/jovo/starship-a-mars-raketa-prototipusa-ujra-es-ujra-tuzgolyokent-robban-fel-de-elon-muskot-ez-nem-zavarja/
hirdetés

JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés

Starship: a Mars-rakéta prototípusa újra és újra tűzgolyóként robban fel, de Elon Muskot ez nem zavarja

A SpaceX filozófiája, hogy minden kudarcból tanulnak. Musk biztos benne, hogy öt év múlva már a Marson leszünk.
hirdetés

A Starship, ha elkészül, a világ legerősebb rakétája lesz. Elon Musk reményei szerint forradalmasítja majd az űrutazást, lehetővé téve a Naprendszeren belüli bolygóközi utazásokat, és már akár 2026-ban embereket juttatva el a Marsra.

A rozsdamentes acélból készülő, 118 méter magas, 9 méteres átmőrével rendelkező, újrafelhasználható elemekből álló rakéta fejlesztése akár 2-3 milliárd dollárba is kerülhet.

A rakétarendszer két fokozatból áll, az alsó rész egy 68 méteres hordozórakéta, amely a Super Heavy nevet viseli. 37 darab, folyékony metánnal és oxigénnel üzemelő Raptor hajtómű emeli el földről, 72 MN tolóerőt generálva. A felső rész az 50 méter Starship, amelynek szintén lesz 6 raptor hajtóműve. Ezek közül hármat az űrben uralkodó viszonyokra optimalizálnak, a tolóerejük pedig elegendő lesz ahhoz, hogy a Starship felszálljon akár a Holdról vagy a Marsról is. De használnák interkontinentális utazásokhoz is, 30-40 perc alatt lehetne vele eljutni egyik kontinensről a másikra.

VIDEÓ: így képzelték 2017-ben

A tervek szerint ha a Starship elkészül, képes lesz 100 tonnányi terhet alacsony Föld körüli pályára juttatni, vagy akár 100 embert is elvinni a Marsra, és ezt az utat többször is megteheti majd.

A SpaceX filozófiája: "tesztelés, repülés, kudarc, javítás, ismétlés"

- és ez jól látszik a Starship fejlesztésén is. A cég rendszeresen teszteli a prototípusokat, azt sem bánva, hogy megsemmisülnek, mert a lényeg számukra a folyamatos adatgyűjtés, ami alapján tökéletesíthetik az újabb rakétáikat.

hirdetés

Úgy tűnik Musk örök optimizmusa itt is rányomja a bélyegét mindenre. Igaz, szokása szerint már többször is módosítani volt kénytelen a határidőket. 2019-ben például bejelentette, hogy néhány hónapon belül végrehajtják a nagymagassági teszteket és 2020 elején megindulnak az orbitális repülések. Ehelyett több csúfos kudarc következett az üzemanyagtartályok rossz hegesztése miatt. Tavaly szeptemberben azonban az egyik egy hajtóműs prototípus már 152 méter magasra emelkedett, majd visszaszállt a tesztpályára.

Az SN8 kódjelű rakéta tavaly decemberben pedig három raptor hajtóművel 12,5 kilométeres magasságot ért el, majd a leszálláshoz függőleges helyzetbe manőverezte magát, mielőtt az utolsó pillanatban felrobbant. A kudarc fő oka az volt, hogy a rakéta nem lassított eléggé a tervezett leszállás előtt.

VIDEÓ: az SN8 tesztrepülése

Február 2-án az óriás rakéta útja közel 6 és fél percig tartott. Mintegy 7,5 km magasságot ért el, majd oldalára fordult és elindult lefelé a Texas állambeli Boca Chica tesztállomásra. Másfél kilométeres magasságban azonban, amikor begyújtotta motorjait, hogy visszanyerje függőleges állását, az egyik motor lángra lobbant és a Starship darabokra hullva tűzgolyóként zuhant alá.

„Még dolgoznunk kell a landoláson”

– mondta John Insprucker, a Space X mérnöke a teszt webcastja során, és mindjárt bejelentette, hogy a következő, immár tizedik rozsdamentes acélból készült prototípus már a kilövőállásban van, és még ebben a hónapban felbocsátják.

VIDEÓ: az SN9 tesztrepülése

Úgy tűnik, Muskot semmi sem állíthatja meg. Összetűzésbe került például az amerikai Szövetségi Repülési Hivatallal (FAA), amely a december 9-i kísérletre nem adott engedélyt. Ennek ellenére végrehajtották a tesztrepülést.

Musk tweetjében azt írta, hogyha mindig betartanák a hivatal kilövési előírásait, az emberiség soha nem jutna el a Marsra.

A legutóbbi esetben az FAA az utolsó pillanatban jóváhagyta a tesztet. De egyúttal felszólították a Space X-et, hogy vizsgálja felül biztonsági előírásait. A robbanás után pedig a Repülési Hivatal rögtön bejelentette, hogy vizsgálatot indítanak. A kormányszerv szerint most kell kiküszöbölni a biztonsági kockázatokat, még mielőtt űrhajósokat szállítana a Starship – írta a New York Times.

Bár Musk álma a Mars meghódításáról még távolinak tűnhet, cége, a SpaceX már így is hatalmas utat járt be. Mára a világ rakétaiparának meghatározó szereplőjévé vált. Manapság az ő Falcon 9 típusú rakétáikat veszik igénybe a leggyakrabban, hogy műholdakat Föld körüli pályára juttassanak. Rendszeresen visznek teherszállítmányokat a Nemzetközi Űrállomásra, tavaly kétszer a NASA űrhajósait is vitték. Az idén még több utat terveznek. A Transporter-1-et már két nappal a legutóbbi Starship-teszt előtt fellőtték, amely többek között 10 Starlink internetes műholdat állított Föld körüli pályára.

A Falcon-rakéták részlegesen újrafelhasználhatóak, de Musk célja, hogy a Starship teljes egészében az legyen, és a kereskedelmi repülőgépekéhez hasonló gyakorisággal indítsák.

„Jövünk, Mars!”

- ígéri.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk