hirdetés

JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés

Pusztító erdőtűz-szezon várhat Amazóniára, amelynek egyes részein súlyos szárazság tombol

A tavalyi óriási mértékű erdőirtás következményét augusztusban és szeptemberben láthatjuk majd a tudósok szerint.

Link másolása

hirdetés

Pusztító erdőtűz-szezon előtt állhat Amazónia a tudósok szerint, ugyanis Brazília egyes területein komoly szárazság uralkodik már most - írja a CNN.

Sőt, egyes szakértők szerint nem sokszor volt példa arra, hogy a régió ennyire száraz legyen. Idén már volt is több nagyobb tűzeset az esőerdőkben, ráadásul az első több mint egy héttel korábban történt, mint tavaly.

"A sokfelé tapasztalható idei szárazság aggasztó jele annak, hogy extrém tűzveszély fenyegetheti Dél-Amerika nagy részét, megterhelve ezzel a tűzoltási erőforrásokat, veszélyeztetve az ökoszisztémát, az infrastruktúrát és a közegészségügyet"

- figyelmeztetett Douglas Morton, a NASA Earth tudósa, aki az amazóniai és környékbeli erdőtüzeket vizsgálja.

A nagyobb erdőtüzek többségét emberek okozták olyan területeken, amelyeken már megcsupaszították a faállományt. Az erdőirtás, a bányászat és a gazdálkodás is jelentősen hozzájárul az erdőtüzek pusztításának mértékéhez. A "megcsonkított" erdők széle melegebb és szárazabb, így az ott lévő növények könnyebben begyulladhatnak, a tűz pedig onnan terjed egyre beljebb.

Májusban az erdőirtás 67 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest.

Tavaly pedig kb. 10 900 négyzetkilométernyi erdőterületet vágtak ki, ami több mint 2 millió amerikaifutball-pálya. Nem csoda, hogy 2008 óta 2020 volt a legtragikusabb év az erdőirtás szempontjából Amazóniában.

hirdetés

Matt Finer, az Amazon Conservation nonprofit természetvédelmi szervezet vezető kutatója szerint

a tavalyi óriási mértékű erdőirtás következményét augusztusban és szeptemberben láthatjuk majd, amikor még nagyobb lesz a szárazság, és elkezdődik az erdőtűz-szezon.

Az sem jó előjel, hogy májusban a brazil meteorológiai intézet arra figyelmeztetett, hogy öt államban valószínűleg nagyon kevés eső várható legalább szeptember végéig. Eddig Mato Grosso államban volt a legtöbb, 17 súlyosabb tűzeset, de a Paraná-medencében is súlyosbíthatja a helyzetet az aszály.

A tudósok már számos alkalommal figyelmeztettek arra, hogy ami az Amazonas-medencében történik, az az egész bolygót érinti. Kevés ökoszisztéma bír ugyanis olyan jelentőséggel a Földön a globális éghajlat szempontjából, mint az amazóniai esőerdők, amelyek egyfajta "klímaberendezésként" szolgálnak: befolyásolják a globális hőmérsékletet és a csapadékmennyiséget is. A növények évente több milliárd tonna szén-dioxidot nyelnek el a levegőből. Ám amikor az erdők égnek, az ott tárolt szén felszabadul a levegőbe, amely tovább súlyosbíthatja a globális felmelegedést. A tűzesetek ráadásul helyrehozhatatlanul károsíthatják az esőerdők azon képességét, hogy megvédjenek a további felmelegedéstől.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
JÖVŐ
Jeladós PET-palackot dobtak a Tiszába és a Bodrogba, térképen követheted a szemét útját
Az egyik műanyag palack hihetetlen tempóban halad a megáradt folyón.

Link másolása

hirdetés

"Az áradó Tiszából és Bodrogból kivételesen nem kivettünk, hanem bedobtunk valamit" - írja a Pet Kupa közösségi oldala.

A környezetvédők már régóta szerették volna megtudni, hogy merre haladnak, adott idő alatt mekkora távot képesek megtenni a palackok, illetve miben akadnak el (ha elakadnak).

Ezért szombaton a Tiszába Tivadarnál és a Bodrogba Felsőbereckinél is jeladós palackokat dobtak a Hulladékmentes Tisza projekt keretében.

Ezek útját te is nyomon követheted ITT.

Bejegyzésük szerint a tiszai hihetetlen tempóban halad, egy nap alatt Tivadartól Tokajig jutott már.

VIDEÓ: A palack útnak indításáról

hirdetés

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés
Az évszázad végére már 180 évig is elélhetnek az emberek egy kutató szerint
A magas életkor azonban komoly hátrányokkal is együtt jár majd.
Fotó: Pexels/Pixabay - szmo.hu
2022. január 09.


Link másolása

hirdetés

2100-ra már akár 180 évig is elélhetnek az emberek a tudósok szerint - írja a Daily Star.

Léo Belzile, a kanadai HEC Montreal segédprofesszora szerint az évszázad végére megdőlhet a valaha élt legidősebb ember rekordja.

Ezt jelenleg Jeanne Calment, egy francia nő tartja, aki 1997-ben, 122 éves korában hunyt el. Jelenleg több mint egy tucat embert tartanak számon, akik 110 évesnél idősebbek.

Belzile szerint az emberi élettartamnak nincsen bizonyítható felső határa, és “tovább terjedhet, mint azt az eddig élt egyének élettartama alapján feltételezzük, vagy amit a jelenlegi orvosi technológia használatával megszoktunk.”

Ugyanakkor hozzátette, a minél hosszabb élettartamot hajszoló idősek nagy terhet róhatnak a társadalomra. Megnövekedhetnek például az ellátási költségek, hiszen az extrém időskor számos betegséget hoz magával.

hirdetés
Másfelől a nyugdíjrendszert és a szociális hálót is leterheli, ha minden eddiginél több idős ember támaszkodik majd rá, míg az aktív, adófizető polgárok száma csökken.

A Nemzetközi Hosszú Élet Adatbázis, ami nyomonköveti a legalább 110 éves korukig élő embereket, úgy találta, hogy 50 éves kor fölött egyre növekedik az elhalálozás kockázata, ám 80 éves kor körül jelentősen lecsökken. 110 éves korban már 50 százalék az esélye, hogy az illető a következő évben elhalálozik.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés
Alig téved az emberi agyhullámokban olvasni képes kínai robot
Idővel óriási lökést adhat az összeszerelésben érdekelt ipari vállalkozásoknak a kínai tudósok találmánya.

Link másolása

hirdetés

Futurisztikus robotot mutattak be Kínában, ami a tudósok szerint 96 százalékos pontossággal "olvas" az emberek gondolataiban - írja a Daily Star. A viselhető szerkezet elektródák beültetése nélkül képes érzékelni az agyhullámokat.

Az egyik kínai egyetemen fejlesztett "gondolatolvasó" robot egy fejfedőből áll, melyhez a karokhoz csatlakozó érzékelő kapcsolódik. Ezek küldik a jeleket a viselő karjára a végrehajtandó utasításokkal. A robot "szinte azonnal" képes követni az agyból induló parancsokat, ezért a technológia igazi áttörés lehet a jövőben.

Az egyik kínai tudományos folyóiratban publikált eredményekkel kapcsolatban a kutatás vezetője megjegyezte, hogy

a termékek összeszerelése terén fontos szerepet kaphatnak idővel ezek a robotok.

Dong Yuanfa hozzátette: a gondolatolvasó robotot már nagy sikerrel, több száz órán keresztül tesztelték is ebben a munkakörben.

hirdetés

Az eredmények pedig lenyűgözők, mivel a szerkezetek 70 százalékban hibátlanul követték a munkások utasításait, bár "nagyon kellett koncentrálniuk", hogy az agyhullámból kiinduló üzenetek olvashatók legyenek a robotoknak. A tudományos lap megjegyzi, további tesztekre lenne szükség annak megállapításához, hogy a technológia ténylegesen használható-e egy gyárban. Ennek elsősorban az az oka, hogy eddig minden próbaüzemet laboratóriumban végeztek.

Kína a közelmúltban jelentette ki, hogy az "okos gyártásban" világelsők szeretnének lenni. Ennek részeként pedig a kormány tervei alapján 2025-ig a robotikai innováció globális központjává válna az ország.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
JÖVŐ
Hiánypótló „lejárati útmutatót” állított össze a Nébih
A csomagolt termékeken található lejárati dátum után is sokszor még mindig fogyasztható a termék, pazarlás lenne kidobni.

Link másolása

hirdetés

A lakosság, a kereskedelem és a karitatív szervezetek számára egyaránt hasznos lehet az a hiánypótló ajánlás, amit a lejárt minőségmegőrzési idejű termékek fogyaszthatósági határidejéről állított össze a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programja - írták hivatalos oldalukon.

Fontos, hogy az ajánlott intervallumok kizárólag a minőségmegőrzési idővel ellátott, megfelelően tárolt élelmiszereknél tekinthetők irányadónak. Továbbá minden esetben egyéni mérlegessel lehet csak eldönteni, hogy valóban fogyasztható-e a termék.

A Nébih mindenkit bátorítani szeretne arra, hogy tegye meg ezt a kevés plusz ellenőrzést, hiszen még rengeteg étel megmenthető. Évente több tonna élelmiszer kerül a szemétbe, aminek nagy része még fogyasztásra alkalmas lenne.

A minőségmegőrzési idő a tartósabb termékeken szerepel, így lejárta nem feltétlenül jelenti azt, hogy az élelmiszert ki kell dobni. Elképzelhető, hogy egy-egy ilyen élelmiszer minősége már nem olyan, mint egy frissebb terméké. Viszont, ha bontatlan, sértetlen csomagolásban, a gyártó ajánlásának megfelelően tároltuk és kibontás után a normál termékhez képest nem tapasztalunk számottevő elváltozást (íz, szín, szag, állag), a lejárt minőségmegőrzési idejű termék akár még hetekkel, hónapokkal a lejárati idő után is elfogyasztható – tette hozzá a Nébih.

Egy doboz konzerv vagy egy üveg ásványvíz a lejárat után akár 1 évig is jó lehet még. A száraztészta, bontatlan szószok és az UHT tej pedig a dátum után még akár 9 hónap után is fogyasztható. A teljes diagram itt látható:

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: