, így a nedvesség elszökik és az erdő száradni kezd.

És valóban, az amazonasi száraz évszak egyre hosszabb. Emiatt csökken a talajvíz, és a fák lehullajtják leveleiket. A száraz avar pedig könnyen lángra lobban, ha egy közeli földön gyújtott tűz elszabadul.

Egyes tudósok szerint Amazónia közel van ahhoz a kritikus ponthoz, amikor olyan mértékben csökken a csapadék, hogy az esőerdők elszavannásodnak. Ez azonban nem azt jelenti, hogy a természetes szavannákhoz hasonló területek alakulnak ki, hanem egy nagyon elszegényedett ökoszisztéma jön létre, ami nem tudja ellátni eredeti funkcióját.

Ez a veszély elsősorban a brazíliai esőerdők déli részét fenyegeti, ahol a terjeszkedő legelők és termőföldek tovább súlyosbítják a tűzveszélyt. Amíg e folyamat megállításához hiányzik a politikai szándék, addig a lángok tovább pusztítják az amazóniai esőerdőket.

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


JÖVŐ
A Rovatból
23 százalékkal kevesebbet fogyasztanának az autók, ha 130 helyett csak 100 km/h-val mehetnének az autópályán
A Greenpeace Magyarország az autómentes nap alkalmából a klímajegyek bevezetését sürgette.

Link másolása

Szeptember 22-én van az európai autómentes nap, ami kapcsán a Greenpeace Magyarország összegyűjtötte miként lehetne radikális energiatakarékosság elérni a hétköznapokban, ezzel a közlekedésben felhasznált üzemanyag mennyiségét is csökkenteni.

A szervezet szerint a közösségi közlekedés a kulcs ahhoz, hogy mindenki fenntartható módon elégíthesse ki a napi közlekedési igényeit. Ennek eléréséhez azonban európai szinten kellene bevezetni a klímajegyeket a vasútra és más tömegközlekedési eszközökre. A cél nem lehet kevesebb, mint hogy senki ne szoruljon autó- vagy repülőgép használatra pusztán azért, mert az megfizethetőbb vagy könnyebben elérhető – olvasható bejegyzésükben.

A közlekedés reformjával és szigorúbb sebességkorlátozással is nagy mértékben, uniós szinten 13 százalékkal lehetne csökkenteni az energiaigényt. Az autósok számára a leglátványosabb eredmény az autópályákon mutatkozna meg, a sebességnek 130-ról 100 km/órára való csökkentése ugyanis kb. 23%-kal alacsonyabb fogyasztást eredményez.

Az autómentességet az otthoni munkavégzés támogatásával lehetne az egyik legkézenfekvőbb módon támogatni. Uniós szinten 27 és 47 százalék közé tehető a vizsgált országokban az aránya annak, amit naponta az összes megtett távolságból a munkába történő eljutás tesz ki. Erre megoldást jelenthetne, ha a kormányok folytatnák, vagy pedig újra bevezetnék azokat a szabályokat az otthoni munkavégzésre, amiket a koronavírus-járvány miatt egyszer már úgyis meghoztak. De akár az autók kihasználtságával is spórolhatnánk:

uniós szinten 1,45 utas használ átlagosan egy autót. Az autómegosztást olyan ösztönzők bevezetésével lehetne támogatni, mint az olcsóbb parkolás, vagy a buszsávok használatának engedélyezése olyan autók számára, amelyek tele vannak utasokkal.

Míg a városi közlekedés esetében a kibocsátásmentes közlekedési megoldásokat kellene ösztönözni, legyen az kerékpár, gyaloglás, vagy bármilyen más mikromobilitási lehetőség.

Az árucikkek szállítása is egy olyan terület, amely szinte teljesen az olajfelhasználásra támaszkodik. A cégeket adókedvezményekkel lehetne ösztönözni arra, hogy az utak helyett a vasutakat válasszak a szállításkor. Persze ahhoz, hogy ez itthon is reális megoldás legyen, természetesen jóval több forrást kellene fordítani a vasúti közlekedés fejlesztésére, mint jelenleg – írja a Greenpeace.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
JÖVŐ
A Rovatból
Emberi maradványok és egy eltűnt repülő roncsai is felszínre kerültek a rekordgyorsasággal olvadó svájci gleccserekben
Olyan sziklák is láthatóvá váltak az olvadás miatt, amelyeket évezredek óta jég borított.

Link másolása

Még soha nem olvadtak ennyit a Svájcban található gleccserek egy év alatt a mérések kezdete óta, vagyis több mint 100 éve - írja a CNN.

Csak idén 6 százalékkal csökkent a térfogatuk, ami csaknem kétszerese a korábbi, 2003-as negatív rekordnak

- közölte a GLAMOS, a svájci gleccsereket tanulmányozó szervezet.

Az Alpok gleccsereinek több mint fele Svájcban található, ahol a hőmérséklet a globális átlag kétszeresével emelkedik. Az előző télen ráadásul kivételesen kevés hó esett, és több hőhullám is sújtotta a hegyeket. Emiatt mintegy 3 köbkilométernyi jég olvadt el, ami súlyos veszteség.

A súlyosságot bizonyítja az is, hogy

évezredek óta jéggel borított sziklák most láthatóvá váltak, sőt emberi maradványok és egy évtizedekkel korábban eltűnt repülő roncsai is felszínre kerültek. Egyes kisebb gleccserek pedig teljesen eltűntek.

"Az éghajlati számítások alapján tudtuk, hogy ilyen helyzet fog előállni, legalábbis valamikor a jövőben. Az a felismerés, hogy ez a jövő már itt van, talán az idei nyár legmeglepőbb és legmegrázóbb élménye volt" - mondta Matthias Huss, a GLAMOS vezetője a Reutersnek.

Az Aletsch-gleccser olvadása 2018 és 2022 között:

Ha az üvegházhatású gázok kibocsátása tovább nő, az Alpok gleccserei várhatóan 2100-ra elveszítik a mostani tömegük 80 százalékát, sok gleccser pedig teljesen el fog tűnni. A tudósok már eddig is több tucat területen kellett sürgősségi javítási munkálatokat elvégezni, mert az olvadó jég a mérőoszlopok elmozdulását és az adatgyűjtést veszélyeztette.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

JÖVŐ
Gyorsabban süllyed több tengerparti város, mint a tengerszint emelkedése
Megdöbbentő adatok és okok, amelyek akár pár éven belül is igen komoly következményekkel járhatnak. Például Rio De Janeiro területének két négyzetkilométere kerülhet víz alá 2030-ra.

Link másolása

Számos tengerparti város gyorsabban süllyed, mint amennyire a tengerszint emelkedik állapította meg a szingapúri Nanyang Egyetem és a NASA közös kutatása.

A Nature Sustainability című tudományos lapban közzétett, műholdas felvételek segítségével készített és a világ legnagyobb városai közül 48-at vizsgáló tanulmánya 2014 és 2020 között elemezte a süllyedésüket – idézte a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő portál.

Korábbi tanulmányok szerint

a globális felmelegedés világszerte jégolvadáshoz vezet, ez pedig emeli a tengerek szintjét, fenyegetést jelentve számos tengerparti város számára.

Sok város azonban más gonddal is küzd: a talajvíz és vagy a földgáz elvezetése miatt süllyed, az épületek óriási súlya alatt tömörödik a talaj.

A többéves vizsgálat során azt figyelték meg, hogy minden városban - különböző mértékben - süllyedt a talaj, 44 településen pedig a süllyedés nagyobb mértékű volt a tengerszint emelkedésénél.

Az ezt megelőző kutatások szerint

a tengerek szintje az olvadó jégsapkák nyomán évente körülbelül 3,7 milliméterrel emelkedik, a most közzétett tanulmány pedig azt írja, hogy több város egyes részei évente 20 milliméterrel süllyednek.

A kutatás Ho Si Minh-várost és Rio De Janeirót is említi, az elsőben a süllyedés 16,2 milliméter évente, az utóbbinál pedig azt jelentették, hogy – amennyiben nem hoznak megfelelő intézkedéseket - a város területének mintegy két négyzetkilométere kerülhet víz alá 2030-ra.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

JÖVŐ
A Rovatból
Felszállt a világ első tisztán elektromos repülőgépe, amit hamarosan élesben is használhatnak
Az N882EV lajstromjelű gép mindössze 8 percet töltött a levegőben, de ez így is fontos mérföldkőnek számít.
Címlapkép: Eviation Aircraft twitter oldala - szmo.hu
2022. szeptember 29.


Link másolása

Az Eviation Aircraft tisztán elektromos repülőgépe, az Alice végrehajtotta első, úgynevezett szűzrepülését – írta meg a cég közleményében.

A kísérletet az Egyesült Államokban, azon belül is a Moses Lake repülőtéren hajtották végre.

A gép innen indult el a kora reggeli órákban, és rövid, mindössze 8 percig tartó repülés után ugyanitt landolt.

Ez a repülés így is fontos mérföldkő a tisztán elektromos utasszállítók fejlesztését tekintve. Ráadásul az első tesztek folyamatosan csúsztak, ami végül szeptember 27-én, kedden tudtak végrehajtani.

A jármű utazósebessége 463 km/óra, emellett 1134 kg hasznos teher szállítására képes. A repülő kilencüléses, és két, egyenként 850 lóerős Magnix Magni 650 elektromos motor hajtja.

A gyártó úgy véli, a típus hatósági engedélyezési eljárása 2024-ben kezdődhet meg, így 2025 lehet az első év, amikor az Alice-t már élesben is használhatják – egyelőre azonban csak légi fuvarozásra fogják, utasokkal legkorábban 2026-ban emelkedhet a levegőbe.

Az Alice-ből már több cég is vásárolt, az amerikai Cape Air regionális légitársaság például 75 példányt rendelt belőle.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk