JÖVŐ

RAKUN: elviteles ételdoboz-előfizetéssel küzdenek a környezetszennyezés ellen

Rozsdamentes acél dobozokba kérhetjük az elviteles ebédünket országszerte több mint 70 helyen. Ezek kiváltják a drága és környezetszennyező műanyag dobozokat.

Link másolása

Egyedülálló módszert dolgozott ki egy cég arra, hogy kevesebb műanyagot használjunk: elviteles dobozra lehet előfizetni náluk. Horváth Sarolta, a RAKUN Dobozközösség alapítója avatott be minket a részletekbe.

- Ha már előfizetés, akkor tévé, telefon jut először eszembe. Arra speciel sosem gondolnék, hogy ételdobozra fizessek elő. Hogy merült ez fel?

- Nagyon sok helyen megjelentek már szerencsére a lebomló műanyagok, így az edények és az evőeszközök is, viszont ezek beszerzése az éttermeknek nagyon költséges. Arról nem beszélve, hogy persze ennek is a vendég issza meg a levét, hiszen a végösszegben ennek az ára is benne lesz. A RAKUN dobozok pont ezt a költséget spórolják meg minden érintettnek. Az ára is ehhez igazodik, egy hónapra az alap csomagunk 500 forint, ez egy doboz használatára jogosítja fel az ügyfelet, de természetesen ha nagyobb menüt szeretne, akkor több dobozt is igénybe vehet, például kettőt már 800 forintért cserélnek neki. Sokkal olcsóbban jön ki így az ügyfél, mintha minden étkezésnél kér műanyag evőeszközt és dobozt, amelyekre nagyjából 200 forintot is felszámolhatnak éttermenként. A vendégek évente 19.200 forintot is meg tudnak így spórolni. És csak, hogy érzékeltessem: az elmúlt évek adatai szerint jelenleg körülbelül 150 millió tonna műanyag szennyezi a világ óceánjait. Ennél még drasztikusabb, hogy egy most megjelent friss tanulmány szerint

a műanyag zacskók és PET palackok után az óceánokban úszkáló harmadik leggyakoribb hulladéktípus az étel elviteles doboz.

- Hogy néznek ki ezek a dobozok, miért lennének jobb alternatívák?

- A mi dobozaink rozsdamentes acélból készülnek, amelyek nagyon strapabíróak. Természetesen hosszú évekig használhatóak pont emiatt, de ha véletlenül megkarcolódnak, vagy bármi éri őket, könnyen kijavíthatóak, és akkor kerülhetnek is vissza a körforgásba.

- Hogy néz ki ez az előfizetés?

- Úgy működik a rendszer, hogy a partner értermeinknél a vendégek ezekbe kérhetik az elviteles ételeket, vagy akár házhoz is rendelhetnek a dobozokban. Ha elfogyasztották az ételt, akkor visszaviszik a dobozt, és kérnek egy másikba ételt. De ha éppen más étteremből van kedve rendelni a vendégnek, azt is megteheti, ha partnerünk az illető vendéglátóhely, akkor oda is viheti a korábbi helyről elhozott dobozt, és kap helyette egy másikat. A lényeg az, hogy a dobozok használatáért kérünk egy fix havidíjat, és ezért cserébe mindig újat és tisztát vihetnek el.

- Milyen éttermek csatlakoztak eddig?

- Nagyon jó fogadtatása volt a kezdeményezésünknek. 2020 januárjában indultunk, az első két hónap alatt 15 vendéglátóhely csatlakozott, mára 70 feletti ez a szám. Budapesten például a Bonnie Restro, a Nem Adom Fel, a La Cipolla vagy a Don Corleone is erősít bennünket. Szegeden pedig a közelmúltban kapásból négy helyet is megnyertünk magunknak, így a Fittanyuka, a SOUP PORT Levesbár, az Art Hotel Szeged, és a Palánta - Szeged is csatlakozott már hozzánk.

- A RAKUN név miből jött?

- A higiénia van mindenek előtt, ezért ha valaki rámegy az oldalunkra, láthatja, hogy a kabalaállatunk egy mosómedve (angolul racoon). Ebből származik a RAKUN, kicsit áthallásosan.

- Hogyan lehet csatlakozni ehhez a kezdeményezéshez?

- A felhasználó telefonos alkalmazáson keresztül 30 napos ciklusokra fizet elő, ezalatt korlátlan alkalommal használhatja a Rakun partnerek bármelyikében a dobozokat. A jogosultságot az étteremben QR-kód alapján ellenőrzik, majd az illető elviszi a dobozban az ételt. A vendég bármelyik Rakun partnerhez visszaviheti a tisztára mosott üres dobozt, és kap egy ugyanolyan, az étterem által is szabályszerűen elmosott példányt.

- Van és lesz igény erre vajon?

- A partnerek növekvő számából ítélve igen, és a tagjaink számának bővülése is ezt mutatja. Csak hogy még egy drasztikus számmal éljek,

Magyarországon évente több mint 13 millió darab műanyagdoboz fogy, ha ezeket egymás mellé raknánk, a sor Budapesttől Lisszabonig érne.

Ha ezt sikerülne RAKUN-dobozokkal lecsökkenteni, akkor már megérte mindenkinek.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


JÖVŐ
A Rovatból
23 százalékkal kevesebbet fogyasztanának az autók, ha 130 helyett csak 100 km/h-val mehetnének az autópályán
A Greenpeace Magyarország az autómentes nap alkalmából a klímajegyek bevezetését sürgette.

Link másolása

Szeptember 22-én van az európai autómentes nap, ami kapcsán a Greenpeace Magyarország összegyűjtötte miként lehetne radikális energiatakarékosság elérni a hétköznapokban, ezzel a közlekedésben felhasznált üzemanyag mennyiségét is csökkenteni.

A szervezet szerint a közösségi közlekedés a kulcs ahhoz, hogy mindenki fenntartható módon elégíthesse ki a napi közlekedési igényeit. Ennek eléréséhez azonban európai szinten kellene bevezetni a klímajegyeket a vasútra és más tömegközlekedési eszközökre. A cél nem lehet kevesebb, mint hogy senki ne szoruljon autó- vagy repülőgép használatra pusztán azért, mert az megfizethetőbb vagy könnyebben elérhető – olvasható bejegyzésükben.

A közlekedés reformjával és szigorúbb sebességkorlátozással is nagy mértékben, uniós szinten 13 százalékkal lehetne csökkenteni az energiaigényt. Az autósok számára a leglátványosabb eredmény az autópályákon mutatkozna meg, a sebességnek 130-ról 100 km/órára való csökkentése ugyanis kb. 23%-kal alacsonyabb fogyasztást eredményez.

Az autómentességet az otthoni munkavégzés támogatásával lehetne az egyik legkézenfekvőbb módon támogatni. Uniós szinten 27 és 47 százalék közé tehető a vizsgált országokban az aránya annak, amit naponta az összes megtett távolságból a munkába történő eljutás tesz ki. Erre megoldást jelenthetne, ha a kormányok folytatnák, vagy pedig újra bevezetnék azokat a szabályokat az otthoni munkavégzésre, amiket a koronavírus-járvány miatt egyszer már úgyis meghoztak. De akár az autók kihasználtságával is spórolhatnánk:

uniós szinten 1,45 utas használ átlagosan egy autót. Az autómegosztást olyan ösztönzők bevezetésével lehetne támogatni, mint az olcsóbb parkolás, vagy a buszsávok használatának engedélyezése olyan autók számára, amelyek tele vannak utasokkal.

Míg a városi közlekedés esetében a kibocsátásmentes közlekedési megoldásokat kellene ösztönözni, legyen az kerékpár, gyaloglás, vagy bármilyen más mikromobilitási lehetőség.

Az árucikkek szállítása is egy olyan terület, amely szinte teljesen az olajfelhasználásra támaszkodik. A cégeket adókedvezményekkel lehetne ösztönözni arra, hogy az utak helyett a vasutakat válasszak a szállításkor. Persze ahhoz, hogy ez itthon is reális megoldás legyen, természetesen jóval több forrást kellene fordítani a vasúti közlekedés fejlesztésére, mint jelenleg – írja a Greenpeace.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
JÖVŐ
A Rovatból
Emberi maradványok és egy eltűnt repülő roncsai is felszínre kerültek a rekordgyorsasággal olvadó svájci gleccserekben
Olyan sziklák is láthatóvá váltak az olvadás miatt, amelyeket évezredek óta jég borított.

Link másolása

Még soha nem olvadtak ennyit a Svájcban található gleccserek egy év alatt a mérések kezdete óta, vagyis több mint 100 éve - írja a CNN.

Csak idén 6 százalékkal csökkent a térfogatuk, ami csaknem kétszerese a korábbi, 2003-as negatív rekordnak

- közölte a GLAMOS, a svájci gleccsereket tanulmányozó szervezet.

Az Alpok gleccsereinek több mint fele Svájcban található, ahol a hőmérséklet a globális átlag kétszeresével emelkedik. Az előző télen ráadásul kivételesen kevés hó esett, és több hőhullám is sújtotta a hegyeket. Emiatt mintegy 3 köbkilométernyi jég olvadt el, ami súlyos veszteség.

A súlyosságot bizonyítja az is, hogy

évezredek óta jéggel borított sziklák most láthatóvá váltak, sőt emberi maradványok és egy évtizedekkel korábban eltűnt repülő roncsai is felszínre kerültek. Egyes kisebb gleccserek pedig teljesen eltűntek.

"Az éghajlati számítások alapján tudtuk, hogy ilyen helyzet fog előállni, legalábbis valamikor a jövőben. Az a felismerés, hogy ez a jövő már itt van, talán az idei nyár legmeglepőbb és legmegrázóbb élménye volt" - mondta Matthias Huss, a GLAMOS vezetője a Reutersnek.

Az Aletsch-gleccser olvadása 2018 és 2022 között:

Ha az üvegházhatású gázok kibocsátása tovább nő, az Alpok gleccserei várhatóan 2100-ra elveszítik a mostani tömegük 80 százalékát, sok gleccser pedig teljesen el fog tűnni. A tudósok már eddig is több tucat területen kellett sürgősségi javítási munkálatokat elvégezni, mert az olvadó jég a mérőoszlopok elmozdulását és az adatgyűjtést veszélyeztette.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

JÖVŐ
Gyorsabban süllyed több tengerparti város, mint a tengerszint emelkedése
Megdöbbentő adatok és okok, amelyek akár pár éven belül is igen komoly következményekkel járhatnak. Például Rio De Janeiro területének két négyzetkilométere kerülhet víz alá 2030-ra.

Link másolása

Számos tengerparti város gyorsabban süllyed, mint amennyire a tengerszint emelkedik állapította meg a szingapúri Nanyang Egyetem és a NASA közös kutatása.

A Nature Sustainability című tudományos lapban közzétett, műholdas felvételek segítségével készített és a világ legnagyobb városai közül 48-at vizsgáló tanulmánya 2014 és 2020 között elemezte a süllyedésüket – idézte a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő portál.

Korábbi tanulmányok szerint

a globális felmelegedés világszerte jégolvadáshoz vezet, ez pedig emeli a tengerek szintjét, fenyegetést jelentve számos tengerparti város számára.

Sok város azonban más gonddal is küzd: a talajvíz és vagy a földgáz elvezetése miatt süllyed, az épületek óriási súlya alatt tömörödik a talaj.

A többéves vizsgálat során azt figyelték meg, hogy minden városban - különböző mértékben - süllyedt a talaj, 44 településen pedig a süllyedés nagyobb mértékű volt a tengerszint emelkedésénél.

Az ezt megelőző kutatások szerint

a tengerek szintje az olvadó jégsapkák nyomán évente körülbelül 3,7 milliméterrel emelkedik, a most közzétett tanulmány pedig azt írja, hogy több város egyes részei évente 20 milliméterrel süllyednek.

A kutatás Ho Si Minh-várost és Rio De Janeirót is említi, az elsőben a süllyedés 16,2 milliméter évente, az utóbbinál pedig azt jelentették, hogy – amennyiben nem hoznak megfelelő intézkedéseket - a város területének mintegy két négyzetkilométere kerülhet víz alá 2030-ra.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

JÖVŐ
A Rovatból
Felszállt a világ első tisztán elektromos repülőgépe, amit hamarosan élesben is használhatnak
Az N882EV lajstromjelű gép mindössze 8 percet töltött a levegőben, de ez így is fontos mérföldkőnek számít.
Címlapkép: Eviation Aircraft twitter oldala - szmo.hu
2022. szeptember 29.


Link másolása

Az Eviation Aircraft tisztán elektromos repülőgépe, az Alice végrehajtotta első, úgynevezett szűzrepülését – írta meg a cég közleményében.

A kísérletet az Egyesült Államokban, azon belül is a Moses Lake repülőtéren hajtották végre.

A gép innen indult el a kora reggeli órákban, és rövid, mindössze 8 percig tartó repülés után ugyanitt landolt.

Ez a repülés így is fontos mérföldkő a tisztán elektromos utasszállítók fejlesztését tekintve. Ráadásul az első tesztek folyamatosan csúsztak, ami végül szeptember 27-én, kedden tudtak végrehajtani.

A jármű utazósebessége 463 km/óra, emellett 1134 kg hasznos teher szállítására képes. A repülő kilencüléses, és két, egyenként 850 lóerős Magnix Magni 650 elektromos motor hajtja.

A gyártó úgy véli, a típus hatósági engedélyezési eljárása 2024-ben kezdődhet meg, így 2025 lehet az első év, amikor az Alice-t már élesben is használhatják – egyelőre azonban csak légi fuvarozásra fogják, utasokkal legkorábban 2026-ban emelkedhet a levegőbe.

Az Alice-ből már több cég is vásárolt, az amerikai Cape Air regionális légitársaság például 75 példányt rendelt belőle.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk