hirdetés

JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés

Titokban csinált videót az iPhone-gyárban egy diák, megdöbbentő dolgokat mesél

A srác dolgozni is titokban állt be: 6 hónapig járt a kínai gyárba úgy, mintha ottani alkalmazott lenne.
A címkép illusztráció - szmo.hu
2017. április 25.

hirdetés

Dejian Zeng, a New York Egyetem végzős hallgatója titokban beállt egy kínai üzembe, ahol iPhone-okat gyártanak. A kínai származású srác fél évet húzott le Sanghajban, a Pegatron gyárában - ez a cég az iPhone helyi partnere. Zeng persze nem árulta el, hogy ő nem egy egyszerű munkás, és ottléte alatt videót is készített a gyárban uralkodó állapotokról.

Ez az a gyár, amiről 2014 végén már a BBC is készített egy botrányos dokumentumfilmet.

Az egyetemista, csakúgy mint a körülbelül 70 ezer dolgozó, heti 6 napott dolgozott - csak vasárnap van szünet. Általában fél nyolckor kezdte a munkát, és napi 12 órát robotolt (ebből nagyjából 10 és fél óra volt a tiszta munkaidő, a többi pedig szünet). Az volt a feladata, hogy egy darab csavart becsavarozzon a kezébe kerülő iPhone-okba, amivel a hangszórót rögzítette a telefonokba.

Havonta nagyjából 450 dollárnak megfelelő yuant kapott, ami körülbelül 125 ezer forint. (Heti 6 nap munkáért, nem 5-ért!)

A dolgozók közül csak nagyon kevésnek volt iPhone-ja, a többség "valamilyen olcsó kínai" telefont használ.

hirdetés

Deijan számára az egyik legmegdöbbentőbb a vezetők hozzáállása volt: elmondása szerint az alkalmazottakkal való ordibálás egy szokványos dolog a gyárban. Többfelé úgy alakították ki az épületeket, hogy ne lehessen magasról leugrani vagy más módon öngyilkosságot elkövetni.

A gyár dolgozóinak szállás is jár: a diák hét kollégájával együtt aludt egy szobában. Egy szinten körülbelül 200 ember alszik, rájuk mind 1 fürdőszoba és 1 WC jut. Alkoholt fogyasztani és dohányozni a szálláshelyen szigorúan tilos, és ha valaki ittasan érkezik haza, azt nem engedik be.

Az alkalmazottak főként 18 és 30 év közé tehetők, mindnyájan férfiak.

A munkájukra nem mondhatni, hogy büszkék, inkább csak egy szükséges tevékenységként értelmezik. Pihenésként filmeket néznek a telefonjukon, vagy videojátékokat játszanak a közelben; vasárnap, a heti szabadnapjukon esetleg kimennek a közeli piacra, hogy egyenek egy kis csirkét. Az iPhone-gyár menzáján ugyanis kevés a húsos étel, és azok nyilván drágábbak is.

Videó: a kínai diák beszámolója


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk