hirdetés

JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés

Nyomkövetőként működnek a mobiljaink – most épp a Capitolium ostromlói buktak le így

A mobil reklámazonosítók még könnyebbé tették azoknak a dolgát, akik arra kíváncsiak, mikor merre járunk és mit csinálunk.
Fotó: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo - szmo.hu
2021. február 09.

hirdetés

Már eddig is nyilvánvaló volt, hogy senki és semmi nem marad rejtve az okostelefon-szolgáltatók és azok előtt, akik általuk gyűjtött adatokhoz hozzáférnek. Mint azt a Szeretlek Magyarország is megírta, 2019-ben az Egyesült Államokban napvilágra került egy olyan digitális adatbázis, amely 12 millió okostelefon tulajdonosának pontos mozgását dokumentálta 2016-17-ben. Ezek nyomán nemcsak átlagpolgárokat tudtak beazonosítani, hanem hírességeket, magas rangú politikusokat, sőt, még Donald Trump testőreit is, akik rendszerint az elnök közvetlen közelében tartózkodtak.

Alig egy évvel később, az akkori esetet is közzétevő New York Times az amerikai törvényhozás épületét január 6-án megostromlókról szerzett okostelefonokról származó helymeghatározási adatokat, amelyek alapján képes volt azonosítani is őket.

A lap csak azoknak a nevét tette közzé, akik ehhez hozzájárultak, és egyúttal ismét felhívta a figyelmet arra, hogy az okostelefon-applikációk adatgyűjtése nyomán nem csupán kéretlen reklámok özöne zúdul a gyanútlan felhasználókra, hanem súlyosan sérülhetnek az állampolgárok személyiségi jogai is.

Azt írják, mindez arra figyelmeztet, hogy milyen veszélyeket rejt a szabadságjogokra az „ellenőrzés gazdasága”, ahol egyformán pénzzé tehetőek a személyes adatok, akár jó, akár rossz szándékú emberekről van szó.

A New York Times birtokába jutott adatbázisban mintegy 100 ezer helymeghatározási adat szerepel több ezer okostelefonból, és legalább 130 eszközt lokalizáltak a Capitoliumon belül az ostrom idején. Azoknak a készülékeknek a 40%-át, amelyeket Trump nagygyűlési színpada körül azonosítottak, később nyomon tudták követni a Kongresszus épülete körül és azon belül is.

Az adatok közt ugyan nem voltak sem nevek, sem telefonszámok, a lapnak mégis sikerült összekötnie az eszközöket a tulajdonosokkal a helymeghatározási adatok, a lakáscímek és a közösségi média nyújtotta információk alapján.

hirdetés
Az adatokból kiderült, hogyan utaztak Trump hívei a fővárosba Dél-Karolinától Floridáig, milyen benzinkutaknál, éttermeknél, moteleknél álltak meg. A nyomok sok esetben elvezettek egyenesen az otthonukig.

Ráadásul a most nyilvánosságra került adatbankban már szerepeltek az egyes felhasználókhoz kötött úgynevezett „mobil reklámazonosítók.”

A mobil reklámazonosítókat a Google (adID) és az Apple (IDFA) is használja, elsősorban azért, hogy mobilon is személyre szabott hirdetéseket jeleníthessenek meg. Ennek érdekében nyomon követik a felhasználók tevékenységét. A személyre szabott hirdetések letilthatóak, illetve a nyomkövetési adatok törölhetőek, de a Techcrunch tavalyi cikke szerint ez kevés lehet ahhoz, hogy a cégek megfeleljenek az amerikainál sokkal szigorúbb európai GDPR szabályoknak, legalábbis erre hivatkozva tett panaszt a Google ellen a noyb nevű európai adatvédelmi érdekképviseleti csoport.

Szerintük ugyanis a nyomkövetési adatok törlésének lehetősége nem ugyanaz, mint a teljes követhetőség letiltása, amire az operációs rendszerek gazdái nem adnak lehetőséget.

A New York Times cikkéből kiderül, hogy csakugyan gyerekjáték az egyedi mobil reklámazonosítók alapján azonosítani magukat a felhasználókat. Bár a mobilon keletkező adatok önmagukban a felhasználók nevét nem tartalmazzák, de léteznek olyan marketing-adatbázisok, amelyek épp a neveket, címeket kötik össze a mobil reklámazonosítókkal.

A lapnak ilyen módon sikerült rövid időn belül több mint 2000 „anonimnak” hitt eszköz tulajdonosának az e-mail címét, születésnapját, korát, etnikumát és más személyes adatait kiderítenie. Bár a Capitolium ostromában résztvevők azonosításával sokan egyetértenek, a mobilokon alapuló nyomkövetés mindenki más számára is veszélyes lehet.

A New York Times szerint az adatgyűjtés egyre kifinomultabb módszerekkel folyik, és nincs biztosíték arra, hogy csak jó célokra használják.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk