hirdetés

JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés

„Nem lehet nem tudomást venni a kínai fenyegetésről” – állítja a világhírű magyar mesterséges intelligencia-szakértő

A Fehér Ház MI-etikai munkacsoportjában is dolgozó Tilesch György szerint hatalmas tétje van az MI-elsőbbségért vívott globális küzdelemnek.
G. N. L. - szmo.hu
2020. november 13.

hirdetés

George Tilesch, vagyis Tilesch György, a Szilicium-völgyi magyar vállalkozókat összekötő Neumann Society társalapító elnöke, a Fehér Ház MI-etikai munkacsoportjának tagja, de dolgozott a NASA és az amerikai hadsereg kutatóival is. Nemrég a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság konferenciáján adott elő, amit "A jelenből a digitális jövőbe" címmel rendeztek meg.

Itt többek közt arról beszélt, szerinte értelmetlen a mesterséges intelligenciáról jövőidőben beszélni, mert már itt van velünk, és hatással van az életünkre.

Tilesch korábban egy nagy közvéleménykutató vezérigazgató-helyetteseként is dolgozott, ők készítették azt a 2019-es globális felmérést, mely szerint a világ nagyjából annyira kíváncsi a mesterséges intelligenciára, mint amennyire tart tőle.

Ebben nagy szerepe van szerinte a médiának, amely hol terminátorokról ír, hol az emberek munkáját elvevő robotokról. Ami a realitás: 3-5 éven belül igen széles körben terjedni fog a gépi tanulás, és az előrejelzések szerint 2023-ra a cégek 65%-a „AI-érettségi szakaszba lép”.

A fejlődés ütemére mi sem jellemzőbb, mint hogy a mesterséges intelligenciák számítási sebessége nagyjából három havonta megkétszereződik.

hirdetés

Az ebben rejlő lehetőségekre Tilesch szerint jó példa a Facebook legfrissebb, M2M-100 nyelvtanuló programja, amely 4450 kombinációt képes 100 különböző nyelv között felállítani.

Először fordul elő a világtörténelemben, hogy nincs szükség 100 nyelv közötti fordításban az angol köztes alkalmazására.

Hasonlóan nagy lépés egy másik szövegekkel operáló program, az Elon Musk által alapított OpenAI nevű cég úgynevezett GPT-3 rendszere is, amely Tilesch György szerint teljesen átalakíthatja a tartalomipart. Ez az algoritmus 175 milliárd paraméter alapján úgy egészíti ki a neki adott szöveget, ahogy valószínűleg a legértelmesebben folytatódna. Volt, aki íratott már vele dalszöveget, novellát, vagy épp sajtóközleményt.

Tilesch szerint

ha egy algoritmus képes lesz használható, emberi beavatkozást alig igénylő szövegeket gyártani, annak komoly előnyei lehetnek a médiában, ugyanakkor rendkívüli eszközt ad azoknak a kezébe is, akik dezinformációkat terjesztenének.

Mivel a mesterséges intelligencia ilyen hatalmas erőt képvisel, globális versenyfutás kezdődött a nagyhatalmak között, és egyáltalán nem mindegy, hogy ezt melyik ország nyeri meg.
hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk