hirdetés

JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés

Mesterséges intelligenciával rendelkező robotmormotára cserélnék a tél végét megjósoló rágcsálót

A PETA állatvédői megelégelték, hogy minden évben kirángatják szegény mormotát az odújából.

Link másolása

hirdetés

Február másodika, azaz a mormotanap ugyan nem hivatalos ünnepnap az Egyesült Államokban, mégis beépült a köztudatba. Bár az első feljegyzések a mormotanapról még 1841-ből származnak, 1887 óta ünneplik a pennsylvaniai Punxsutawney-ban. A hagyomány szerint ezen a napon Punxsutawney Phil, egy mormota jósolja meg, hogy meddig tart még a tél:

ha kijön az odújából, és meglátja az árnyékát, akkor még legalább hat hétig tart, ha azonban nem látja meg, akkor nemsokára jön a tavasz.

Azóta február másodikán ünnepélyes keretek között szedik ki odújából a mormotát, hogy megnyilatkozzon az időjárással kapcsolatban. A sokáig leginkább Amerika- és Kanada-szerte ismert hagyomány akkor került be a köztudatba, amikor a magyar címadás terén igazi térdlövésként teljesítő Idétlen időkig című film 1993-ban megjelent. Az egyébként eredetileg Groundhog Day - ez ugyanis az egész esemény neve - címen futó filmben Bill Murray cinikus karakterén keresztül ismerhette meg a mormotás ünnepet az is, aki addig nem hallott róla.

Az állatvédőknek azonban nyilván nem tetszik a dolog, hogy ilyen módon zsákmányoljanak ki és csináljanak látványosságot egy állatból. 2020-ra érett meg az elhatározás a PETA amerikai állatvédő szervezetben, hogy felszólítsák az eseményért felelős Punxsutawney Mormota Klubot, hogy változzon a szerintük idejétmúlt és állatkínzó tradíció.

"Az idők változnak, a hagyományok fejlődnek. Régóta esedékes már, hogy Phil végre nyugdíjba vonuljon"

hirdetés

- írta levelében a PETA alapítóelnöke, Ingrid Newkirk a klubnak.

Newkirk azt javasolja, hogy hozzanak létre egy mesterséges intelligenciával rendelkező gépet, amely egyrészt megkímélné a mormotát a további megpróbáltatásoktól, másrészt az AI valószínűleg sokkal pontosabban tudná megjósolni az időjárást, mint mormota, amely - ahogy fogalmaz - egy szelíd, sebezhető állat, nem pedig egy hőmérő.

"Egy mesterséges intelligenciával ellátott Phil megalkotásával továbbra is a mormotanap középpontjában maradhatna Punxsutawney városa, de sokkal progresszívabb formában."

Bill Deeley, a Mormota Klub elnöke a The Washington Postnak elmondta, hogy Phil nagyon is jól van tartva: egészséges ételt kap, fűtött szuperkuckója van, ráadásul az amerikai agrárminisztérium is évente ellenőrzi, hogy megy a sora. Arra is rámutatott, hogy ha annyira szenvedne az emberek figyelmétől, valószínűleg már rég elszökött volna.

Arról egyelőre nem érkezett hír, hogy az idei mormotanapig, azaz vasárnapig valóban nyugdíjba küldenék, és egy gépmormota jósolná az időt, így Philnek nagy valószínűséggel most vasárnap ismét fontos jelenése lesz.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: