hirdetés

A Rovatból
hirdetés

Új világrekordot állított fel a dél-koreai fúziós reaktor

A KSTAR nevű szerkezet 20 másodpercig működött, mintegy 100 millió Celsius-fokon.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. december 28.

hirdetés

A globális felmelegedés megállításának egyik kulcsfontosságú lépése, hogy az emberiség képes legyen nagy mennyiségben tiszta energiát előállítani. A tudósok ezen a téren nagy reményeket fűznek a fúziós reaktorokhoz, fejlesztésük folyamatosan zajlik - írja az Express cikke alapján a hvg.hu.

A Korea Superconducting Tokamak Advanced Research (KSTAR) nevű szerkezetet november végén sikerült 20 másodpercig működtetni mintegy 100 millió Celsius-fokon, ami új világrekordnak számít.

Korábban az ilyen fúziós erőműveket csupán néhány másodpercre sikerült üzembe helyezni.

Ahhoz, hogy a Földön olyan reakciót tudjanak létrehozni, mint amilyen a Napban is lejátszódik, egy mesterséges környezetre van szükség. Az olyan reaktorokban, mint a KSTAR, hidrogén-izotópokat kell elhelyezni, amit plazmává kell alakítani. Ebben az állapotban az ionok és az elektronok elválnak egymástól, majd ha ez sikerült, az ionokat tovább kell hevíteni, és megtartani azokat ebben az állapotban, fogalmaz a lap.

Bár még mindig messze vagyunk attól, ami hosszú távon a megoldást jelenthetné az emberiség számára, ez komoly előrelépés a cél felé. A KSTAR fejlesztői azt remélik, hogy 2025-re 5 percen át tud majd üzemelni a reaktor.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk