/jovo/par-even-belul-johet-a-3d-s-husnyomtato-akar-otthon-is-nyomtathatunk-vacsoranak-valot/
hirdetés

JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés

Pár éven belül jöhet a 3D-s húsnyomtató, akár otthon is nyomtathatunk vacsorának valót

Néhány európai étteremben már jövőre vehetünk nyomtatott húst. Éveken belül pedig az otthoni 3D-s húsnyomtatók is forgalomba kerülnek.
hirdetés

Most még csak marhahúst vagy csirkehúst lehet nyomtatni a 3D-s nyomtatókkal, de később szélesedhet a paletta, számol be a gasztronómia jövőjéről a The Guardian. A lap szerint a speciális nyomtatóval előállított műhúsok ugyanolyan rostos textúrájúak, mint az igazi hús, ráadásul külsőre is épp ugyanúgy néznek ki. Állítólag még az ízük is megegyezik a valódiéval, annak ellenére, hogy ezek növényi eredetű fehérjékből készülnek.

A húsnyomtatót fejlesztő egyik cég a Redefine Meat, melynek már neve is árulkodó: A hús újraértelmezése. Az izraeli vállalat saját meghatározása szerint "fejlett élelmiszer-készítményeket" állít elő "védett 3D nyomtatási technológiával".

Terméküket pedig nemes egyszerűséggel csak az "alternatív hús Szent Gráljaként" határozzák meg.

A műhúsnak egyébként számos előnye van: a szarvasmarha-tartáshoz képest elhanyagolható az előállítás során a környezetre gyakorolt káros hatás, ráadásul a 3D-s hús egyáltalán nem tartalmaz koleszterint.

A Redefine Meat úgy véli, hogy a műhús előállítás jelenleg a gasztronómia leggyorsabban fejlődő ága, becsléseik szerint 2030-ra 140 milliárd dolláros iparággá nőheti ki magát.

hirdetés
hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk