/jovo/robotkisallatok-enyhithetik-az-idoseknek-a-koronavirus-miatti-maganyt/?utm-source=kapcsolodo
hirdetés

JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés

Robotkisállatok enyhíthetik az időseknek a koronavírus miatti magányt

Az élethű kis robotok többet segítenek az idősek egyedüllétében, mint elsőre gondolnánk.
hirdetés

Mivel az időseket különösen érzékenyen érintheti a koronavírus miatti szeparációból fakadó elmagányosodás, egyesek robotkisállatokat próbálnak meg bevetni, ami megoldást jelenthet a problémára - írja a The New York Times.

Amikor Linda Spengler, egy amerikai orvos egy videócsevegésben megkérdezte idősek otthonában élő, 92 éves édesanyját, hogy mit szeretne, ő azonnal rávágta: egy kutyát. A hölgy Wolfgang, a család kutyája iránt érdeklődött, aki azonban nagyon régen elpusztult már, de a demenciában szenvedő nő az ilyen eseteket már nem tudja felidézni.

Lánya azonban gondolkodni kezdett a megoldáson. Mielőtt a koronavírus-járvány miatt megtiltották az intézményben a látogatást, minden második nap bement édesanyjához, és a közeli tóhoz tolta kerekesszékében, hogy együtt nézzék a kacsákat és simogassák az arra járó kutyákat. Az otthonban Charlene Spengler élénk szociális életet élt a többi lakóval, művészeti órákra járt és koncerteket is hallgatott.

Az ilyen helyen élőknek sokszorosan rosszul jött a covid: szinte minden személyes társasági érintkezésük megszakadt. Linda elgondolkozott azon, hogyan tudná anyja állatok iránti vágyát kielégíteni, mivel állapota akkor sem engedné kiskedvenc tartását, ha az intézmény még meg is engedné a tartásukat. Ekkor kezdett el kutatni az interneten már korábban látott robotkisállatok után.

Talált is egy bolyhos kiskutyát, amelynek érzékelői lehetővé teszik, hogy lihegjen, csaholjon, a farkát csóválja, szundikáljon és felébredjen; a felhasználó még szimulált szívverést érezhet.

hirdetés

Mivel nem tudta személyesen leadni a robotot, megkérte az alkalmazottakat, hogy vigyék be. Egy későbbi videócsevegésben Dr. Spangler megtudta, hogy édesanyja a robotkutyát Dumbónak nevezte el.

Az ehhez hasonló robotok már jó egy évtizede megjelentek a piacon: egy japán vállalat 2009-ben kezdte el forgalmazni a PARO nevű élethű robotfókát, a Hasbro pedig 2015-ben kezdett el robotizált macskákat forgalmazni.

Az elszigeteltség különösen a demenciában szenvedőket fenyegeti, akik kevésbé képesek feldolgozni az online érintezést és kommunikációt.

„A Covid furcsa világot hozott létre, ahol senki sem ölelhet meg senkit. A kisállat gondolata - tapasztaltok szerint - némileg meghaladja ezt”

- mondta Laurie Orlov, a veterán iparági elemző, az Aging and Health Technology Watch hírlevél alapítója.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk