hirdetés

JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés

„Rettentő veszélyt” jelent az emberiségre a Facebook metaverzuma a kritikusok szerint

Mark Zuckerberg azt mondta, a metaverzum maga lesz a „testet öltött” internet.

Link másolása

hirdetés

Mark Zuckerberg nemrégiben bejelentette, hogy közösségimédia-hálózatból „metaverzum céggé” fejlesztené a Facebookot a következő öt évben. Zuckerberg a metaverzumot úgy jellemezte, mint a „testet öltött” internetet, amiben nemcsak tartalmat fogyaszthatunk, hanem valóban „benne lehetünk”.

A projekt célja tehát az, hogy létrejöjjön egy olyan magával ragadó virtuális valóság-béli környezet, amelyben az emberek kapcsolatba léphetnek egymással, illetve az őket körülvevő mesterséges világgal. Nos, aki azt gondolja, hogy ez az ötlet olyan, mintha egyenesen a Black Mirror című disztópikus sorozat írói szobájából jött volna, az nincs egyedül: az elmúlt időszakban többen is kifejezték aggodalmukat az ötlettel kapcsolatban – írja az IFLScience.

Az egyikük Dr. David Reid, a Liverpool Hope Egyetem mesterséges intelligencia és térbeli számítástechnika professzora volt, aki azt mondta: úgy véli, hogy a metaverzum izgalmas lehetőségekkel szolgálhat az emberiség számára, de fennáll annak a veszélye, hogy drasztikusan elmélyíti a közösségi médiával és az internettel kapcsolatos, jelenleg is meglévő problémákat, például az adatvédelmi aggályokat és az internetes zaklatást.

„A metaverzum hatalmas változásokat hozhat – fantasztikus előnyökkel, ugyanakkor félelmetes veszélyekkel is jár. És egy rendkívül összetett rendszerre van szükségünk ahhoz, hogy felügyelni tudjuk”

– mondta Dr. Reid.

hirdetés

„Az emberek már most aggódnak amiatt, hogy a Twitter milyen nagy befolyást gyakorolhat a politikára… De gondoljunk bele: egy teljesen magával ragadó környezetben mennyivel nagyobb befolyással lehetünk az emberekre?” – tette fel a kérdést a professzor, arra utalva, hogy a metaverzum lehetőséget nyújthat arra is, hogy valakit „elszállítsunk” egy háborús övezetbe, és megmutassuk neki, pontosan mi folyik ott.

Dr. Reid azzal kapcsolatban is kifejtette az aggályait, hogy a metaverzum a jelenleginél is jobban megemelheti a közösségi média használatával töltött időt, valamint az online zaklatások számát is.

„Megvan benne a lehetőség, hogy sokkal, de sokkal szélsőségesebb legyen. Az elmélyülés zsigeri élménye kivételesen érzelmes lehet” – mondta.

De, ami szerinte a leginkább aggasztó, az az, hogy ez a technológiai fejlődés elmoshatja a határvonalat a virtuális világ és a valóság között. „Bárki lesz ennek a valóságnak a mestere, soha nem látott mennyiségű adathoz férhet hozzá – és rendkívül sok hatalomhoz” – jegyezte meg, majd hozzátette: „Aki a metaverzumot irányítja, alapvetően az egész valóságot fogja irányítani.”

„Sok jelenlegi MR (Mixed Reality, vagyis kevert valóság) prototípus rendszer rendelkezik arc-, szem-, test- és kézkövető technológiával. Legtöbbjük kifinomult kamerával működik, sőt néhányan még elektroenkefalogramos (EEG) technológiát is alkalmaznak az agyhullám-mintázatok felvételére. Más szóval, minden, amit csinálsz, nyomon követhető az MR-ben. Az így generált adatok hatalmasak lesznek… És rendkívül értékesek” – hangsúlyozta a professzor, majd azt mondta: „Ezért van szükségünk egy olyan rendszerre, amely ezt az egészet ellenőrzi. Egyetlen vállalat sem gyakorolhat teljes ellenőrzést.”

Dr. Reid nincs egyedül az aggodalmaival. A metaverzum másik hangos kritikusa Roger McNamee, a Facebook egy korai befektetője, aki a novemberben Lisszabonban tartott webes csúcstalálkozón azt mondta: szerinte a metaverzum projekt legfőbb célja, hogy a Facebook elterelje a figyelmet egykori alkalmazottja, Frances Haugen vallomásáról, aki azt állítja, a cég pontosan tudja, mennyire károsak a termékei, de a kutatási eredményeket a nagyobb profit érdekében eltitkolja.

„Nem szabad megengedni, hogy a Facebook disztópikus metaverzumot hozzon létre” – mondta McNamee a BBC-nek. „Nem szabadna engedni, hogy a Facebook mindentől függetlenül hozzon döntéseket. Ott kellene állnia mellette egy szabályozó szervezetnek, hogy előzetesen jóváhagyja mindazt, amit a cég tesz. Az általuk okozott kár mértéke ugyanis már most felbecsülhetetlen” – tette hozzá.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
JÖVŐ
Jeladós PET-palackot dobtak a Tiszába és a Bodrogba, térképen követheted a szemét útját
Az egyik műanyag palack hihetetlen tempóban halad a megáradt folyón.

Link másolása

hirdetés

"Az áradó Tiszából és Bodrogból kivételesen nem kivettünk, hanem bedobtunk valamit" - írja a Pet Kupa közösségi oldala.

A környezetvédők már régóta szerették volna megtudni, hogy merre haladnak, adott idő alatt mekkora távot képesek megtenni a palackok, illetve miben akadnak el (ha elakadnak).

Ezért szombaton a Tiszába Tivadarnál és a Bodrogba Felsőbereckinél is jeladós palackokat dobtak a Hulladékmentes Tisza projekt keretében.

Ezek útját te is nyomon követheted ITT.

Bejegyzésük szerint a tiszai hihetetlen tempóban halad, egy nap alatt Tivadartól Tokajig jutott már.

VIDEÓ: A palack útnak indításáról

hirdetés

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés
Az évszázad végére már 180 évig is elélhetnek az emberek egy kutató szerint
A magas életkor azonban komoly hátrányokkal is együtt jár majd.
Fotó: Pexels/Pixabay - szmo.hu
2022. január 09.


Link másolása

hirdetés

2100-ra már akár 180 évig is elélhetnek az emberek a tudósok szerint - írja a Daily Star.

Léo Belzile, a kanadai HEC Montreal segédprofesszora szerint az évszázad végére megdőlhet a valaha élt legidősebb ember rekordja.

Ezt jelenleg Jeanne Calment, egy francia nő tartja, aki 1997-ben, 122 éves korában hunyt el. Jelenleg több mint egy tucat embert tartanak számon, akik 110 évesnél idősebbek.

Belzile szerint az emberi élettartamnak nincsen bizonyítható felső határa, és “tovább terjedhet, mint azt az eddig élt egyének élettartama alapján feltételezzük, vagy amit a jelenlegi orvosi technológia használatával megszoktunk.”

Ugyanakkor hozzátette, a minél hosszabb élettartamot hajszoló idősek nagy terhet róhatnak a társadalomra. Megnövekedhetnek például az ellátási költségek, hiszen az extrém időskor számos betegséget hoz magával.

hirdetés
Másfelől a nyugdíjrendszert és a szociális hálót is leterheli, ha minden eddiginél több idős ember támaszkodik majd rá, míg az aktív, adófizető polgárok száma csökken.

A Nemzetközi Hosszú Élet Adatbázis, ami nyomonköveti a legalább 110 éves korukig élő embereket, úgy találta, hogy 50 éves kor fölött egyre növekedik az elhalálozás kockázata, ám 80 éves kor körül jelentősen lecsökken. 110 éves korban már 50 százalék az esélye, hogy az illető a következő évben elhalálozik.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés
Alig téved az emberi agyhullámokban olvasni képes kínai robot
Idővel óriási lökést adhat az összeszerelésben érdekelt ipari vállalkozásoknak a kínai tudósok találmánya.

Link másolása

hirdetés

Futurisztikus robotot mutattak be Kínában, ami a tudósok szerint 96 százalékos pontossággal "olvas" az emberek gondolataiban - írja a Daily Star. A viselhető szerkezet elektródák beültetése nélkül képes érzékelni az agyhullámokat.

Az egyik kínai egyetemen fejlesztett "gondolatolvasó" robot egy fejfedőből áll, melyhez a karokhoz csatlakozó érzékelő kapcsolódik. Ezek küldik a jeleket a viselő karjára a végrehajtandó utasításokkal. A robot "szinte azonnal" képes követni az agyból induló parancsokat, ezért a technológia igazi áttörés lehet a jövőben.

Az egyik kínai tudományos folyóiratban publikált eredményekkel kapcsolatban a kutatás vezetője megjegyezte, hogy

a termékek összeszerelése terén fontos szerepet kaphatnak idővel ezek a robotok.

Dong Yuanfa hozzátette: a gondolatolvasó robotot már nagy sikerrel, több száz órán keresztül tesztelték is ebben a munkakörben.

hirdetés

Az eredmények pedig lenyűgözők, mivel a szerkezetek 70 százalékban hibátlanul követték a munkások utasításait, bár "nagyon kellett koncentrálniuk", hogy az agyhullámból kiinduló üzenetek olvashatók legyenek a robotoknak. A tudományos lap megjegyzi, további tesztekre lenne szükség annak megállapításához, hogy a technológia ténylegesen használható-e egy gyárban. Ennek elsősorban az az oka, hogy eddig minden próbaüzemet laboratóriumban végeztek.

Kína a közelmúltban jelentette ki, hogy az "okos gyártásban" világelsők szeretnének lenni. Ennek részeként pedig a kormány tervei alapján 2025-ig a robotikai innováció globális központjává válna az ország.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
JÖVŐ
Hiánypótló „lejárati útmutatót” állított össze a Nébih
A csomagolt termékeken található lejárati dátum után is sokszor még mindig fogyasztható a termék, pazarlás lenne kidobni.

Link másolása

hirdetés

A lakosság, a kereskedelem és a karitatív szervezetek számára egyaránt hasznos lehet az a hiánypótló ajánlás, amit a lejárt minőségmegőrzési idejű termékek fogyaszthatósági határidejéről állított össze a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programja - írták hivatalos oldalukon.

Fontos, hogy az ajánlott intervallumok kizárólag a minőségmegőrzési idővel ellátott, megfelelően tárolt élelmiszereknél tekinthetők irányadónak. Továbbá minden esetben egyéni mérlegessel lehet csak eldönteni, hogy valóban fogyasztható-e a termék.

A Nébih mindenkit bátorítani szeretne arra, hogy tegye meg ezt a kevés plusz ellenőrzést, hiszen még rengeteg étel megmenthető. Évente több tonna élelmiszer kerül a szemétbe, aminek nagy része még fogyasztásra alkalmas lenne.

A minőségmegőrzési idő a tartósabb termékeken szerepel, így lejárta nem feltétlenül jelenti azt, hogy az élelmiszert ki kell dobni. Elképzelhető, hogy egy-egy ilyen élelmiszer minősége már nem olyan, mint egy frissebb terméké. Viszont, ha bontatlan, sértetlen csomagolásban, a gyártó ajánlásának megfelelően tároltuk és kibontás után a normál termékhez képest nem tapasztalunk számottevő elváltozást (íz, szín, szag, állag), a lejárt minőségmegőrzési idejű termék akár még hetekkel, hónapokkal a lejárati idő után is elfogyasztható – tette hozzá a Nébih.

Egy doboz konzerv vagy egy üveg ásványvíz a lejárat után akár 1 évig is jó lehet még. A száraztészta, bontatlan szószok és az UHT tej pedig a dátum után még akár 9 hónap után is fogyasztható. A teljes diagram itt látható:

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: