/jovo/robotkutyakkal-hadgyakorlatoztak-az-amerikai-legieronel/
hirdetés

JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés

Robotkutyákkal hadgyakorlatoztak az amerikai légierőnél

A robotkutyáknak az volt a feladata, hogy felderítsék az ellenséges területet, mielőtt bevetették volna a katonákat.
hirdetés

Ellenséges terület felderítése volt a feladata a katonák bevetése előtt azoknak a kutyáknak, amelyek részt vettek az amerikai légierőnek a kaliforniai Mojave sivatagban a múlt héten tartott hadgyakorlatán. Csakhogy ezek a négylábúak nem élőlények, hanem robotok.

A robotkutyák megjelenése csupán egy eleme az amerikai hadsereg „előrehaladott harcirányítási rendszerének” (Advanced Battle Management System – ABMS), amely mesterséges intelligenciát és gyors adatelemző eszközöket használ, hogy szembeszálljon az Egyesült Államokat fenyegető veszélyekkel.

Mint Will Roper, a légierő logisztikai igazgatóhelyettese a CNN-nek elmondta, a jövőben a katonáknak annyiféle információt kell a harctéren pontosan a helyükön kezelniük, hogy a hatékony hadviseléshez szükségük lesz a másodperc tört része alatt elkészülő adatszintézisre.

A robotkutyák hivatalos neve Vision 60 UGV, ez utóbbi rövidítés „autonóm, ember nélküli földi járművet” jelent. Gyártójuk a philadelphiai Ghost Robotic cég. Képesek bármilyen területen vagy környezetben működni, felszerelhetők egy sor szenzorral, rádióval. Nem csupán vizuálisan derítik fel a terepet, hanem közben védik a harci gépnél bevetésre váró katonákat is. Ugyanakkor más járó, vagy kerekes robotoknál egyszerűbb szerkezetűek, és emiatt tartósabb használatra alkalmasak.

A légierő közleménye szerint a jövőben fontos elemei lehetnek a „gyilkoló láncnak.”

hirdetéshirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk