Niszkács Anna: A tradíciók mellett nagyon fontos számunkra az innováció
Ki ne csodálná meg a Vörösmarty téren álló Gerbeaud cukrászdát és annak épületét? Évszaktól és évszázadtól függetlenül a Gerbeaud ház mindig is a belváros egyik ékköve volt. Mind a késő szecessziós stílusban épült ház szépsége, mind pedig a földszinten található Gerbeaud cukrászda máig vonzza a turistákat és az édesszájú látogatókat. A Gerbeaud történetéről, a pandémiás helyzetről és a jövőbeli tervekről Niszkács Annával, a Gerbeaud Gasztronómia Kft. tulajdonos-ügyvezetőjével beszélgettünk.
- Meséljen nekünk a cukrászda történetéről.
- Kávéházunk története 164 évvel ezelőttre nyúlik vissza, amikor 1858-ban Kugler Henrik megnyitotta a József Nádor téren. Két éven belül országos hírnevet szerzett, hiszen itt lehetett először süteményeket elvitelre vásárolni. 160 évvel ezelőtt ez nagy újdonságnak számított. Kuglernek nem volt gyermeke, ezért elindult a nagyvilágba, hogy keressen egy méltó utódot, így találkozott 1880-ban Gerbeaud Emillel Párizsban, akit meghívott Magyarországra. Gerbeaud idelátogatásakor egyből beleszeretett az akkor már Vörösmarty téren álló cukrászdába. Családjával Magyarországra költöztek és 1884-től ők üzemeltették a kávéházat. A személyzetre mindig nagyon odafigyeltek. Volt külön alapítvány a cukrászoknak, de a nyugdíjazott kollégák öregkori jólétéről is gondoskodtak.
- És mi a helyzet ma?
- A Gerbeaud még ma is őrzi ugyanazokat a hagyományos értékeket. A tradíciók mellett viszont nagyon fontos számunkra az innováció, ami alapvetően Gerbeaud Emiltől és Kugler Henriktől jön, hiszen ők a maguk korában innovátorok voltak. Tehát a mi hagyományunk az, hogy folyamatosan újítsunk. A családunk 2000-ben vette át az üzemeltetést.
Saját termelőüzemünkben készítjük az összes süteményt, péksüteményt, csomagolt terméket, csokoládét és édességet, és elindult saját webshopunk is sütemény, torta és csomagolt termékek házhoz szállításával.
- Hogyan érintette a céget a világjárvány?
- Minket nagyon erőteljesen érintett, de én mindig szeretem pozitív oldaláról megközelíteni a dolgokat. Soha ilyen összetartó és erős csapatunk nem volt, mint most. 210-en voltunk, jelen pillanatban már csak 105-en vagyunk a cég alkalmazásában. Ez a 105 ember hihetetlenül összetartó, mert együtt éltük túl ezt a nehéz időszakot, és mindenkiben benne van a tenni akarás. Nyolc és fél hónapra kellett bezárnunk, és ez minden szempontból nagyon megterhelő volt. Az elmúlt másfél évet arra használtuk, hogy a belső folyamatainkon javítsunk és fejlődjünk.
- Mik voltak a legfontosabb szempontok?
- A legfontosabb mindenképpen az volt, hogy az embereinket megtartsuk. Azt a szaktudást, amit mi az elmúlt 10-20 évben felhalmoztunk a kollégákkal, azt nem lehet csak így egyik napról a másikra elengedni. Mivel szinte minimális volt a bevételünk, nem tudtuk volna fizetni a munkatársainkat.
- Milyen kilátásokkal, tervekkel néznek a jövő felé?
- A hitelnek köszönhetően hosszú távú célokat valósíthatunk meg, ugyanis két nagy projektünk fut most, az egyik az Onyx Étterem átépítése és megújítása, melynek első része az Onyx Műhely idén januárban el is készült és kinyitotta kapuit a nagyközönség felé. A másik cél pedig a termelőüzemünk felújítása és gépesítése. Abban bízom, hogy ez 2022 végén – 2023 elején meg is valósul, de ez még a jövő zenéje. A Kavosznak köszönhetően hosszú távú célokat valósíthatunk meg, amivel jövedelmező és megbízható vállalkozások tudnak épülni a nagy álmokból, kis pénzzel, nagy vízióval és nagy segítséggel.